Speltips: Finland - Lichtenstein - #PukkiParty

FBL-EURO-2020-QUALIFIER-FIN-ARM

Vinst på senaste bloggspelet när Portugals Damer & Finlands Damer delade på poängen efter att matchen slutat 1-1 och under 2.75 mål fick rättas med en grön bock. Matchen i sig var en rätt så typisk undermatch var båda lagen hade svårigheter att skapa alltför många farliga målchanser, vilket åtminstone delvis berodde på den vattendränkta planen som man spelade på. Tack vare det oavgjorda resultatet har dom finländska damerna fortsättningsvis bra förutsättningar att lösa en plats till 2021 års EM-slutspel.

Men all respekt åt damerna, nu under fredagen har det finländska herrlandslaget #Huuhkaajat möjligheter att lösa för första gången i historien en plats till ett EM- eller VM-slutspel och det är såklart den matchen som vi skall ta fokus på i denna blogg.

Finland

Fredagen den 15 oktober 2019 har alla förutsättningar att bli en historisk dag för finländsk fotboll när vårt kära herrlandslag, även känt som #Huuhkaajat har möjligheter att kvalificera sig för första gången till ett slutspel. Ser vi på tabelläget i när det återstår två matcher av kvalet så har vi följande läge, Italien är klara gruppvinnare när man vunnit alla sina 8 matcher. På andra plats har vi Finland som efter åtta spelade matcher har 15 poäng, på tredje plats hittar vi Armenien som har 10 poäng, som fyra har vi Bosnien & Hercegovina som också har 10 poäng, som femma kommer Grekland med 8 poäng och på sista plats har vi Lichtenstein som har 2 poäng. Finland behöver således två poäng från sina två avslutande matcher för att lyckas ta sig vidare från denna kvalgrupp. Ett annat sätt att uttrycka sig på är som jag gjorde med denna tweet för en månad sedan.

Det att vi är äntligen såhär nära att kvalificera oss för ett mästerskap är något som fortfarande känns fullständigt osannolikt. Har följt och varit involverad i finländsk fotboll på ett eller annat sätt sedan 1986 och under dessa drygt 33 år så har det hunnit komma en eller annan besvikelse på vägen, kanske just därför som man ser så mycket fram emot fredagens match.

Finland har vi några tidigare tillfällen varit nära eller åtminstone relativt nära att ta oss vidare från kvalet. Den första gången som jag kommer var den 11 oktober 1997 när vi behövde en vinst i den sista matchen hemma mot Ungern för att ta oss vidare till ett playoffkval mot Jugoslavien. Allting såg bra ut fram till den 91:a minuten när Finland ledde matchen med 1-0 och Ungern fick en hörna. Det som hände efter det är ett stycke finländsk fotbollshistoria.

Från 1997 kan vi förflytta oss 10 år framåt och till VM-Kvalet 2008. Finland tränades under den tidsperioden av engelsmannen Roy Hodgson och hade sin gyllene generation till sitt förfogande när vi hade spelare som Jussi Jääskeläinen, Hannu Tihinen, Sami Hyypiä, Petri Pasanen, Teemu Tainio, Joonas Kolkka, Mikael Forssell & Jari Litmanen. Inför den sista kvalmatchen var utgångsläget följande Finland var piskade att vinna i den sista matchen borta mot Portugal samtidigt som Serbien inte fick ta full poäng mot Polen. När Serbien och Polen spelade ovagjort i Belgrad hade Finland chanser till ett avancemang i egna händer. Tyvärr lyckades man då få med sig bara ett 0-0 resultat från Portugal vilket samtidigt betydde att vi fortfarande fick fortsätta att vänta på vårt första slutspel.

År 2008 var dock inte enbart en besvikelse för finländsk fotboll. Det finländska U21-landslaget som under den tiden tränades av nuvarande förbundskaptenen Markku Kanerva lyckades då kvala sig till 2009-års EM-slutspel som spelades i Sverige. Med i U21 truppen fanns förutom Kanerva 5 spelare som också finns med i landslagstruppen inför fredagens match i målvakten Anssi Jaakkola, försvararna Jukka Raitala & Joona Toivio, mittfältaren Tim Sparv och ingen mindre än anfallaren Teemu Pukki. Högst sannolikt kommer 3 eller 4 av dessa spelare att finnas med i öppningselvan på fredagen.

Vad är det då som gör detta finländska fotbollslag till så speciellt att man nu har möjligheter att bli historiska och spela sig till den första slutspelsmatchen? Vi behöver inte gå längre tillbaka i tiden än till år 2016 var det såg allt annat än ljust ut för finländsk landslagsfotboll. Inför 2016 anställdes svenske Hasse Backe som ny förbundskapten för Finland och stommen av det landslaget bestod av samma spelare som truppen för tillfället. Under Backes ledning spelade Finland 2016 totalt 11 landskamper med saldot 2 oavgjorda och 9 förluster samt målskillnaden 4-22. Efter 1-0 förlusten borta mot Ukraina den 12 november 2016 bröts kontraktet i förtid med Backe och som ny förbundskapten anställdes Markku Kanerva. Backes landslag och dess spelare blev vid flera tillfällen sågat i media som det sämsta finländska landslaget och sämsta spelarna som spelat i den blåvita dressen.

