Speltips: Inför Atlético - Real: skador, skador, och halvskador

Det finns högvis av roliga fakta vi kan ta till när det gäller det här Madrid-derbyt. Real har inte förlorat på 23 raka matcher i ligan - senast var i februari. Mot, förstås, Atlético. Lagen har mötts i två av de tre senaste Champions League-finalerna, och storebror Real har dragit det längsta strået båda gångerna. Samtidigt vet vi hur hemmastarka Atléti är, och det finns en rolig kontrast i målsnålt vs målsprutor.

Du hittar alla odds på matchen här och all statistik på vår h2h-sida.

Det är ganska roligt också att jämföra lagens hemma- och bortafacit:

* Atlético är 4-1-0 hemma i La Liga i år, har gjort 18 mål och släppt in 4.

* Real är 4-1-0 borta i La Liga i år, har gjort 17 mål och släppt in 4.

Men jag vill inte pusha mer för statistiken än så. Dels för att det är ett oberäkneligt derby, och dels för att jag vill fokusera på de problem båda klubbarna dras med just nu.

Atlético Madrid

Fast vi kan stanna upp lite vid det som faktiskt fungerar riktigt bra. Och vi ska inte överdriva problembiten - båda klubbar tillhör givetvis världseliten. Så när jag skriver "problem", då menar jag det relativt sett. Inte HSV- eller Granadaproblem, liksom.

Till att börja med: herregud vad Antoine Griezmann är bra. Sex mål och fyra assist i ligan, och även när han nu inte hittat nätet på fyra matcher i La Liga så har det ändå kommit tre assist, och två mål i Champions League. Dessutom jobbar han stenhårt hela tiden. Konsekvent är han också, med ungefär samma målsnitt som han hållit sedan han först kom till Atlético. Nu är han listad som "trolig" inför matchen efter en fotskada mot Sverige. Jag tror dock att han garanterat spelar, och han har varit tillbaka i träning i flera dagar.

I övrigt är i alla fall laget relativt skadefritt. Cerci och Fernández är borta, men båda är långtidsskadade och det påverkar inga injobbade uppställningar från i höst.

När Griezmann saknades gjorde laget också sin ena resultatmässigt rejält överraskande match i år, 1-1 hemma mot Alaves, men då vann de också skotten med 18-2 och klantade bort vinsten i minut 95. 65 % bollinnehav och inga insläppta mål på i alla fall 94 minuter är också symptomatiskt: Atléti har nästan 60 % boll hemma i snitt, och de har under säsongen lyckats med bedriften att bara släppa in ett mål på hela åtta (!) matcher - borta mot Barcelona. Samma sak i säsongens andra match: 70-30 boll och 9-1 i skott mot Leganés, men 0-0 i resultat

Diego Simeones galet disciplinerade taktik fungerar alltså lika bra som vanligt egentligen. Så varför ligger laget bara fyra, sex poäng efter Real?

Den ena orsaken är att Real hittat någon slags fighting spirit de saknat tidigare, vilket vi ska komma till senare. Den andra är en dålig insats borta mot Real Sociedad senast, och den tredje är en svår bortamatch mot ett Sevilla som ser bättre ut för varje säsong.

Dessa matcher visar dock tydligt att det går att såra Atlético. Egentligen har de två svagheter: de är dåliga på att läsa spelare som inte är involverade i spelet runt bollen, och de har svårt att ta sig upp till mittfältet om de pressas effektivt. Båda är saker Simeone jobbat på, det märktes väldigt tydligt när de slog Bayern München med 1-0 - men det är också ett arbete som är långt ifrån klart, vilket vi såg mot Real Sociedad.

Just av dessa skäl ser vi också att Atlético går från nästan 60 % boll i allmänhet till 40 % när de möter Real Madrid. Real har spelare som kan pressa högt, och de har några av världens i särklass bästa passningsspelare på bakre mittfältet. Alltså är det säkrast, bedömer Simeone, att 1) täcka upp kanterna riktigt ordentligt, och 2) strunta i bollen och koncentrera sig på att säkra alla passningsvägar i stället.

Tråkigt, kanske? Visst, ibland, men effektivt - Atlético har i princip aldrig haft bättre resultat mot ärkerivalen än just nu, sett över flera år.

Frågan är ändå om det är så de borde spela på lördag. Real Madrid saknar Casemiro (vadbensfraktur) och Kroos (mellanfotsfraktur), och Modrić är precis tillbaka igen (knäoperation pga broskskada). Hoppsan, där rök hela det ordinarie centrala mittfältet, och även om Casemiro och Modrić troligen båda spelar så måste man undra hur fit de båda är.

Om Simeone slipper åtminstone två av de tre innebär det i förlängningen också att kanterna blir mindre farliga eftersom varken Isco eller Kovačić är samma typ av passare som t.ex. Modrić, som kan hitta de mest oväntade löpningarna när som helst.

Samtidigt har inte Real en enda mittfältare som är dålig på att hitta passningsvägar, så det går inte bara att sätta press på centrala mittfältet vilket Atlético annars är väldigt bra på mot såväl sämre som lika bra lag. Även Isco och Kovačić är ju riktigt vassa spelare.

Nyckeln för Atlético måste alltså vara att hejda Reals enablers. Ronaldo är sekundär i den här meningen - inte så att de ska släppa honom, men han ska över huvud taget inte få komma till en chans. Bollen ska stoppas upp innan det går så långt. Långt viktigare är att punkta framför allt Bale, men också den eller de som spelar av Casemiro och Modrić. Sedan handlar det mest om att undvika individuella misstag, för det kan räcka med ett sådant över 90 minuter och så har Real Madrid plötsligt vunnit.

