Erbjudande: Inför: AIK - Hammarby

Tredje omgången av årets Allsvenska startar under söndagen. Det är dock under måndagen det smäller på riktigt. Årets första Stockholmsderby går av stapeln klockan 15:00 på Friends Arena mellan AIK och Hammarby. Förmodligen lockar det närmare 35 000 åskådare. Vi går igenom förutsättningarna.

F91 Dudelange Racing FC Union Luxemburg
F91 Dudelange - Racing FC Union Luxemburg Odds, statistik och head-to-head

Hammarby har nu gjort två år i Allsvenskan sedan återkomsten från Superettan. AIK och Hammarby har mötts sex gånger sedan dess, i och med att de lottades mot varandra i Svenska Cupen både 2015 och 2016. Sett till nivåskillnaden på alla plan, så har Hammarby presterat väldigt bra. Mot AIK har de segrat tre gånger (en var efter straffläggning). Det ska dessutom tilläggas att Hammarby presterat väldigt bra mot Djurgården i derbyna också. Mötena med AIK förra året slutade dock 0-3 på Tele2 Arena – och 0-0 på Friends.

AIK har poängmässigt fått en bra start på serien. Inte minst sett till motstånd och tradition. Flera år har AIK:s guldplaner grusats på grund av dåliga vårsäsonger. Både Björn Wesström, Rikard Norling och flera av spelarna har pratat om betydelsen av en bra start denna säsong. Hittills är fyra poäng inspelade.

I premiären blev slutresultatet 0-0 mot BK Häcken. Det positiva AIK tog med ifrån den matchen var försvarsspelet. Häcken var förmodligen mer nöjda med poängen och hade en aning lägre utgångspositioner – men AIK släppte till ytterst lite. Egentligen bara två målchanser. Bra spelare som Crespo, Farnerud och Paulinho neutraliserades. Det får anses vara en framgång. Nils-Eric Johansson och Per Karlsson var dessutom planens bästa spelare.

Det offensiva spelet lämnade dock en del att önska. Nyförvärvet Simon Thern lämnades lite oväntat utanför startelvan. Det syntes. AIK hade svårt att få upp tempot samt få med mittfältet på sista tredjedelen. Ofta var det en AIK-spelare mot tre Häcken-spelare i straffområdet. Misstaget att bänka Thern tog Norling på sig och bättring blev det mot Elfsborg.

Där bröt AIK en 15 år gammal trend och besegrade Elfsborg på bortaplan. Det var dessutom klubbens första seger på Borås Arena någonsin. Insatsen var ett steg i rätt riktning. Ska man vara kritisk skapades det inte jättemånga målchanser, men två mål i en sådan match är bra. Det första målet bjöd Kevin Stuhr-Ellergard på – när Henok Goitom fick lägga in bollen efter en dålig retur. Avgörandet stod sedan Jesper Nyholm för.

Defensivt var det fortsatt bra. Även om målet gått att undvika vid ett mer aggressivt försvarsspel, släpptes ytterst få målchanser till. Forceringen från Elfsborg uteblev helt även om AIK valde att stå lågt. Försvarsspelet kommer att vara en genomgående styrka i AIK. I höstas höll de nollan vid ett gäng tillfällen och det är stor sannolikhet att AIK släpper in minst mål i serien denna säsong. Trebackslinjen har ofta bestått av Väisänen, Karlsson och Johansson, men i och med en känning på Stipe Vrdoljak blev det Johansson som fick ta hand vänsterkanten. Jesper Nyholm klev in i försvaret och stod som sagt för avgörandet.

AIK kommer inte köra någon helplanspress men ändå vilja vara det bollförande laget. Henok Goitom var lysande mot Elfsborg och vill vara delaktig i spelet. AIK lär vilja få Hammarbys backlinje i rörelse – samtidigt som man är en spelare mer på det centrala mittfältet. Bollinnehavet lär vara till hemmalagets favör och det blir en viktig del att involvera Simon Thern.

Trolig startelva (3-5-2):

Linnér – Väisänen, Karlsson, Nyholm – Sundgren, Olsson, Thern, Ishizaki, Johansson – Goitom, Krpic.

Hammarby leds numera av Jakob Michelsen efter att Nanne Bergstrand sparkades efter förra årets elfteplats. Det har börjat förhållandevis tungt för dansken. Det blev respass i gruppspelet i cupen, och hittills är en poäng inspelad i Allsvenskan. Det är dock till stor del en trupp som Michelsen ärvt från Bergstrand och det kommer att ta tid.

Första matchen slutade med en 2-1-förlust mot Norrköping på Parken. Det var knappast någon katastrof. Hammarby stod upp väldigt bra första halvtimmen och var delvis spelförande. Norrköping var dock sylvassa och effektiva framåt – och dödade sedan matchen på knappa 20 minuter. Romulo petade sedan in ett tröstmål på stopptid.

Matchen på Tele2 mot Kalmar var dock en större besvikelse för Hammarby, även om det slutade med en poäng. ”Bajen” bjöd bortalaget på ett billigt ledningsmål tidigt efter att försvaret varit rejält odisciplinerade. Försvaret har sedan tidigare varit en följetång. Både under försäsongen och delvis under fjolåret. Hittills har mål släppts in i samtliga fem tävlingsmatcher 2017. Mads Fenger ansluter till sommaren men fram till dess är risken stor att David Boo Wiklander fortsätter att vara saknad.

Björn Paulsen fixade poängen på stopptid senast. Kalmar såg ut att ha kontroll på matchen och borde ha avgjort tidigare, men Paulsen räddade Stockholmslaget. Hammarby har haft väldigt svårt på sista tredjedelen under starten. Jiloan Hamad stod för en svag insats mot Kalmar, men blir fortsatt mycket viktig i anfallsspelet. Han ska både luckra upp försvar och bidra med mycket poäng. Förmodligen fortsätter han att ta plats på kanten i Hammarbys 4-4-2-liknande uppställning.

Hammarbys startelva känns betydligt mer oviss än AIK:s. Paulsens utgångsposition var senast strax bakom Dibba, men han är även kapabel att spela mittback. Kanske väljer Michelsen att använda hans aggressivitet där istället för Magyar. Kennedy, Koffie och Persson gör sedan upp om två mittfältsplatser. Jag tror den sistnämnde blir svår att sätta bredvid. Person har ofta varit viktig i derbyna. Framåt bör Pa Dibba hänga löst trots bristande konkurrens. Hans två matcher har inte varit bra.

Även om Michelsen vill stå för en offensiv fotboll på lång sikt, tror jag pressens utgångsposition blir låg. Flera av försvararna har svårt att stå högt, samtidigt som han bör ha stor respekt för Goitom. Hammarby har spelat ett högt försvarsspel en gång mot AIK under dessa två år. Det var 3-0-derbyt. Hammarby lär vara mer försiktiga med stor markering på Thern och Goitom.

Trolig startelva (4-4-2):

Kristinsson, Saevarsson, Aidoo, Magyar, Musa – Smarason, Persson, Bakircioglu, Hamad – Paulsen, Dibba.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.