Under Kanervas ledning kunde laget fokusera år 2017 på att spela in sitt spelsystem och få tillbaka självförtroendet. Från dom återstående kvalmatcherna 2017 vann Finland 2, spelade 2 oavgjorda och förlorade 2 och sakta men säkert började man återigen tro på laget och dess möjligheter. Den första fullträffen för detta landslag kom förra hösten när vi vann vår grupp i Nations League och avancerade till League B inför nästa Nations League. Det som framförallt imponerade hos Finland var att man hade en stark defensiv när vi höll nollan i dom 4 inledande Nations League matcherna.

I detta EM-kval som vi nu skall avsluta efter detta landslagsuppehåll har Finland fortsatt med sin starka defensiv när man lyckats hålla nollan i 5 av 8 kvalmatcher. Från dom 4 hemmamatcher som laget spelat i detta kval har vi 3 vinster och 1 förlust, den enda förlusten kom under september månad när vi förlorade med 2-1 hemma mot Italien, när Italien åtminstone med blåvita glasögon sett fick en billig straff som man kunde avgöra matchen med.

Inför dessa två återstående kvalmatcherna, hemma mot Lichtenstein och borta mot Grekland har Markku Kanerva tagit ut följande trupp

Den spelare som saknas från truppen sett till dom tidigare landslagsmatcherna är försvararen Jere Uronen som är skadad, högst troligen kommer Juha Pirinen eller Albin Granlund att vara spelaren som tar hans plats i öppningselvan. Efter att denna kvaltrupp togs ut har det kommit några förändringar i den, anfallaren Joel Pohjanpalo skadade sig i den första träningen som landslaget gjorde i måndags och istället för honom kallades Rasmus Karjalainen in till truppen. Igår fylldes truppen ännu på med försvararna Albin Granlund & Daniel O’Shaughnessy.

Lichtenstein

För att inte denna blogg skall handla enbart om Finland så tar vi nu och fokuserar några rader på landet som skall försöka stoppa oss från att säkra vår första plats i ett slutspel. Lichtenstein räknas väl inte direkt till något större fotbollsland när man för tillfället befinner sig på en 181: a plats på världsrankingen för landslag, Finland befinner sig förövrigt på en 55:e plats.

Lichtensteins landslag har för tillfället en isländsk huvudtränare när Helgi Kolviðsson tog över ansvaret den 18 december 2018. Från detta pågående kval har man från sina 8 spelade matcher 2 oavgjorda och 6 förluster med målskillnaden 2-25. På bortaplan är saldot 1 oavgjord och 3 förluster med målskillnaden 1-15. Ser vi på truppen som man har till sitt förfogande så spelare majoriteten av spelarna i lag från Lichtenstein (Vaduz, Balzers & Eschen/Mauren). Fem av spelarna i truppen spelar till vardags i klubblag i Schweiz medan en spelare var spelar till vardags i Tyskland, Österrike & USA.

Speltips och analys

Hur objektiv än man försöker vara inför fredagens match så finns det inte något annat vettigt utgångsläge än en finländsk vinst. Ser vi på oddssättningen i matchen så håller spelbolagen Finland runt 95% favoriter i matchen. Det som talar för en finländsk vinst imorgon är för det första att vi är ett klart bättre fotbollslag än vad Lichtenstein är. En annan sak som talar för Finland är att matchen kommer att spelas på konstgräs, ett underlag som Lichtenstein inte är alltför vana vid. Utöver det så är planen på Telia 5G-Areena till ytan en rätt så stor fotbollsplan vilket bör ge Finland utrymmen till att anfalla efter kanterna och skapa farliga målchanser. Som matchbild kan vi förvänta oss att Finland kommer att vara det bollförande laget medan Lichtenstein siktar in sig på att försvara så gott som det går.

Hur jag än vänder och vrider på matchen så har ser jag inte att Lichtenstein skall lyckas med att göra något mål mot Finland som under en längre tid visat upp en stark defensiv. Kommer att ta totalt två spel från denna match. Det första spelet är via Bet Builder hos bet365 och är Teemu Pukki anytime goalscorer & Finland to win to nil till oddset 1.72 vilket jag spelar med 4/5 u. Som andra spel tar jag Teemu Pukki över 1.5 mål till oddset 2.95 med 2/5 u hos Unibet.

Oddsjämförelse och statistik inför matchen hittas här






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt