Speltips: Mycket på spel mellan Brynäs och Växjö

Vi är inne i slutspurten av SHL:s grundserie där flera lag redan spelat klart. Det återstår ett flertal viktiga matcher, i synnerhet i botten av tabellen där Brynäs, Oskarshamn och Linköping riskerar att få kvala sig kvar i högstaserien. Brynäs ligger sämst till av dessa lag, och ställs ikväll hemma mot ett Växjö som spelar om seriesegern.

Brynäs IF

Gävlelaget har varit fast förankrat i bottenskiktet av tabellen sedan en ganska lång tid tillbaka och har under säsongen varit drabbade av både virus och skador på nyckelspelare. Nu ligger man näst sist, med HV71 som enda bakomvarande laget, och riskerar ett negativt kvalspel mot det lag man mötte i SM-finalen 2017.

Man är inför kvällens omgång tre poäng bakom Oskarshamn på säker mark, men med femton måls sämre målskillnad. Det bästa av allt: Brynäs gästar Oskarshamn i grundseriens sista omgång på lördag, och för att ha en rimlig chans att knipa den sista platsen på säker mark bör man ta minst en poäng i någon av de två matcherna man spelar idag, mot Växjö, eller imorgon mot Färjestad.

Brynäs har under hela säsongen haft ett bristfälligt försvarsspel och är det lag som under säsongens gång släppt till klart flest skott på mål och även släppt in flest mål, förutom HV71 som släppt in ett mål mer men också spelat två matcher mer. Lagets målvakt Samuel Ersson har räddad laget flertalet gånger den här säsongen och får också stort förtroende, då bara Juvonen, Cannata och Alsenfelt är de målvakter med mer istid än Ersson den här säsongen.

Gällande offensiven har Peter Andersson under sin debutsäsong i Brynäsbåset anammat samma taktik som hos Malmö, att inte skyffla iväg pucken bara för att, utan att det snarare ska vara en konkret målchans för att ett avslut ska tas. Det syns även på skotteffektiviteten, då man är tredje mest effektiva lag bakom Örebro och Färjestad. Haft både Anton Rödin och Greg Scott på skadelistan under säsongen och haft Shane Harper avstängd. Förstärkte forwardsidan, förutom med just Harper, även med Oula Palve som inte hittade rätt i Linköping men som ser ut att ha hittat rätt i Brynäs med tretton poäng på tjugotvå matcher. I lagets senaste match, hemma mot HV71 en dryg vecka tillbaka, var det Brynäs som var det spelförande laget och det lag som skapade allra flest målchanser redan från första nedsläpp.

Växjö Lakers

Klart högre upp i tabellen kämpar Växjö Lakers om seriesegern mot Rögle. Ett Rögle som i och med lördagens seger, mot just Växjö, spelat klart grundserien. Frågan är om man i kavaj ska kunna hålla undan och vinna grundserien eller om maskinen Växjö ska knipa de två poäng som krävs för seriesegern. Just nu är man två poäng bakom Rögle och har fyra mål sämre målskillnad, och har dessutom hela tre matcher i handen, samtliga på bortaplan, mot Brynäs, Frölunda och Malmö.

Sam Hallams manskap var virusdrabbade och var utom spel i drygt två veckor, innan man i lördags klev in i hetluften igen och då förlorade borta mot Rögle med 4-1. Följde upp den förlusten med att besegra Frölunda hemma med 3-2.

Maskinen Växjö skrev jag ovan och visst är det en maskin som Sam Hallam skruvat igång med både defensiv styrka och med offensiv spets. Släppt in minst mål av samtliga lag i serien, där målvaktsduon Fatsh/Källgren gjort en bra säsong båda två, men där givetvis Viktor Fasth sticker ut då han vid 38 års ålder varit en bländande keps mellan Lakers stolpar och är den målvakt i serien med bäst räddningsprocent.

Offensiven är vass, med Emil Pettersson som frontfigur och med chans på att vinna poängligan. Då krävs minst fem poäng på de återstående tre matcherna, samtidigt som han måste göra fler än Färjestads Daniel Viksten som även han har tre återstående matcher. Förutom Pettersson besitter Växjö kort som Andrew Calof, Robert Rosén och Richard Gynge i sin forwardsuppsättning och utöver det besitter man även trean i backarnas poängliga, Joel Persson.

Slutsats och speltips

Två lag med mycket att spela för då det är ett Brynäs som spelar om överlevnad mot ett Växjö som spelar om seriesegern. Brynäs måste ta poäng, antingen idag eller imorgon, och med tanke på att man haft problem med Oskarshamn under säsongen, är det tufft att kliva in i lördagens möte på bortaplan i Småland med vetskapen att en seger måste bärgas. Försök till minst en poäng här och med tanke på den offensiva viljan vi fick se från Brynäs mot HV71, som tillslut bar frukt, kan vi möjligtvis förvänta oss något liknande här och således en öppen matchbild.

Som kronan på verket har vi även en del intressanta spelare att placera i blickfånget. Emil Pettersson har fem poäng upp till poängligavinsten och tre matcher återstår av grundserien. Pettersson har hittills noterats för 46 poäng (22+24) på 49 matcher och snittat en poäng de senaste 42 omgångarna. Noll poäng de senaste två matcherna, men har trivts bra mot Brynäs under säsongen med fem poäng de tidigare tre matcherna. En pigg Pettersson har varit skottvillig efter uppehållet och bara Brendan Gaunce är den växjöspelaren som skjutit mer. Troligt att vi även ikväll får se en Emil Pettersson som fortsätter vara aktiv i det offensiva spelet i jakten på poängligavinsten.

Tar två spel till kvällens match mellan Brynäs och Växjö:

Över 5.5 Mål @ 2.18 Betsson

Emil Pettersson Över 1.5 Poäng @ 2.80 Betsson






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.