Speltips: Ski Classics - Vasaloppet: Årets höjdpunkt!

Kardin 3/2

Femmilen i Seefeld, det är mästerskapets höjdpunkt. Men när de kommer till säsongen i helhet så är det inget snack om saken att det är Vasaloppet som är höjdpunkten.

Visma Ski Classics - Vasaloppet 90 kilometer - 3/3, 08:00.

Årets höjdpunkt både för mig som tittare och även för samtliga av fältets åkare. Är det något lopp man någon gång under säsongen vill vinna så är det detta. Förutsättningarna och ett gäng speltips ska benas ut i texten här inför vad som komma skall under söndagen!

Några som vill sätta fart på loppet - men snön ställer till det?

Under säsongen som gått hittills i Ski Classics har det visat sig finnas åkare som är villiga att dra upp tempot och spräcka fältet. Däribland hela Team BN Bank med Petter Eliassen i spetsen som ledde den totala ställningen i cupen innan han blev sjuk och missade Jizerska i Tjeckien precis som ett flertal andra åkare gjorde.

Det som dock ställer till det för de åkare som vill hålla högt tempo, spräcka fältet och därmed ha så få åkare med som möjligt in på upploppet - är den snö som ska falla under söndagen i Dalarna. Att försöka dra ifrån ett stort gäng är oerhört svårt och det visade sig verkligen förra året när Joar Thele och Jan Srail försökte gå ifrån i ett tidigt skede av loppet, och även Tore Bjørseth Berdal i ett senare skede.

Det lutar alltså återigen mot en klungspurt och därav står fjolårsvinnaren Andreas Nygaard i ungefär två gånger pengarna till att vinna. Ingen orimlighet att han vinner, men att stå i endast två gånger pengarna när så oerhört mycket kan hända under de nio milen gör att spelvärdet på Nygaard är obefintligt.

Det kan mycket väl vara 100 stycken åkare in på upploppet och med det scenariot så sitter jag hellre på exempelvis Jens Eriksson till 201 gånger pengarna som spurtat bra i en hel del inhemska tävlingar eller Ari Luusua till 51 gånger pengarna som var tre i spurten i Jizerska för tre veckor sedan där förhållandena var likande de vi får här - med mycket snöfall, lågt tempo och klungspurt.

Hur loppet utvecklar sig kommer bero en hel del på hur spårningen inatt går och hur spåren blir strukturerade, samt hur intensivt spårpatrullerna jobbar under dagen imorgon för att hålla spåren så snabba som möjligt.

Oavsett hur loppets skepnad blir så tycker jag att det största svenskhoppet i loppet ska tillskrivas Oskar Kardin som har en bra säsong bakom sig.

Oskar Kardin - Det svenska hoppet?

Det är Oskar Kardin som jag tror vi kan förvänta oss mest av och det är den svenska åkaren i den internationella långloppscupen Visma Ski Classics som varit klart bäst efter de dominerande norrmännen. I fjol på elfte plats här på Vasaloppet vilket han inte var nöjd med då han på förhand på allvar ville vara med och kriga om segern - vilket han såklart även gör i år då han dessutom tagit ytterligare kliv och är en av startfältets absolut bästa åkare.

Det som gör att jag väljer att förlita mig på Oskar Kardin är tack vare att han visat upp en bra bredd och har flera drag och ”ess i sin rockärm”. Han kan både trycka på långt framme i klungan vilket han gjorde så framgångsrikt i La Diagonela då han belönades med utmärkelsen ”Visma Skier of the Day”. Han är en av relativt få åkare som orkar hänga med i det höga tempo som dras upp i loppen av bland annat Petter Eliassen.

Utöver att han kan vara med i det höga tempot så är han även bra på att spurta vilket han gjort mot Anton Karlsson vid spurtpriserna under denna säsong. Nu på Vasaloppet kommer de båda med stor sannolikhet istället fokusera på att vara så fräscha som möjligt för en slutspurt i Mora.

Två raka tredjeplatser i Ski Classics för Kardin. I Marcialonga samt La Diagonela och med tanke på att han har ett brett spektra tycker jag att chanserna för ytterligare en topplacering är goda. Även att Oskar Kardin ska besegra Andreas Holmberg ser jag som en stor möjlighet. Blir det högt tempo kommer Holmberg få det tufft att hänga med, vilket han fick förra året då han klev av loppet i Hökberg med två mil kvar. Blir det spurt - även då tycker jag att Kardin ska kunna dra det längsta strået gentemot sin landsman. Oskar Kardin är mer allround än Holmberg och når topplaceringar oftare än vad Holmberg gör, lägstanivån är klart mycket bättre hos Kardin.

Till Vasaloppet faller således valet av spel på två stycken sådana!

Oskar Kardin (vs Andreas Holmberg) - 1.62 - Coolbet - 6/10 Units

Oskar Kardin (Topp 6) - 1.80 - Unibet - 3/10 Units

Våghalsig? Då kan du plocka Oskar Kardin att vinna till runt 15 gånger smeten. Känns öppet på förhand, men väljer de två ovanstående spelen.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.