Speltips: Kan VM-debutanten Valnes utmana Kläbo i torsdagens sprint?

Alps

Sprint i den klassiska stilen är vad som gäller under världsmästerskapets första dag nere i tyska Oberstdorf. Dag ett, och möjligtvis den dag där de svenska herrmedaljchanserna är som störst med Oskar Svensson som det blågula hoppet. Inget fokus på Svensson här, utan på den 24-årige norrmannen Erik Valnes.

Erik Valnes

Till skilnad från den norske giganten Johannes Hösflot Kläbo, som gick raka vägen från junior rakt in och dominerade i Världscupen, har Erik Valnes tagit en lite krokigare väg med att vara med i de b-betonade uppstållningarna och tävlingarna, med världscupspremiär i Lillehammer år 2017. Sedan dess jobbat sig fram, tagit ett par pallplatser, finalplatser och lagsprints-segerar i Världscupen innan han i premiären i år, i Ruka, tog sin första individuella seger när han spurtade ner sin landsman Johannes Hösflot Kläbo på ett imponerande vis.

Kläbo och Valnes dominerar den klassiska sprintskidåkningen för närvarande. De ryska herrarna Alexander Bolshunov och Gleb Retivykh vill säkerligen ha ett finger med i spelet här men med tanke på hur de båda norrmännen ser ut har jag svårt att se annat än att de får kampera om en bronsmedalj här.

Norge har inte deltagit i särskilt många världscuphelger denna säsong men har tävlat lite på hemmaplan. Kläbo och Valnes var etta och två både i de Norska Mästerskapen och i den inhemska tävlingen i Lygna. Lite revansch för Kläbo efter förlusten i Ruka, där han förvisso kom tillbaka starkt och vann lördagens individuella lopp i klassisk stil och dessutom höll undan till seger på söndagens jaktstart.

Valnes med världens bästa stakspurt?

I fjol på för-VM i Oberstdorf vann Kläbo sprinten med två sekunders marginal och var överlägsen in på upploppet efter ett klassiskt Kläbo-ryck i den sista uppförsbacken innan upploppet. Ett ryck som alltid brukar vara vinstgivande, men om man blickar tillbaka till Ruka hängde ju Valnes med hela vägen uppför backen och vann sedan i en stakspurt, där jag skulle säga att han är en av de bästa i världen tillsammans med långloppsspecialisten Andreas Nygaard. Så här såg finalen i Rukka ut där Valnes utmanade och besegrade Kläbo:

Och blickar vi tillbaka fyra veckor till världscupshelgen i Falun, blev Valnes sexa i efter ett fall precis innan upploppet i finalen. Vi tar istället en titt på semifinalen och håller ett öga på normmannen med vit mössa och nummer 1 på nummerlappen:

Från femteplats och placerad långt bak i fältet tar han sig upp och slutar trea efter en makalös avslutning. Vi kan se här att Valnes är med och hotar i spurten trots svag position i ingången till upploppet. I norska mästerskapen kom Kläbo in med högre fart på upploppet och lyckades hålla undan för Valnes i spurten. Kläbo kommer säkerligen göra allt i sin makt för att hänga av Valnes innan upploppet, likt han gjorde här i Oberstdorf i fjol.

Vädret i Oberstdorf

Vilken skräll att det är väderbekymmer i Oberstdorf. En plats där vi i princip alltid får se problematik och bekymmer med vädret. Snöfall och storm de senaste åren när det varit världscup här, och när världsmästerskapet imorgon drar igång är det varma vädret den stora snackisen. Ett så pass stort bekymmer att man valt att flytta sprinten från eftermiddagen till förmiddagen för att kunna hålla spåren så hårda som möjligt. Frågan är hur stor skillnad detta kommer ge. Det kommer köras femton heat innan herrarnas final körs, och utan att vara en meteorolog kan man ju säga att det kommer vara löst, sladdrigt och trögfört i spåren under slutet av dagen. Kläbo kommer gynnas av en sockrig uppförsbacke då han är klart bäst i världen på att springa på skidorna utan att behöva några spår att följa. Här finns det chans, eller risk, att Kläbo avgör finalen.

Slutsats och speltips

Enligt spelbolagen kommer kampen om guldet stå mellan de två norrmännen Johannes Hösflot Kläbo och Erik Valnes. Jag är enig i den bedömningen och tycker Valnes nästan är lite för stor underdog gentemot Kläbo. Med i beräkningarna är garanterat att det är en sockrig knäppa i slutet av banan där Kläbo är ursinnigt stark. Ska Valnes kunna vinna detta gäller det att han biter i hela uppförsbacken och har en bra position in på upploppet. Tycker spel på Valnes vinnare till nästan fem gånger pengarna kan vara intressant, men nöjer mig med det lite fegare spelet Erik Valnes Topp 3 till 1.55

Spelet hittas hos MrGreen, William Hill och Unibet och spelas med en flatinsats






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.