Speltips: Stjärnspäckat Frölunda sätter an tonen direkt med premiärseger i Scandinavium

Ryan Lasch
SHL-säsongen är äntligen här och när det från och med slutet av månaden dessutom bjuds på fulla läktare på arenorna runt om i landet är det svårt att inte nypa sig i armen. Jag kommer här ta en titt på en av lördagens eftermiddagsmatcher, nämligen den i Scandinavium som spelas mellan Frölunda och Brynäs.
Frölunda -1.5 (Spelstopp 2021-09-11 15:15) @ 2.09



Frölunda HC

Frölunda är nog ganska varma i kläderna redan efter att ha spelat fyra matcher i CHL:s gruppspel under slutet av augusti och början av september. Efter att ha spelat fyra av sex gruppspelsmatcher toppar man sin grupp där Helsingfors och Zürich är främsta motståndare. Man har besegrat Mladá Boleslav vid båda mötena med tjeckerna och mot Zürich blev det förlust med 4-2 borta innan man vann efter övertid hemma i Frölundaborg. Nu riktas blickarna mot Scandinavium där man har sitt näste när det spelas SHL, och jag tycker att man både på lördag och i säsongen i helhet ska ha goda möjligheter till framgångar.

Göteborgarna har under sommaren stått för en handfull vassa värvningar och har kunnat behålla stora delar av den relativt unga och talangfulla truppen från i fjol. Det är målvaktssidan jag ställer ett par frågetecken kring där Matt Tomkins med drygt 30 AHL-matcher i bagaget stärkt upp bakom Niklas Rubin efter att Johan Mattsson lämnat för Dinamo Riga i KHL och efter att Erik Källgren kort efter signeringen med Frölunda erbjöds ett kontrakt med Toronto Maple Leafs i NHL och tog klivet dit.

Bland utespelarna sticker givetvis värvningen av Ryan Lasch ut. Poängligavinnare två gånger om i SHL och vinnare av CHL:s poängliga tre gånger. Det finns sannerligen produktivitet i den amerikanske forwarden som nu hunnit bli 34 år gammal, då han i de inledande fyra CHL-matcherna på ett sedvanligt vis styrt Frölundas powerplay från den vänstra tekningscirkeln och ackompanjeras i spel fem mot fyra med två andra nyförvärv inför säsongen: tjecken Michael Spacek som i fjol var poängstark hos de tjeckiska mästarna Trinec och Jacob Nilsson som hade högt ställda förväntningar på sig hos Färjestad i fjol som inte motsvarades. Nu jagar den före detta Chicago-spelaren revansch hos ett topptippat Frölunda och har svarat för två poäng (1+1) de inledande fyra matcherna av CHL.

Med försvarsgeneralen och den nyblivne SM-guldmedaljören Christian Folin in i backbesättningen har Frölunda stärkt upp sitt manskap både i offensiv och i defensiv riktning och med tanke på att det är kontinuitet, med en liknande stomme som i fjol, tycker jag att Frölunda ser intressanta ut inför säsongen.

Försäsongen

  • Förlust 4-3 vs Rögle (efter övertid)
  • Vinst 5-1 vs Växjö
  • Vinst 3-2 vs Leksand (efter straffar)
  • Vinst 3-1 vs Färjestad

CHL

  • Vinst 4-1 vs Mladá Boleslav
  • Förlust 4-2 vs Zürich
  • Vinst 4-3 vs Mladá Boleslav
  • Vinst 4-3 vs Zürich (efter övertid)

Brynäs IF

Efter fjolårets kaosartade säsong i botten av tabellen och med det ena trubblet efter det andra laddar Brynäs om för en ny säsong i svensk ishockeys finrum efter att ha besegrat HV71 i det negativa kvalspelet.

Inför i år har man nytt på tränarbänken i form av att Mikko Manner tagit över som huvudtränare där han ska assisteras av Mikael Holmqvist och Ari-Pekka Pajuluoma.

På spelarfronten är det sju nya spelare in:

  • Vehli Vehviläinen. Målvakt från Torontos organisation, fina siffror i den finska ligan där han stått över 100 matcher för JYP och Kärpät.
  • Julis Bergman. En okej tvåvägsback som representerade Frölunda för två år sedan, och närmast kommer från finska Pelicans.
  • Anton Mylläri. Rutinerad försvarsspelare från spel i SHL och Hockeyallsvenskan. Närmast från spel i Österrike och Graz99ers.
  • Chay Genoway. Kanonback med förflutet i Frölunda och massvis med KHL-rutin. En av favoriterna till att vinna backarnas poängliga.
  • Oscar Eklind. Forward som närmast kommer från en stark säsong hos Mora med 30 poäng på 52 matcher
  • Oula Palve kvar. Spelade halva säsongen efter misslyckad sejour i LHC. Gjorde hos Brynäs 14 poäng på 25 matcher i grundserien och 3 poäng på fem slutspelsmatcher.
  • Nick Olesen. Dansk forward med två poängstarka säsonger bakom sig hos Södertälje i Hockeyallsvenskan. På lån hos Oskarshamn fyra matcher i fjol och svarade då för tre mål och en assist.

Efter fjolårssäsongen är de tyngsta spelarförlusterna främst att Samuel Ersson, som gjorde en fin säsong mellan stolparna, lämnat för Philadelphia Flyers organisation. Dessutom kritade fjolårets vinnare av den interna poängligan, Jaedon Descheneau, på för Malmö Redhawks för bara någon vecka sedan. Utöver dessa två har även Chad Billins och Shane Harper, som kom in under säsong i syfte att rädda kontraktet, inte förlängt sina kontrakt med gävlelaget och Josef Ingman, som fick begränsat med speltid ifjol, har lämnat för Djurgården.

Försäsongen

  • Förlust 4-3 vs Timrå
  • Vinst 4-2 vs AIK
  • Förlust 2-1 vs Malmö (efter straffar)
  • Vinst 4-1 vs Västerås
  • Vinst 3-2 vs Linköping (efter straffar)
  • Förlust 4-1 vs Örebro
  • Förlust 2-1 vs Timrå

Slutsats och speltips

Premiär mellan Frölunda och Brynäs i Scandinavium. Precis som då är Frölunda relativt klara favoriter, och den gången var det Brynäs som gick segrandes ur striden med 5-2. Men det har runnit mycket vatten under broarna sedan dess där hemmalaget för dagen varit ett toppenlag medan gästerna varit fast förankrade i bottenskiktet av tabellen och till och med så pass att det ble negativt kvalspel i fjol. Från min sida råder det inga tvivel om att när grundserien, och även slutspelet, summeras så kommer det här vara toppen mot botten. Kvalitén hos Frölunda, som värvat starkt under sommaren, är stor - och att man sätter an tonen direkt mot ett på pappret och isen svagt Brynäs tycker jag det finns goda möjligheter till.

Frölunda -1.5 till oddset 2.09 hos ComeOn!






Frölunda -1.5 (Spelstopp 2021-09-11 15:15) @ 2.09



Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.