Speltips: Hammarby-Elfsborg: Ett utvilat Bajen blir en hård nöt att knäcka

Jusef Erabi
Tre viktiga poäng står på spel när Hammarby tar emot Elfsborg hemma på Tele2 Arena ikväll. Ett ypperligt läge att studsa tillbaka efter det tuffa uttåget ur ECL-kvalet.

Hammarby gjorde förmodligen säsongens match senast mot Twente. Ett kokande publikhav på nya Södertstadion välkomnade sitt lag på bästa möjliga sätt, och som laget besvarade. Bajen tog tag i taktpinnen mot den nederländska klubben, och Erabi tryckte dit 1-0 i slutet av första halvlek. Väl i andra halvlek, fanns ett flertal chanser att även lösa tvåan, men då utan framgång. Matchen tog sig därför vidare till förlängning, där tyvärr Bajens chans till avancemang rök. Twente vann efter en förlängning, men sett över två matcher gör säsongens mittenlag, Hammarby ett enormt dubbelmöte.

Tio dagar har gått sedan matchen i europa, och en tidigare haltande allsvensk tabell har nu kommit i fas. Utvilade ben och huvuden hos hemmalaget bör således vara ett faktum.

För Elfsborg och vår plånboks del blev förlusten på Hisingen rejält kostsam. Boråsarna bjöd på en kanon första halvlek, och borde varit 2-3 bollar upp i paus. Väl i andra klev man ut, med en man mer på planen, men lyckades ändå med bedriften att helt tappa matchen. Häcken gjorde istället 3 raka mål i andra halvlek och vann till slut med 3 mål mot 1. Elfsborg vann förvisso senast hemma mot Sirius, men insatsen var en halvdan sådan.

Hammarby IF

Bajen hittar vi i den absoluta mitten av allsvenska tabellen. Åtta inför dagens möte, med 25 inspelade poäng efter 18 omgångar. Offensivt har det sett godkänt ut, med 24 mål. Värre är det bakåt där man släppt in 27. Exempelvis har IFK Göteborg som nästjumbo, släppt in 22.

Nåja, Hammarbycoachen Marti Cifuentes tycks ha funnit en ny taktik under senare tid, och dessutom börjat sätta sin startelva. Från en 4-3-3 liknande formation, har nu laget gått över till 5-3-2 eller 3-5-2. Trebackslinjen centralt har nu gjort tre raka matcher, och utfallet är 0-1 borta mot Twente, 1-0 hemma mot Twente och 2-1 hemma mot Norrköping.

Hammarby har nu gått tio dagar sedan senaste matchen spelades, och jag hoppas man har haft fokus på att nöta taktiken, att rehaba och förbereda sig inför höstens avslutande tolv omgångar. Något europaspel ser det inte ut att bli via tabellplacering, möjligen via cupvinst nästa år. Men jag tycker Bajens trend av unga spelare som visar upp sig bådar gott för framtiden.

På Wingbackpositionerna har Strand och Karlsson gått från klarthet till Klarhet. Strands halvsvajiga öppningshalva av säsongen var som namnet säger. Men under senare tid har herren verkligen spelat upp sig. På andra kanten har vi alltså "junisen" Markus Karlsson som varit magnifik. 19-åringen har tagit enorma kliv i A-lagströjan och kommer garanterat bli en intressant försäljning inom en snar framtid.

Framåt sticker Jusuf Erabi och Viktor Djukanovic ut som stora uttropstecken. Erabi har nu gjort fyra mål efter sommaruppehållet, och Djukanovic två. Men framåt ligger de bakom en hel del.

Bajen får ikväll klara sig utan försäljningsryktade landslagsmanne Edvin Kurtulus i backlinjen. Mittbacken är avstängd och kommer därför ej till spel. Ett tufft tapp normalt, men inte ett lika kännbart sådant i en trebacklinje där Fenger, Adjei och Pinas finns till förfogande.

Hemma på Tele2, är Hammarby starka historiskt, så även i år. Sex av åtta matcher har vunnits, och enda förlusten kom liksom under fjolårssäsongen emot IFK Värnamo.

IF Elfsborg

Elfsborgs säsong har varit över alla förväntningar. Inför upptakten, snackades man som det givna laget strax bakom toppen. Ett stabilt lag, som spelar en bra fotboll osv. Men väl under säsongen har verkligen Thelin fått fart på så gott som samtliga spelare. Trots försäljning av vårens poängmaskin Jacob Ondrejka, har nya tagit över. Framförallt kan vi väl nämna Jeppe Okkels.

Elfsborg leder alltså serien med 18 omgångar spelade. Det hela tightades dock till sig, efter lagets förlust mot Häcken senast. Elfsborg leder tabellen med en poäng före MFF och fyra poäng före Häcken.

Till dagens match, står det klart att duktige mittbacken Lagerbielke lämnar för större uppgifter. 40 miljoner in på kontot för Elfsborg, och ett europaäventyr som väntar för Lagerbielke. Ett tapp som är värt att notera. Gustaf står nämligen för flest långbollar med rätt adress i hela serien. Han står även i topplistan som den bästa bollvinnaren. Pratar vi dessutom bollvinnare så har Elfsborg tidigare gjort sig av med Römer, som även han var i topp den listan.

På kort sikt kanske inga enorma förluster, men om man skall se till den allsvenska slutspurten, så kan detta absolut komma att bli avgörande.

Elfsborg hade alltså fint momentum mot Häcken. Men när man skulle spela mot ett mer uppställt försvar i 5-backslinje hade man helt plötsligt bekymmer. Senast mot Sirius vann man till slut med 1-0. Men insatsen var allt annat än briljant, och Elfsborg såg stundtals krampaktiga ut.

På resande fot är Ellos bäst i ligan. På tele2 arena krossade man bara för några veckor sedan Djurgården, och totalt har man tagit 22 poäng borta. MFF är tvåa i kategorin och har bara tagit 16.

Elfsborg är ett fantastiskt fint fotbollslag, och har inga tydliga svagheter, men jag tror att tappen av Ondreijka, Römer och Lagerbielke kommer att synas under höstens gång.

Summering och speltips:

Hammarby är alltså en av seriens starkaste hemmalag. Hemma på plastsen i Stockholm förlorar man inte många matcher, och fjolårets möte här slutade med hela 3-0 i Bajens favör.

Visst Elfsborg är ett strå vassare i år, och Bajen är ett strå svagare. Men hemma tycker jag inte man skall ställas upp som klara underdogs trots tabellposition.

Bajen har fått fem dagars mer vila än Elfsborg. Hammarby har kunnat fortsätta nöta sin 5-3-2/3-5-2 taktik och jag tror uppställningen kan gynna dagens matchbild för hemmalaget.

Huvudspelet i matchen blir således Hammarby +0.5 till 1.83, tas 1.5 flat 3U Skall inte stå över 1.65 i mina ögon.

Sidospelet i matchen blir Hammarby seger till 3.6 inne hos bet365, tas 0.5 flat 1U

Jag må vara färgad, när jag talar om mitt egna lag, men prisbilden sticker ut lite för mycket här. Hemma på tele2, ser vi sällan/aldrig Bajen som klara dogs.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt