Speltips: Hammarby-Malmö: Underskattat hemmalag?

Hammarby firar
Vi får väl säga att helgens stora allsvenska match går av stapeln på Tele2 Arena under söndagseftermiddagen. Hammarby tar emot mesta mästarna Malmö FF och jag anser att ett mindre formstarkt MFF är på tok för stora favoriter här.

Seriefemman Hammarby tar emot tvåan Malmö FF under söndagseftermiddagen. Elva poäng skiljer lagen, men formmässigt är det Bajen som sitter i förarsätet. När lagen möttes på Eleda stadion under valborgsmässoafton i år, var det klasskillnad i MFF favör, och slutsiffrorna skrevs då till 4-2. Frågan är om vi får en ny målfest, när det vankas returmöte på den snabba plasten uppe i Stockholm.

Hammarby IF

Bajen har sent om i sido vaknat till liv. Tretton poäng på de senaste fem fighterna i allsvenskan, har gjort att man nu kan ta sikte på fjärde platsen. Än är det såklart en bit upp, fem poäng för närvarande, men besitter man formen och fortsätter vinna de kommande tuffa kamperna, så är man absolut med här.

Precis före landslagsuppehållet, så vände Hammarby och vann derbyt mot Gnaget efter en enormt elegant frispark signerat derbykungen han själv, Nahir Besara och efter dubbla pytsar inbytte Viktor Djukanovic. Liksom flera av de senaste derbyna mellan Bajen och Gnaget på tele2, blev de målrikt och denna gång slutade det 4-2.

Tittar vi på Bajen, så vet vi att man efter en riktigt trög och svajig start på säsongen, bytt spelsätt och numera känns stabila och trygga bakåt. Vad som dock utvecklats under senaste matcherna är även chansskapandet och målproduktionen framåt. De brukar såklart gå i hand i hand, men åtta mål senaste tre talar sitt tydliga språk. 3-0 nere på listerlandet för andra året i rad är dessutom riktigt starkt. En plan som många konstgräslag brukar ha ordentliga bekymmer med.

Bajens 5 senaste: 4-2 AIK, 3-0 Mjällby, 0-0 Kalmar, 1-0 Elfsborg och 2-1 Norrköping.

Ser vi på bajens trupp så är väl enda frågetecknet Sadiku. Loret gick av skadad i derbyt, men har nu också haft lite extra dagar att kunna rehaba tack vare uppehållet.

Hemma på "Nya Söderstadion" är man historiskt starka, så även i år. Trots en del svajiga resultat i början av säsongen, har man alltså tagit 25 av 30 möjliga poäng hemma. Enda förlusten kom traditionsenligt mot IFK Värnamo i slutet av maj.

Stora frågan är om Viktor Djukanovic får starta eller om han fortsätter blir en supersub? För mig som supporter får han gärna starta på bänk och komma in.

Malmö FF

Mesta mästarna Malmö, ja det tjatas de friskt om, och visst har de även påverkat mig. Jag har skrivit en drös med texter om MFF under de senaste åren, och orden har skrivits många gånger. Ingen kan ta ifrån dem titlarna, men frågan är om det blir en ny i år? Jag är inte alls så säker på detta. MFF har fortsatt ett enormt lag, men tappen av både Hugo Larsson och Anders Christiansen på mitten har betytt mer än någon kunde ana.

Rydström inledde sin sejour i klubben med succé. Malmö gick under våren som tåget. Trots en del svagare prestationer, fortsatte man att vinna sina fotbollsmatcher, och redan i omgång 8, skrevs det av oss tyckare att resten av lagen skulle få slåss om andra platsen. Nu har vi spelat 22 omgångar, och istället för överlägsen ledning, så har nu Malmö två poäng upp till Elfsborg på första platsen.

Formmässigt har MFF att jobba på. Före uppehållet hämtade man upp ett underläge hemma mot Blåvitt, men fick nöja sig med en poäng. Visst vann man borta mot Sirius i Uppsala med 3-1, men utan att imponera och totalt sett, har man endast två segrar på sina fem senaste allsvenska matcher. Segrarna har dessutom kommit mot förväntade bottenlag.

MFFs 5 senaste: 2-2 Göteborg, 3-1 Sirius, 0-0 Djurgården, 0-1 Mjällby och 3-0 Halmstad.

Till söndagens match får Malmö klara sig utan otroligt viktiga Sergio Pena på mitten. Peruanen som varit en motor i Rydströms spelfilosofi är avstängd och möjligen får vi se Oliver Berg falla ner här?

Oavsetts Penas vara eller icke vara, så har MFFs en otrolig trupp att ställa på planen. Vecchia är dessutom tillbaka och bör kunna starta.

Summering och speltips:

Tele2 Arena är sedan gammalt en riktig mardrömsarena för gästerna. Visst har man vunnit sina matcher här i Stockholm, men de finns få arenor i Sverige som Malmö haft så stora bekymmer på. Underlaget är speciellt, och framförallt har vi två starka hemmalag här. Både mot Djurgården och Bajen har MFF haft problem här historiskt. I år har man "bara" varit här och spelat en gång, och det mötet med Djurgården slutade med ett 2-0 nederlag.

Nu skall vi dock inte fokusera på Djurgården, utan Bajens kvalité här. MFF kommer säkerligen tillåtas hålla i en del boll här. Cifuentes har fått svänga lite med sin spelidé och anpassa sig lite mer efter matrialet man besitter, istället för en Bojanic centralt finns nu exempelvis en Hammar och visst påverkar detta planen. Defensivt känns bajen dessutom stabilare än på länge med tre centrala mittbackar. Hur vida Adjei blir kvar i backlinjen och Pinas fortsatt försätts på bänken vet jag ej. Men de känns inte som att de spelar så stor roll. Grundtryggheten finns här.

Tittar vi på allsvenska möten lagen emellan, har vi sedan 2018 fem matcher. Av dessa har Hammarby vunnit tre och två har slutat med delad poäng. Vi måste blicka hela vägen tillbaka till 2016 för att hitta en MFF seger här.

För att summera mina tankar lite här: MFF kommer till Stockholm med en något tveksam form. Man gästar ett Hammarby som för stunden mår väldigt bra, och ett Hammarby som vunnit 4 av 5 senaste. Vi har även ett Malmö utan både Anders Christiansen och Sergio Pena på centralt mittfält. Nej, jag köper inte alls oddssättningen här. Ställer vi ut denna lineup i 10 matcher, så tror jag inte ens MFF skulle vinna 4. Nu ställs man istället upp som klara favoriter, och det till ett odds runt 2.35-ish.

Jag vet att flera möten senaste åren har varit tighta, och att risken för kryss ändå är rätt stor här. Jag väljer därför att gå på en "semisäkring".

Spelet i matchen blir Hammarby +0.25 Asian till 1.85, och jag tycker inte den här skall stå högre än 1.60-1.65, och trycker därför in dubbel flat - 4U

FORZA BAJEN!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.