Speltips: Real Sociedad-Barcelona: Hur mycket betyder inbördes statistik?

Spanskt toppmöte i San Sebastian på söndagskvällen. Barcelona i behov av vinst för att inte halka allt för långt efter Real Madrid i tabellen, men det är ingen lätt uppgift man ställs inför här. Sociedad har smugit under radarn hela hösten samtidigt som andra lag snott rubrikerna, men en femteplats i ligan går inte att snacka bort.

Ni som funderar på ett bet i den här matchen har förmodligen redan ramlat över den inbördes statistiken kring det här mötet, men jag drar förutsättningarna ändå:

Barcelona har inte vunnit en ligamatch borta mot Real Sociedad sedan säsongen 06/07 (sex matcher). Av dessa matcher har Sociedad vunnit fem (!).

Ett smått osannolikt facit som är svårt att bortse ifrån, men vilken betydelse har den här typen av statistik? Spelare har förstås roterats friskt i klubbarna under den här perioden, och Barcelona spelade en helt annan fotboll 2013 jämfört med idag, bara för att ta ett exempel.

Däremot är det svårt att tro helt på slumpen när mönstret upprepar sig på det här sättet. Sett till de odds som spelbolagen sätter borde Sociedad sannolikt inte ha vunnit mer mer än en eller max två möten mot Barcelona under de senaste åren. Nej, en viss betydelse är jag helt övertygad om att det har.

Men att gå stenhårt enbart på den här typen av statistik tycker jag inte räcker, framför allt inte när den är så tydlig och upphaussad som i det här fallet. Lagens dagsstatus och formkruvor har givetvis också stor betydelse, och även där tycker jag det talar för hemmalaget. Real Sociedad har till skillnad från konkurrenter som Sevilla och Villarreal inte fått några större succé-rubriker den här säsongen, men poängmässigt är skillnaderna inte speciellt stora.

Sociedad inledde heller inte säsongen speciellt märkvärdigt, men har hittat en härlig form den senaste tiden med fyra raka hemmavinster. Mest imponerade var 4-2-vinsten hemma mot Atletico Madrid för några veckor sedan. Inga nyheter på skadelistan heller. Markel, Rubén Pardo and Gaztañaga saknas sedan tidigare. Känslan är att det är ett hemmalag i harmoni som äntrar gräsmattan på söndagskvällen.

När det gäller Barcelona är jag inte riktigt såld för tillfället. Resultaten har visserligen inte varit anmärkningsvärt dåliga på slutet (två vinster, ett kryss och en förlust på fyra senaste), men spelet har inte varit vad det kan vara. Försvaret har sett mer darrigt ut än på länge, och anfallsspelet har inte fungerat lika naturligt som vi har vant oss vid att se. Vill påstå att man vunnit matcherna till följd av enstaka individuella prestationer snarare än generell överlägsenhet på motståndarens planhalva, vilket inte riktigt hör till vanligheterna. Möjligtvis är det här resonemanget att ställa väl höga krav, men oddsbolagen sätter sina odds utifrån att Barcelona är världens kanske bästa och mest pålitliga lag. Det tycker jag inte att de lever upp till i nuläget.

Andrés Iniesta finns fortsatt på skadelistan, vilket förstås är ett stort tapp. Inte lika vital längre, men ändå en viktig länk mellan försvar och anfall. Unge mittbacken Umtiti saknas också han, precis som Mathieu. Vi noterar också att en av de mer positiva överraskningarna för Barcelonas del den här säsongen, Arda Turan, missar mötet på grund av sjukdom.

Sammanfattningsvis: Barcelona är med rätta favoriter på förhand, men den inbördes statistiken i kombination med lagens form, dagsstatus och de egna synintrycken gör att jag bedömer den här drabbningen som betydligt mer öppen än oddsbolagen, även om många tyvärr dunkat ner Sociedad i odds här under helgen.

Visst är risken uppenbar att jag torskar här, men så länge min sannolikhetsbedömning är någorlunda korrekt bör jag gå plus på den här typen av spel i längden. Lirar Sociedad dnb (pengarna tillbaka vid kryss) till 4.7 gånger pengarna på Pinnacle, 2/5 units.

Nu åker vi!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt