Speltips: Ski Classics - Toblach-Cortina: Busväder väntas i Italien!

Skidor Oskar 2/1

Vi går in mot den fjärde raka helgen med Ski Classics. De två inledande blev minst sagt lyckosamma spel- och resultatmässigt men följdes upp med en sämre helg i Marcialonga. Huvudspelet på att Tore Bjørseth Berdal skulle besegra Anders Aukland bommades med ynka sex sekunder och Berdal var placeringen bakom Aukland, vilket var lite surt.

Förra helgen - Marcialonga och uppvisning från Petter Eliassen

Ser vi till själva loppet så bjöds vi på ren och skär uppvisning från totalledaren Petter Eliassen från Team BN Bank. Hans lagkamrater i Team BN Bank har inte kunnat uppnå samma nivå som de gjorde ihop med Eliassen i Kaiser Maximilian Lauf. Eliassen drog den stora klungan i ungefär fem av de sju milen som genomfördes. Där trodde man ju att han bränt sitt krut men när backen med 2.5 kilometer kvar återstod var han helt överlägsen uppför. Imponerande insats från Petter Eliassen som behåller den gula ledarvästen när ny etapp i Italien väntas.

Visma Ski Classics - Toblach-Cortina - 36km - 2/2, 08:30.

På grund av att väderprognosen pekar mot tuffa förhållanden med mycket snö är banan nedkortad och omdirigerad. En lite tuffare bana nu, men det är stor sannolikhet att loppet kommer utspelas i samma regi som den gjorde här i fjol.

Massiv klungspurt i fjol - Blir det likadant denna gång?

I fjol var de tretton (!) stycken åkare med in till spurten mellan mellan husen i Cortina. Team Santander, numer Team Ragde Eiendom, hade alla sin fem åkare med in och tog både första och andraplatsen med Tord Asle Gjordalen som segrare före Andreas Nygaard. Tredjeplatsen togs ”egentligen” av Ilya Chernuosov, men på grund av ett gult kort i Marcialonga på grund av tjuvskejt, och ett gult kort under loppet i Toblach efter en incident med Team Kotengs Stian Hoelgaard, diskades ryssen. Istället skrevs Sergey Ustiugov in på tredjeplatsen. Sergey Ustiugov mest känd från Världscupen kommer även i år att ställa upp i den här etappen och skrivs upp som favorit av bolagen. Även Alexey Poltoranin från Världscupen kommer att vara med här.

Med tanke på det tuffa vädret med snöfall så kommer det bli svårt att göra några hållbara utbrytningar. Förra säsongen försökte en grupp, innehållandes de två ryssarna Ustiugov och Chernuosov, att gå ifrån vid en stigning men när det sedan blev lättåkt igen samlades fältet ihop för klungspurt.

Hopplöst läge för Petter Eliassen?

Nej Petter Eliassen är ingen som föredrar klungspurter utan vill helst avgöra det här innan det drar ihop sig ordentligt. För två år sedan, senast han körde här, drog han ihop med Tord Asle Gjerdalen ifrån övriga fältet. Då vann Gjerdalen i spurten mot Eliassen och som nämnt vann han ju även här i fjol i en spurt. Läge för en tredje raka med andra ord och möjligheterna finns.

För Petter Eliassen är väderprognosen ingen positiv faktor. Frågan är om han vågar luta sig tillbaka i fältet och invänta något, eller om han som tidigare går upp och kör hårt trots att det kommer att vara klart tyngre.

Oskar Kardin jagar första segern

Jag spelade emot honom mot Simen Østensen i Marcialonga. Även fast Østensen bröt där är jag tämligen säkert på att han inte hade kunnat rubba Oskar Kardin, då svensken verkar vara i storform. En av huvudanledningarna till att jag valde spel emot Kardin där var spurtpriset drygt halvvägs in i loppet som Kardin skulle gå hårt för. Det blev inte riktigt den hårdkörning jag trodde på där vilket gjorde att krafter fanns kvar på slutet. I den här etappen ligger spurtpriset tidigt, redan vid fyra kilometer, blir det hårdkörning där finns tid att återhämta sig och samla kraft en bra bit.

Tredjeplats i både La Diagonela och Marcialonga med imponerande prestationer från den, jämförelsevis med övriga fältet, unga Oskar Kardin. Räcker han ända fram till segern den här gången?

Sexa här i fjol i den massiva klungspurten där han är en av fältets bästa. Bättre kapacitet hos Kardin denna upplaga av Ski Classics än förra året och formen verkar vara riktigt bra.

Slutsats och speltips #1 och #2

Med tanke på snön som kommer falla i Toblach, vilket gjort om bansträckningen, gör att tempot förmodligen kommer dras ned och vi kommer få en ”sällskapsresa” fram tills det drar ihop sig mot en spurt framåt slutet, likt det gjorde förra säsongen.

Petter Eliassen är ingen spurtare av rang, utan han har visat den här säsongen att han vill i tidigare skeenden på loppet bryta ut från klungan, vilket alltså kommer bli svårt här.

Oskar Kardin har visat sin spurtförmåga, bland annat vid spurtpriserna och har varit långt framme i loppen den här säsongen och var med långt in på spurten här i denna etapp i fjol och slutade alltså sexa. Tycker Kardin ska ha goda chanser till att besegra Petter Eliassen här, precis som han gjorde i La Diagonela, och spelar således:

Oskar Kardin (vs Petter Eliassen) - 1.85 - Coolbet - 3/10 Units

Ska svensken kunna ta sin första seger i Ski Classics? Det känns inte helt omöjligt sett till förutsättningarna vi har här och därmed spelar jag:

Oskar Kardin (Vinnare) - 7.50 - Svenska Spel - 0.5/10 Units

Tord Asle Gjerdalen vs Morten Eide Pedersen

Ska det bli fjärde raka segern för Tord Asle Gjerdalen i den här etappen?

Som jag nämnde ovan så finns chanserna till det, men jag tycker det finns åkare i fältet som har bättre chanser till att vara först över mållinjen.

Dock tycker jag att chanserna för Gjerdalen att besegra Morten Eide Pedersen, ska vara goda.

Morten Eide Pedersen har i de två senaste etapperna visat svag form efter att ha varit en av de där dominanterna från Team BN Bank för tre veckor sedan i Kaiser Maximilian Lauf. Långt efter i både La Diagonela och i Marcialonga trots att tempot inte var alltför högt sett till vilken kapacitet Pedersen brukar hålla.

Tord Asle Gjerdalen är stabil och radar upp topplaceringar. Tvåa i La Diagonela och fyra i Marcialonga vittnar om både kapacitet och form vilket det inte gör hos Morten Eide Pedersen med en sextonde- respektive fjortondeplats i dessa lopp och med tanke på hur bra Gjerdalen varit i detta lopp flera år i rad känns förutsättningarna som gjutna att Gjerdalen ska besegra Pedersen här. Lägg därtill att Gjerdalen även trivs bättre i en spurt än vad Pedersen gör, vilket kommer vara till fördel här i och med det väntade snöfallet.

Speltips #3

Tord Asle Gjerdalen (vs Morten Eide Pedersen) - 1.60 - Coolbet - 4/10 Units

En spurtsnabb högoddsare

Fyra här förra året i spurten och med tanke på förutsättningarna görs Anton Karlssons chanser till seger här ganska bra.

Huvudmålen för Karlsson är den gröna sprintvästen som han spurtar om vid varje etapp. På denna etapp ligger spurtpriset som nämnt redan efter fyra kilometer och som jag nämnde om Kardin, som också brukar spurta här, så finns tid att återhämta sig efter detta.

En av fältets bästa spurtare men akilleshälen hos Karlsson är att han brukar vara avhängd innan det blir någon spurt. Men i och med att det är en förmodad sällskapsresa som stundar så ökar ju chanserna markant.

Slutsats och speltips #4

När vi får hela 75 gånger pengarna på någon som inte alls var långt ifrån segern i fjol och är en erkänt vass spurtare, ja då hugger jag.

Anton Karlsson (Vinnare) - 75.00 - Svenska Spel - 0.5/10 Units






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.