Speltips: Uppsnack och speltips inför Vasaloppet!

Kardin 3/2

Årets höjdpunkt för åkarna i Visma Ski Classics står för dörren då Vasaloppet inte är alltför många dagar bort.

Det är säsongens nionde etapp i Ski Classics där vi fått se flera fina lopp från Europa innan de fyra sista etapperna tar plats i Norden.

Förra säsongen - Team Koteng med succétaktik i snöovädret

Förra säsongens Vasalopp präglades av snöfall och spåren de nittio kilometrarna mellan Sälen och Mora var täckta av nysnö och satte käppar i hjulen för de åkarna som ville sätta fart på loppet.

När stora delar av fältet bara åkte och väntade på att det hela skulle avgöras i en spurtduell slog det norska laget Team Koteng till med en för dagen vinstgivande taktik, där Tore Bjørseth Berdal fick gå solo med fem kilometer kvar medan hans lagkamrater försvårade och bromsade i klungan för att avståndet fram till ledande Berdal skulle behållas, vilket gjordes och norrmannen stod som slutsegrare.

Loppet finns att se i sin helhet här nedan, men jag har full förståelse om man inte orkar ta sig igenom hela klippet. När Team Koteng utnyttjar de yttre förutsättningarna, det vill säga det stora snöfallet, och avgör loppet, finns att se ca 4:56 in i klippet.

Fortsätter den norska dominansen?

Norsk seger i fjol ja, och så har det varit de senaste sju (!) Vasaloppen:

2019: Tore Bjørseth Berdal

2018: Andreas Nygaard

2017: John Kristian Dahl

2016: John Kristian Dahl

2015: Petter Eliassen

2014: John Kristian Dahl

2013: Jørgen Aukland

Senast vi fick se en svensk seger på herrsidan i Vasaloppet var år 2012, då Jörgen Brink var snabbast i spurtduellen inne i Mora.

Ska vi få återuppleva en svensk seger? Eller ska den norska dominansen fortsätta? Svenska Spel erbjuder specialspelet och h2h ”bäst placerade åkare Sverige vs Norge” där Norge bär ett skyhögt favoritskap och oddset är 1.25 på att den bästa norrmannen är bättre placerad än den första svensken. Oddset 1.25 möjligtvis en fingervisning på vilken dominans vårt västra grannland byggt upp inom skidsporten i allmänhet och i Ski Classics i synnerhet.

Favorit till att vinna hela loppet - det är vinnaren från 2018, Andreas Nygaard

Andreas Nygaard blir farlig - inte bara i spurten

Nu är det förvisso ett par veckor sedan Ski Classics var i rullning, med en fem veckors lång Europatour som avslutades i Tjeckien med det 50 kilometer långa Jizerska Padesatka. Efter en trevande inledning på säsongen har Andreas Nygaard verkligen visat var skåpet ska stå. Seger i Toblach-Cortina följdes upp med en seger i Jizerska, och han minst sagt sett svårstoppad ut.

Hänger med, utan problem, när de dragvilliga åkarna skruvar upp tempot, och är emellanåt den som på egen hand vill sätta fart på loppet. Som grädde på moset har han en hiskeligt högt fartpåslag och i en spurtstrid är han för tillfället överlägsen alla andra. Förlorade förvisso spurten i Kaiser Maximillian Lauf mot Emil Persson, men som nämndes från min sida tidigare under säsongen var positionen in på upploppet helt avgörande i Österrike. Skillnad jämfört med Vasaloppet, där åkarna har en spurtsträcka på flera hundra meter att ta del av.

Finns det något som kan stoppa Andreas Nygaard från att vinna detta? I sådana fall de yttre faktorerna - väder, spårstatus och material - inte omöjligt att staven går av i Moraparken, och då är det tack och godnatt både för Nygaards vinstchanser samt vinnarspelet som plockas här. Det är ett stirr antal åkare och oerhört små marginaler som bör tas med i beräkningarna inför ett Vasalopp, således bör insatsen inte vara alltför hög vid spelen på Vasaloppet.

Vem har bäst segerchans bland svenskarna?

Ingen svensk seger sedan 2012 alltså men vi brukar få se en hel del svenskar med långt fram i resultatlistan. Vem som blir loppets bästa svensk är spelbart hos Svenska Spel och såhär ser oddsen ut:

  • Marcus Johansson @ 3.50
  • Emil Persson @ 4.20
  • Oskar Kardin @ 4.25
  • Max Novak @ 4.40
  • Andreas Holmberg @ 5.00
  • Daniel Rickardsson @ 6.50
  • Bob Impola @ 7.50
  • Jörgen Brink @ 11.00
  • Klas Nilsson @ 12.00

Ovan nämndes att Norge dominerar längdskidåkningen och Ski Classics - men det ska tilläggas att vi har en handfull svenskar som brukar återfinna sig i toppen. Bäst i fjol var Oskar Kardin, lagkamrat med ovan nämnda Andreas Nygaard.

I fjol var det Kardin som stod i fokus från min sida och var också loppets bästa svensk med en niondeplats. Inför årets upplaga av Vasaloppet har det dock uppstod problem för den 28-årige svensken, då han under träning ådragit sig en hjärnskakning och kan, om det vill sig illa, missa säsongens stora höjdpunkt. Med tanke på att Kardin sett allt bättre ut ju längre säsongen lidit vore det ett enormt tapp om han inte kommer till start.

Marcus Johansson, Emil Persson och Max Novak har alla tre åkt riktigt bra i år och ser ut att bli de åkare som vi från svenskt håll kommer få förlita oss på.

Det som brukar vara det tuffa med Vasaloppet är inte några tuffa stigningar eller långa uppförsbackar, utan att loppet är så pass långt som nio mil är. Det är säsongens längsta lopp med två mils marginal och det ska bli intressant att se hur de mindre rutinerade klarar av den påfrestningen.

På damsidan är Britta Johansson Norgren storfavorit och kommer med en färsk vinst från Tjejvasan i bagaget. Främsta konkurrenter bör bli Lina Korsgren samt Astrid Øyre Slind som dessvärre fick bryta Jizerska på grund av magsjukebesvär.

Under säsongsinledningen var det stor dominans från Øyre Slind medan Johansson Norgren såg sliten ut. Vände sedan i Italien med en seger i Toblach-Cortina som sedan följdes upp med en seger i Jizerska och dessutom en seger i Vasaloppet. Johansson Norgren är således rättmätig favorit i min bok, men till under två gånger pengarna anser jag att inga pengar bör kastas in.

Hela spektaklet går att följa via SVT på söndag morgon, så det är bara att duka upp en långfrukost och bänka sig i soffan för att njuta av årets höjdpunkt!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.