Vad är en unit?

Penna 29/8

När du följer spelböcker, rekar, och bloggar här på sidan så kommer du kontinuerligt stöta på den fiktiva valutan units. Dessa spelenheter används för att vem som helst skall kunna anpassa detta efter egna värden och spelkassa.

Så här gör du själv för att komma igång med att använda units. Det första steget, innan man börjar arbeta med units, är att bestämma vad en eventuell maxinsats är för ett spel. Det vanligaste är att man vid ett maxspel sätter 5% av sin totala spelkassa. Med andra ord, motsvarar isåfall 1 unit 0.5% av spelkassan. Vill man arbeta med mer risk, så kan 1 unit motsvara 1%, vilket således resulterar i att ett maxbet är 10% av spelkassans totala värde. För att förenkla det hela; Du har en total spelkassa på 5000kr:

  • 1u - 0.5% av spelkassan (25kr)
  • 2u - 1% av spelkassan (50kr)
  • 3u - 1.5% av spelkassan (75 kr)

Säg att dagens speltips värderar ett spel till 5/10 units, med en spelkassa på 5000kr, är alltså den korrekta insatsen att lägga 125kr. 10/10u blir 250kr, och så vidare.

Att sätta en unit till 1% av spelkassan är vanligt och enkelt att räkna på, men är det i linje med din riskbenägenhet?

Din spelbudget avgör unitsvärdet

Det vanligaste är att man låter unitsvärdet röra sig i takt med att spelkassan ökar eller minskar. Har man vunnit pengar och, låt säga, helt plötsligt har ökat sin kassa från 5000kr till 6500kr, så blir unitsvärderingen annorlunda nästa gång. Då motsvarar helt plötsligt 2u (1%) istället 65kr. Samma sak gäller åt andra hållet. Vid eventuella förluster, låt säga om spelkassan efter ett par dagar är på 4000kr, så blir 2u (1%) istället 40kr.

Men det är här som det fina med units kommer in. Du behöver aldrig tänka på "pengar" i sammanhanget utan låter enheterna tala. Detta kan vara psykologiskt viktigt både när spelkassan svämmar över eller börjar sina. Låt oss demonstrera med två exempel där vår unit motsvarar 1%.

  • Med en lite mindre kassa, säg en hundralapp, kanske du helt sonika bestämmer dig att lägga in 100% av din kassa. Det är ju bara en hundralapp! I det långa loppet kommer sådant beteende bli dyrt och det innebär indirekt att du värderat spelet till 100/10u(!), hade du gjort detsamma med en spelkassa på 500 000 kronor?
  • Med en större spelkassa, säg 500 000 kronor, motsvarar en unit enligt våra premisser ovan 5000 kronor. Du känner dig relativt säker och värderar objektivt spelet till 3u. Du lägger in spelet på din kupong och nu börjar tankarna gå. Man kan ha mycket roligt för 15 000... Du drar ner din satsning till en tusenlapp vilket du känner dig mer bekväm att riskera sett till reda pengar. Spelet går in och du går miste om en vinst som hade kunnat vara femton gånger så stor...

Vad är flatbets?

En annan väg att spela är med så kallade "flatbets". Då väljer man en konstant insats, ofta 5/10u, och spelar alltid samma antal procent, på alla spel, oavsett odds och förutsättningar. Allt är en fråga om risk/reward. Väljer man att spela flatbet, så blir avkastningen oftast högre i bra perioder, medan man förlorar mer i sämre perioder.

Fördelen med att värdera sina spel i units, är för att det är helt ointressant i sammanhanget vad varje enskild person lägger för exakt summa. Hade en bloggare skrivit att han placerade 1500kr på ett spel, så kan det för en läsare som normalt sett lägger 20kr per spel verka som om spelet i fråga är årets bästa drag. Detta medan det kanske i själva verket är så att 1500kr för bloggaren i inte på något vis är en hög insats. Därmed blir unitssystemet ett perfekt mätinstrument för respektive spelare att själv anpassa insatsen efter sin egna, personliga spelkassa.

För mer information om units och hur det används bäst i praktiken, ta en titt här.


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1250 kr
9.3
Utbetalningar exkl. insatsen i spelkrediter. Villkor, tidsbegränsningar & undantag tillämpas.
8.0
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
9.8
18+ år - Giltig för nya spelare med första insättning på minst 100 kr. Endast 1x omsättningskrav. stodlinjen.se - spelpaus.se - Spela ansvarsfullt.
100 kr riskfritt spel
8.0
18+ Regler och villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se
Få 100 kr gratisspel
9.6
18+ år – Regler & villkor gäller, stodlinjen.se. Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor här.
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Registrera dig
Jag har läst och accepterar vår
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Glömt lösenord