Money Management - konsten att hantera sin spelkassa

Det finns mängder av fantastiska sportsbettare som fått slut på pengar enbart för att de varit bra på sport, men inte på att ta hand om sina pengar. Bli inte en av dem! "Money Management", som det kallas på engelska, är en livsnödvändig färdighet för en sportsbettare, så låt oss gå gå igenom hur du ska tänka för att kunna hantera din spelkassa effektivt.
Money Management - konsten att hantera sin spelkassa

Vad ska jag satsa på?

Money management handlar egentligen bara om två saker: Vad man ska satsa på och hur mycket. Det kan låta enkelt men det går att gräva ner sig djupt i båda dessa frågor, och de interagerar ofta med varandra vilket gör att begreppen flyter ihop och är svåra att hålla isär. Men med ett par koncept under västen är du på god väg att minimera dina förluster och öka dina vinster, att hantera din spelkassa helt enkelt.

Risk vs Reward

För att bedöma om ett odds är spelbart måste du kunna avgöra hur sannolikt det är att utgången för oddset inträffar. Säg att du kastar en tärning och varje kast kostar dig 1 krona. Om du då får tillbaka 5 kr varje gång du gissar rätt på tärningskastet kommer du förstås att gå back i längden. Du förväntas gissa tärningskastet var sjätte gång, vilket kostar dig 6 kronor. Får du däremot 500 kr tillbaka varje gång du gissar rätt blir du snabbt rik!

Väntevärde inom betting

En viktig term här är "väntevärde", som helt enkelt betyder hur mycket pengar du vinner eller förlorar i snitt per gång i fall du kör ett vad ett oändligt antal gånger. Singlar du slant för 10 kr singlingen och får 11 kr tillbaka varje gång du vinner så förväntar du dig att förlora 10 kr varje gång du förlorar och vinna 11 kr varje gång du vinner. I snitt går du alltså (11 - 10) / 2 = 0.50 kr plus varje gång du singlar - detta är väntevärdet.

Vi vet att väntevärdet för ett bet anger hur bra det kommer att gå i snitt över tid. Men det innebär förstås inte att det är särskilt klokt att satsa hela sin spelkassa på varje bra odds. I så fall dröjer det inte länge innan spelaren förlorat allt, även om det skulle vara matcher med 1.10 i odds. Så var går gränsen?

Hur mycket ska jag satsa?

Många spelare sätter en låg procentandel av sin totala spelkassa, runt 1-2 %, varje gång de spelar. Andra föredrar att variera sig lite så att de stoppar in mer pengar på lägre odds eftersom dessa kommer att betala tillbaka oftare, så att smällen om några stycken på raken skulle gå fel inte blir så stor.

För en mer grundlig genomgång av hur du kommer fram till optimal insatsstorlek följ länken i infoboxen ovan - vi rekommenderar att alla läser igenom artikeln både en och två gånger, där ingår även mer utförlig informatiom om nästa begrepp "Kellys kriterium".

Kellys kriterium hjälper dig hitta optimala summan att satsa

En annan variant kallas för Kellys kriterium, efter John Larry Kelly, och går ut på att det alltid finns en optimal summa att spela för givet sannolikheten att du ska vinna samt oddset du får. Du stoppar in de siffrorna och får tillbaka hur mycket av din spelkassa du bör satsa i procent.

(chans * odds - 1) / (odds - 1) = procentandel du borde satsa

Krånglet ligger förstå i att det inte alltid är så lätt att uppskatta sannolikheten ("chans" ovan) för något - hade det varit lätt hade alla varit proffsbettare! För en genomgång av formeln rekommenderar vi engelska Wikipedia. Men givetvis också vår länkade artikel i stycket ovanför.

Bokför alla dina spel - alltid!

Slutligen är det väl värt den extra minuten det tar att logga sina vad någonstans för att kunna bedöma över tid hur bra money management du haft, och för att se var du har en fördel - en edge - och kanske specialisera dig där.

Sitter dina högoddsare ibland men du går fortfarande back? Kanske kan du justera insatsen för att motverka detta. Går du konstant plus på dina handicap-spel? Kanske dags att hålla dig till endast dessa. Förlorar du för mycket på ditt favoritlag? Håll dig undan matcher där känslorna tar över.

Oavsett om du skriver upp spelen i Excel, med tuschpenna på kylskåpet eller någon annanstans så är det viktiga att du kan redovisa för dig själv bakåt i tiden.

En kort kommentar om varför du valde att lägga spelet är ofta ovärderlig och hjälper dig även friska upp minnet då du förmodligen kommer gå igenom din spelbok långt efter spelen avgjorts. Ditt spelade odds, din insats, och hur det rättades är givetvis ett måste när du bokför dina spel.

Tillbaka till toppen av sidan

Vanliga frågor om att hantera spelkassan

Hängde du med på begreppen ovan? Testa dig själv!

💰 Vad menas med spelkassa?

Med spelkassa avses helt enkelt din tillgängliga budget för spel. Om du hanterar den på rätt sätt kommer den växa över tid eller i värsta fall minska minimalt.

💸 Varför är det viktigt att hantera sin spelkassa?

Att hantera sin spelkassa handlar om att maximera sina vinster och minimera sina förluster. Det handlar i sin tur om att veta vad som är värt att satsa på och hur mycket.

📝 Varför är det viktigt att bokföra sina spel?

Att föra bok på sina spel gör det möjligt att förbättra sitt resultat och bli bättre på att hantera sin spelkassa. Det är omöjligt att veta vad din spelbok kommer lära dig, men med stor sannolikhet kommer både styrkor och svagheter visa sig.

💡 Vad menas med väntevärde och varför ska jag bry mig om det?

Väntevärde är ett statistiskt begrepp som avser ett medeltal när man testar ett utfall ett oändligt antal gånger. Inom betting och på svenska: vad du kan förvänta dig om du skulle anta ett vad ett oändligt antal gånger. Det används främst för att se om ett odds är värt att spela (positivt väntevärde), men används också för att bestämma insatsstorlek.

🤔 Vad heter väntevärde på engelska?

Väntevärde kallas på engelska för Expected Value och det förkortas EV.

🧠 Vad kallas formeln som hittar optimal storlek på ett bet?

Formeln för att hitta den optimalla summan för ett bet kallas Kellys kriterum. Resultatet ger den procentandel av din totala spelkassa som är statistiskt optimalt att sätta på spel.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.