Speltips: Everton-Chelsea: Blues mot Blues, vem drar det längsta strået?

Dominic Calvert-Lewin
Formstarka bottenlaget Everton tycks helt glömt av poängavdraget, och blåser på som vanligt. I eftermiddag väntar Chelsea hemma på Goodison, och jag tror vi får en riktig pangmatch!

Levande spel

2023-12-10 15:00
Everton över 1.5 mål @ 2.38
Everton FC
Chelsea FC


Först och främst synar vi gårdagen. Dessvärre svek Wolves som rekades här inne på 1x2. Vargarna kom tidigt i underläge i matchen, men lyckades sen kvittera. Mer än så blev det inte och raka ettan gick alltså i sjön som ett förlorat spel. Totalt sett på dagen, gjorde både QPR och Salah sitt jobb till över 3 gånger smeten, och vi kunde därför räkna ihop ett plus.

Everton fick snöpligt nog en poängreducering med hela 10 pinnar här om veckan. Laget föll då från mitten i tabellen till botten, men jakten har nu återupptagits. Närmst en klar 3-0 seger hemma mot Newcastle och dessförinnan 1-0 borta på svårspelade City Ground.

Chelsea tränare Pocchetino fortsätter att tjata om insatserna, vilket man såklart kan göra om det är bra. Men när poängen uteblir blir också situationen allt mer prekär. Poch borde börja känna pressen utifrån, och försvarsmässigt har Chelsea mycket kvar att bevisa.

Everton

Vi satt på Everton sidan senast de begav sig mot Newcastle, och idag blir det en liknande tag. Everton imponerar "sanslöst" på mig. Kanske är man inte bäst i serien, men jag förväntade mig en dyster fotboll och ett bottenlag av detta Blues. Så är knappast fallet, laget bara kör i många stunder och med en klassanfallare som Dominic Calvert Lewin hel, kan laget såra de flesta typer av motstånd.

Everton gick all in senast mot Newcastle hemma på Goodison, och vann då med bekväma 3-0. Ett sargat Newcastle månne, men ändå ett topplag som är svårspelade.

Jag skrev inför säsongen om Dyche's negativa spelidé. Den idén är som bortblåst. Everton försöker faktiskt spela en riktigt rak och underhållande fotboll. Man står inte alls likt Dyche-Burnley lågt och bara sparkar iväg.

Everton fick som bekant ett tufft poängavdrag på tio poäng, men någon nedflyttning behöver man knappast oroa sig för. Everton har redan tagit sex nya poäng på de tre efterkommande matcherna och finns i nuläget på 17e plats i tabellen. En seger i eftermiddag skulle inte innebära någon ny position, men samtidigt käkar man ikapp poäng på Nottingham som finns framför i tabellen.

Till dagens match fanns vissa osäkra kort. Landslagsmålvakten Jordan Pickford fick en smäll och var lite ifrågasatt. Nu tycks han dock vara kry och lär spela i eftermiddag. För Onana på fältet, är det ännu en kamp mot klockan, men jag är väl tveksam till spel här. Detsamma gäller kapten Seamus Coleman som fick utgå senast. Sedan tidigare saknas Alli och Gomes.

Ska vi gå in på den väntade startelvan här, så måste vi nämna Dwight McNeil. Engelsmannen var fenomenal både mot Nottingham och Newcastle och hittade dessutom nät i båda fighterna. McNeil fanns även med i assist-boken, efter att han spelat fram Doucoure till dennes 2-0 strut senast.

Everton har nu vunnit fem av lagets senaste sju matcher. Enda bakslaget, var hemma mot Man United. 1-1 mot Brighton är inte fy skam, och sen alltså idel segrar mot Newcastle, Nottinhgam, Palace, Burnley och West Ham.

Chelsea

Storklubben från London tar alltså färden nordväst upp till Liverpool under söndagen. En blytuff kamp väntar för Pochettino och hans gäng.

Ja, Chelsea detta Chelsea blir man inte klok på. Laget spelar stundtals en frejdig och härlig offensiv fotboll. Men det är också uppenbart att Pochetinno inte får ihop balansen. Chelsea är lång väg från ett topplag, och har alltså släppt till grymt många chanser den här säsongen. Över 4 i negativt xG senast mot United och två insläppta mål. Ser vi på helheten är man uppe i över 26 i förväntade mål emot sig. Över 10 mål sämre en lag i toppen av tabellen.

Man kan såklart tala om skador med mera, men jag ser ett större problem här. Chelsea har valt att värva dyra centrala mittfältare, och ändå brister det. Någonstans måste det vara organisatoriskt. Poch kanske saknar den detaljen. Tänker vi tillbaka på klubbarna han varit i, så har brister funnits i så gott som alla lag.

Till dagens kamp saknar Chelsea fortsatt följande spelare: Chukwuemeka, Ugochukwu, Chalobah, Nkunku, Gusto, Lavia, Chilwell och Fofana. En hel del tuffa tapp såklart, men vi vet också att truppen är enormt bred. I min bok är de väl spetsen som saknas snarare än bredden.

Tillbaka från avstängning är kapten Gallagher. En spelare som för mig knappast skall spela i ett topplag. Brister i många moment, och framförallt en säkerhetsrisk med sin fula spelstil i det defensiva arbetet.

Chelsea kommer till dagens match med en 2-1 förlust på Old Trafford senast. Siffrorna är mer smickrande än det var. Ser vi på helheten hade 4-0 varit mer rimligt. Före Old Trafford torsken, vann man hemma mot Brighton efter en fin dominant tillställning. Som ni hör, man blandar och ger mycket utan att inge någon särskild trygghet. Chelsea har släppt in hela 12 mål på lagets fyra senaste matcher.

Summering och speltips:

Chelsea som lag skall såklart vara favorit mot Everton, men i nuläget förstår jag faktiskt inte rankingen här. Everton spelar för stunden en mer stabil fotboll, och har en tydligare spelidé. Laget före jaget osv. Chelsea saknar helt den defensiva balansen, och precis som United tränaren Ten Hag sa före senaste mötet, så tycks Chelsea hata att spela försvarsspel.

Jag tror att dagens hemmaplans fördel blir enorm. Everton slaktade alltså Newcastle här senast, och jag tror man kan fortsätta leva på den energin.

Everton har dessutom DCL tillbaka. Enormt viktigt för detta lag som stundtals saknat spets längst fram. Även om Calvert Lewin tappat landslagsplatsen efter skador, så finns de klass där. Han visade det tydligt senast.

Everton sköljer över här hemma, och lär få sina chanser även idag.

Jag tycker Evertons mål-lina framåt är superintressant här. 3 mål mot ett newcastle som jag ser som stabilare talar gott.

Everton över 1.5 mål till höga 2.38 inne hos Unibet är klart spelbar i min bok. Jag anser att den bör ligga någonstans runt 2.20 och hugger därför denna med 1.5 flat

Väl möt!

PS. Missa inte söndagskänsla med 1x2 inne på Twitch. Jag och Gson surrar upp dagens ET och alla stormatcher!






Levande spel

2023-12-10 15:00
Everton över 1.5 mål @ 2.38
Everton FC
Chelsea FC


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.