Money management

Hantera din spelkassa

Det finns mängder av fantastiska sports bettare som fått slut på pengar enbart för att de varit bra på sport, men inte på att ta hand om sina pengar. Bli inte en av dem! Hantera din spelkassa effektivt.

Risk vs reward

För att bedöma om ett odds är spelbart måste du kunna avgöra hur sannolikt det är att utgången för oddset inträffar. Säg att du kastar en tärning och varje kast kostar dig 1 krona. Om du då får tillbaka 5 kr varje gång du gissar rätt på tärningskastet kommer du förstås att gå back i längden. Får du däremot 500 kr tillbaka varje gång du gissar rätt blir du snabbt rik. En viktig term här är "väntevärde", som helt enkelt betyder hur mycket pengar du vinner eller förlorar i snitt per gång i fall du kör ett vad ett oändligt antal gånger. Singlar du slant för 10 kr singlingen och får 11 kr tillbaka varje gång du vinner så förväntar du dig att förlora 10 kr varje gång du förlorar och vinna 11 kr varje gång du vinner. I snitt går du alltså (11 - 10) / 2 = 0.50 kr plus varje gång du singlar - detta är väntevärdet.

Vi vet att väntevärdet för ett bet anger hur bra det kommer att gå i snitt över tid. Men det innebär förstås inte att det är särskilt klokt att satsa hela sin spelkassa på varje bra odds. I så fall dröjer det inte länge innan spelaren förlorat allt, även om det skulle vara matcher med 1.10 i odds. Så var går gränsen? Många spelare sätter en låg procentandel av sin totala spelkassa, runt 1-2 %, varje gång de spelar. Andra föredrar att variera sig lite så att de stoppar in mer pengar på lägre odds eftersom dessa kommer att betala tillbaka oftare, så att smällen om några stycken på raken skulle gå fel inte blir så stor.

Kellys kriterium

En annan variant kallas för Kellys kriterium, efter John Larry Kelly, och går ut på att det alltid finns en optimal summa att spela för givet sannolikheten att du ska vinna samt oddset du får. Du stoppar in de siffrorna och får tillbaka hur mycket av din spelkassa du bör satsa i procent. Krånglet ligger förstå i att det inte alltid är så lätt att uppskatta sannolikheten för något - hade det varit lätt hade alla varit proffsbettare! För en genomgång av formeln rekommenderar vi engelska Wikipedia.

Bokföring

Slutligen är det väl värt den extra minuten det tar att logga sina vad någonstans för att kunna bedöma över tid hur bra money management du haft, och för att se var du har en fördel - en edge - och kanske specialisera dig där. Vi rekommenderar förstås vår gratis spelbok för ändamålet, men oavsett om du skriver upp spelen här, i Excel, med tuschpenna på kylskåpet eller någon annanstans så är det viktiga att du kan redovisa för dig själv bakåt i tiden.