Sedan måste Gameiro, liksom Torres när/om han väl byts in, vara rörlig på den centrala offensiva ytan. Det finns all chans för hemmalaget att stöta in ett mål eller två mot Reals svagaste lagdel. Vad de i så fall måste göra är att hitta ytorna mellan ytter- och mittbackar och styra spelet längs med marken, för om de kan göra det är Real sårbara. (Mer om det när vi snackar Reals backar längre ned.)

Jag bara förutsätter här att Atléticos egna backuppställning gör sitt jobb som de brukar. Här finns absolut inga överraskningar - Godin styr med järnhand och är Simeones förlängda arm på planen, och fyrmannalinjen har spelat på i princip samma sätt väldigt länge nu. Mot Barcelona bytte man formation till 4-3-3, men jag tror inte att man kör det mot Real igen. Hela poängen med den uppställningen var att täcka upp ytor som Real ändå inte riktigt vill spela på.

Det mest intressanta med Atlético Madrid på lite längre sikt är dels flytten till den nya arenan, och dels att se hur länge Simeone stannar. Han kortade nyligen ned kontraktet med två år, och alla rykten säger att han sticker till Inter efter att nästa säsong tagit slut.

Real Madrid

Det blir av naturliga skäl så att när man börjar med hur en annan klubb ska spela mot Real Madrid så går man automatiskt igenom nästan hela deras förstaelva, eftersom varenda kotte där är antingen ett vapen eller något som står rejält i vägen för motståndarna.

En spelare jag ännu inte nämnt är Sergio Ramos, lagets kapten och en till oerhört viktig kugge som är skadad. I hans fall är det ett trasigt knäligament som spökar, och det bör inte direkt ta en evighet att få lagat men han kommer att missa den här matchen, liksom han gjort allt sedan början av oktober.

Ramos är - förstås - Reals mittback med stora bokstäver och utropstecken. Han har fått utstå massiv kritik av och till under de senare åren, men ärligt talat: Ramos stora fördel är att han kan spela med vem som helst och göra dem bra. Utan Ramos får Pepe och Raphaël Varane spela tillsammans, eller så får vi gå en mittback bakåt till i hackordningen i fall även Pepe skule saknas.

Och tja... det kan de inte riktigt. Problemet är att Pepe och Varane har samma styrkor, och samma svagheter. Båda är fantastiska i luftrummet och oerhört positionsstarka. Men ingen av dem kan leda en backlinje eller styra det defensiva spelet. Det kan däremot Ramos.

Det är inte en slump att Real släppt in mål i åtta av elva ligamatcher, i alla fyra CL-matcher (inkl. två gånger mot Legia fucking Warszawa), och i de två inhemska cupmatcher de spelat. Må vara att det nästan aldrig blir mer än en kasse i baken; när även Eibar och Las Palmas får till ett faktiskt anfallsspel är det ett varningstecken. Det är delvis därför som även Ronaldo jobbat ovanligt mycket hemåt i år.

Med allt det sagt kan Real Madrid leva mycket länge på offensiven. De har fortfarande inte blivit nollade i år, och bara två gånger har det stannat vid ett gjort mål.

Givetvis ett helt absurt facit.

Det intressanta med Ronaldo är att han har börjat bli långsammare, han har inte samma energi efter 75+ minuter längre, och han missar fortfarande stora mängder skott, men han fullständigt öser in mål ändå för att han får så många bra chanser, och för att han är tillräckligt bra för att konvertera en stor mängd av dem. Att han fått ett nytt flerårigt kontrakt värt en jättesumma är lite väl överdrivet.

Jag nämnde Reals enablers förut, och Gareth Bale är en viktig sådan, men även ytterbackarna får jobba på ett sådant sätt för att kompensera upp bristerna när det saknas så många ordinarie spelare. En kille som Marcelo är ovärderlig här. Han skulle aldrig platsa i Atlético, men som offensiv kraft med defensiv förmåga är han perfekt i Real.

Frågan är dock hur mycket av den offensiva förmågan Zinedine Zidane vill utnyttja. Coacherna har mycket respekt för varandra och har spelat väldigt försiktiga matcher sinsemellan.

Det är nämligen så också att Real för närvarande har skadeproblem även längst fram. Morata kommer att missa matchen efter en hamstringskada mot England under landslagsuppehållet, och Karim Benzema, som bara lirat en hel match i år, tycks också vara halvskadad - igen - och ska genomgå en sen hälsokontroll för att avgöra i sista minut.

Grovt talat behöver Real inte tre poäng lika mycket som Atlético gör, och de vet att de har skadeproblem på snart sagt alla positioner. Vad Zidane gör är svårt att säga. Real har under hans ledning gått till att vara ett lag som kämpar och inte ger sig, något t.ex. Rafa Benítez absolut inte kunde skryta med. Han är bättre taktiker än vad kritikerna menade också, men det här blir ett stort prov. Jag tror att han är mer än nöjd med en match som slutar 1-1 och där inga av hans spelare går bort sig.

Slutsatser

Atlético är favoriter och ska så vara också. De är i desperat behov av att minska försprånget för att inte bli ifrånsprungna, och de har en trupp i avsevärt mindre sjukstuga än konkurrenterna.

El Derbi madrileño har inte slutat med en ligavinst för Real sedan 2013, och risken är stor att det blir samma visa här.

Men även med alla namn jag listade borta sitter de ändå på Ronaldo, Bale, Keylor Navas, James Rodríguez, och så vidare... även andraelvan skulle mycket väl kunna hävda sig i La Liga.

Så det är fortfarande öppet!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.