Speltips: Real Sociedad-Valencia: Oddsbolagen fortsätter att överskatta Prandellis manskap

“Valencia är ett bättre lag och bör vinna den här matchen”, sa Martin Åslund inför Valencias hemmamatch mot Málaga förra helgen. Vad exakt han grundade det påståendet på kan man fråga sig, men han var långt ifrån ensam om att tro stenhårt på Valencia den gången.

Nog för att Valencia har en fin historia, ett välfyllt prisskåp och en status i fotbolls-Europa som få andra klubbar i Spanien, men vad betyder det för chansen att vinna en enskild fotbollsmatch? Ingenting, som jag ser det. Snarare kan det typ av press som följer med klubbens status vara en börda att bära för spelarna på planen.

Vill påstå att det här är en fälla många går i vid oddsbedömningar av matcher, att gå på namn och spelare snarare än bevisad kvalité och form. Förra helgen innebar det här att bottenlaget och krislaget Valencia blev storfavoriter hemma mot ett formtoppat Málaga placerat betydligt högre upp i tabellen. 2-2 blev slutresultatet, där bortalaget var närmare segern sett till målchanser.

Att jag inte gick emot Valencia den gången berodde på en förkrossande inbördes statistik i kombination med en skadad nyckelspelare i motståndarlaget. Den här helgen är det dags att gå in.

Real Sociedad skrev jag mig varm om även i senaste bloggen. Har sett fantastiskt bra ut lite i skymundan hela hösten där framför allt hemmaspelet imponerat. Fyra vinster och ett kryss är klubbens facit hemma på Anoeta på senaste fem. Krysset mot Barcelona i förra hemmamatchen var också med mersmak. Man spelade ut katalanerna under långa stunder och med någorlunda effektivitet hade det blivit seger även där.

Förra veckan såg det däremot inte lika bra ut. Bortaplan visserligen, men att torska 5-1 mot Deportivo är förstås under all kritik. Hur stora växlar man väljer att dra av enskilda insatser är nog väldigt olika från spelare till spelare. I det här fallet väljer jag att se det som ett olycksfall i arbetet, och det gör jag av två anledningar:

1. Tuff omgång med Barca helgen innan. Min erfarenhet av spansk ligan säger att det inte är alldeles ovanligt att lag som presterat extra bra mot Barcelona eller Real Madrid ibland tenderar att åka på en baksmälla mot ett sämre lag veckan efter.

2. En av lagets nyckelspelare Zurutuza saknades mot Deportivo, och har spelat övriga matcher den här säsongen Ibland är det lätt att underskatta betydelsen av den typen av spelare. Det vill säga rutinerade, smarta slitvargar som vinner mycket boll men som kanske inte syns så ofta i målprotokollet. Nu är Zurutuza tillbaka i truppen och tränare Sacristán säger på klubbens Twitter att 30-åringen är 100-procentigt återhämtad.

Inga nya spelare på skadelistan. De som inte är tillgängliga har varit borta från spel länge.

När det gäller Valencia har ni koll på att spelet den här säsongen varit klart under förväntan. Italienska tränaren Prandelli tillträdde i början av oktober men har så här långt inte lyckats vända skutan. Självklart är det så att saker och ting kan ändras, men jag vill se Valencia leverera innan jag ger dem några större vinstchanser mot lag av den här digniteten.

På skadelistan återfinns Nani, som saknades även mot Málaga förra helgen. Portugisen har som bekant kommit upp i åren, men är en av få som bidragit med kreativitet och poäng, så utan tvekan är det ett avbräck på offensiv planhalva.

Saknas gör även mittbacken Garay, och det rapporteras att såväl Abdennour som Mangala ska ha skadekänningar, även om båda de två sistnämnda finns med i matchtruppen. Förvisso har ingen av dessa tre rosat marknaden under hösten, men att ha dem på bänken eller på planen halvskadade är knappast optimalt för Valencia.

Tittar vi inbördes möten har Real Sociedad vunnit 8 av de 10 senaste mot Valencia. Nej, även om Sociedad är favoriter är oddsen klart jämnare än min sannolikhetsbedömning. Real Sociedad spelas till 1,96 på Pinnacle. 3/5 units.

En kortis om Las Palmas-Leganés också. Här tror jag mycket på ett väldigt hemmastarkt Las Palmas som under hösten agerat som ett lag som definitivt ska kunna slåss om Europa-platser under säsongen, där offensiven med Boateng och Viera bland andra imponerat. Nu har man mycket skicklige spelfördelaren Roque Mesa tillbaka efter sin avstängning förra veckan.

Leganés å andra sidan krigar för att hålla sig kvar och formen är inget vidare. Man har gått mållösa ur fem av de sex senaste omgångarna och släppt in minst tre mål senaste tre bortamatcherna.
Las Palmas spelas till 1.80 på Pinnacle. 3/5 units.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt