Vi närmar oss sakta men säkert Juni, det innebär att den Allsvenska fotbollen snart går på sommarledighet. Men, innan dess så ska det spelas ett par matcher. Under lördagsförmiddagen så spelas det totalt 3 allsvenska matcher, vi ska fokusera på den som äger rum på Bravida Arena. Derbyt mellan BK Häcken och IFK Göteborg.

BK Häcken

Det var minst sagt en målrik match för Häcken när man förra helgen bortaslog IK Sirius med 3-4. Jag var själv på plats på matchen och fick med mig en del spaningar. Utöver spaningarna så var det en match som BK Häcken fick 2 straffar dömda mot sig, ett rött kort och grundspel som lyste med sin frånvaro. Andreas Alm kan inte ha varit nöjd efter matchen, trots 3 poäng. Det saknades en tydlig spelidé, de chanser man fick var tack vare Sirius naiva trebackslinje som stod alldeles för högt upp i banan. Paulinho, trots mål, såg blek ut men blekast på planen var Ahmed Yasin. Det är ett BK Häcken som ligger på en andra plats i Allsvenska tabellen men som ännu inte riktigt imponerat spelmässigt. Det finns potential för mer är min känsla.

BK Häckens 5 senaste matcher: IK Sirius - BK Häcken 3-4 BK Häcken - Kalmar FF 1-0 Östersunds FK - BK Häcken 1-1 BK Häcken - GIF Sundsvall 1-0 BK Häcken - AFC Eskilstuna 3-0

Andreas Alm har följande spelare tillgängliga mot IFK Göteborg: Peter Abrahamsson, Christoffer Källqvist, Joona Toivio, Johan Hammar, Godswill Ekpolo, Rasmus Lindgren, Adam Andersson, Kari Arkivuo, Oskar Sverrisson, Alexander Faltsetas, Mervan Celik, Nasiru Mohammed, Gustav Berggren, Erik Friberg, Paulinho, Ahmed Yasin, Daleho Irandust, Alexander Jeremejeff, Viktor Lundberg och Ali Youssef.

IFK Göteborg

Har änglarna landat? Efter två oavgjorda möten på Gamla ullevi, IFK Göteborg - Hammarby 0-0 samt IFK Göteborg - Malmö FF 0-0, så har de offensiva spelarna i IFK Göteborg gått mållösa i två raka matcher. Noterbart är att det är mot toppkonkurrenter och att man inte på något sätt presterat dåligt. Tvärtom, man har imponerat och visat att man är på riktigt denna säsong. Poya och hans spelare klarar av att vara spelförande men föredrar att få ligga högt i sitt presspel och ställa om på motståndarens planhalva. Något som möjligtvis Malmö FF och Hammarby lärde sig och spelade lite mer respektfullt än vad AIK gjorde för ett par omgångar sedan. Det har varit två tuffa matcher, två matcher som spelades med kort mellanrum, orkar man ställa om lagom till derbyt?

IFK Göteborgs 5 senaste matcher: IFK Göteborg - Hammarby IF 0-0 IFK Göteborg - Malmö FF 0-0 IFK Norrköping - IFK Göteborg 1-2 IK Sirius - IFK Göteborg 2-4 IFK Göteborg - AIK 3-0 Följande spelare är uttagna till matchen på Bravida Arena: Giannis Anestis, Tom Amos, Carl Starfelt, Kristopher Da Graca, Victor Wernersson, André Calisir, Sebastian Ohlsson, Junes Barny, Nzuzi Toko, August Erlingmark, Alhassan Yusuf, Benjamin Nygren, Lasse Vibe, Sebastian Eriksson, Sargon Abraham, Robin Söder, Giorgi Kharaishvili, Patrik Karlsson Lagemyr.

Analys och speltips

Äntligen, får man säga, är det dags för ett derby i Göteborg som betyder mer än rivaliteten mellan klubbarna. När BK Häcken och IFK Göteborg kliver in på plastgräset under eftermiddagen på lördagen så är det två lag som är med i den absoluta toppen av den Allsvenska tabellen. Häcken har 20 poäng och befinner sig på andra plats medans IFK Göteborg har 4 poäng och parkerar på en 4e plats. Läget i respektive trupp är intressant, då dagens situation brukar vara tvärtom. Normalt sett är det ett BK Häcken med egna produkter och en ung startelva som spelar sina matcher medans IFK Göteborg haft en hel del nyförvärv för det mesta som inte är i det yngsta laget. Något man kan slå fast är att bägge klubbarnas akademier verkligen lyckats få fram duktiga fotbollspelare med stor potential.

Jag tror vi får se en matchbild som BK Häcken kommer vilja äga bollen i. Mot Sirius senast så lyckades man göra en riktigt bra sak, nämligen hitta snabba instick bakom en backlinje som stod högt upp i planen. IFK Göteborgs backlinje spelar likt hela laget med en hög utgångsposition vilket gör att fronttrion, med exempelvis skicklige Mervan Celik, kommer att skapa sig farliga och heta målchanser.

För IFK Göteborgs del så gäller det att vinna mittfältskampen i det här mötet. Man har haft det lite tuffare på konstgräs igår än vad man har på naturgräs. Det gäller att stoppa spelare som “Fribben”, Erik Friberg, och Alexander Faltsetas. Kommer Daleho Irandust till spel så får man ännu större press på sig. Jag tror att spelare för IFK Göteborg, exempelvis Patrik Karlsson-Lagermyr, kommer att vara taggade till tusen och springa ihjäl Häckens innermittfält. I kombination med att IFK Göteborg hittat ett bra och framgångsgivande grundspel och att BK Häcken inte lyckats med att hitta ett grundspel men ändå lyckas göra mål gör att vi landar i ett målspel.

Spelet blir därför följande: BK Häcken - IFK Göteborg “BLGM”, Båda lagen gör mål, till oddset 1,83 hos NordicBet med 3 units.

Alla rekar
Ja - Båda lagen gör mål
BK Häcken - IFK Göteborg
3.00 u
2.49 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
David "Davvecohen" David "Davvecohen"