Vi fortsätter med träningsmatcherna från Finland och stannar kvar i Tammerfors för ytterligare en match som kommer att spelas nu under lördagen. I matchen har vi två lag som inkommande säsong kommer att spela i Ykkönen och matchen ”marknadsförs” av lagen som Birkalands vinterderby.

TPV

Jag bloggade om TPV förra veckan inför deras träninsmatch mot Veikkausliigalaget Ilves, en match som man förlorade med 3-2 (1-1) när Ilves avgjorde med två mål i slutet av matchen. Även om man förlorade matchen så kan man i det stora hela nöjda med det som man visade upp i matchen. Man kom till matchen med en liten trupp med endast 15 spelare, när en stor del av lagets spelare hade blivit febersjuka. Utöver det så fick man också Tommi Ylinen skadad efter 25 minuter och hade ara 14 spelare till sitt förfogande resten av matchen. Ser vi på målen som TPV fick i matchen så kan vi konstatera att båda kom efter slarv från Ilves försvar, starkt av TPV att utnyttja dom chanserna som man fick då.

Till dagens match mot FC HAKA dras TPV fortfarande med en feberepidemi inom laget och kommer inte att ha fullt manskap till sitt förfogande enligt tränaren Antti Ylinen. Truppen i sig som man för tillfället har till sitt förfogande inför årets Ykkönen ser kanske inte alltför stark ut, men man skall väl ändå ha en realistisk chans att klara av att förnya nytt kontrakt i serien. Tur för TPV är att bara ett lag kommer denna säsong att få ta steget ner till Kakkonen eftersom Ykkönen inför säsongen 2020 kommer att utökas från 10 till 12 lag. TPV har för tillfället gjort klart med 3 st nyförvärv inför säsongen när följande spelare skrivit på för laget:

  • Tuomas Lähdesmäki (FC HAKA)
  • Arjan Goljahanpoor (GBK)
  • Riku Oras (Tampere United)

Alla dessa tre spelare är mittfältare och enligt mig så behöver TPV förstärka sitt lag både i defensiven och offensiven ännu inför säsongstarten.

FC HAKA

Anrika FC HAKA som inleder första säsongen med forne finske storspelaren Teemu Tainio som huvudtränare firar i år 85 års jubileum. Laget har en uttalad målsättning om att ta steget tillbaka till Veikkausliiga, en serie som man inte spelat i sedan säsongen 2012.

Under december 2018 spelade man två träningsmatcher när man först förlorade med 3-0 mot Veikkausliigalaget FC Lahti för att sedan senare vinna med samma siffror mot Tampere United som håller till i Kakkonen. Ser vi på truppläget hos FC HAKA så ser det rätt så bra ut för tillfället. Man har fått förlängt kontraktet med ett flertal av förra säsongens nyckelspelare och gjort två intressanta nyförvärv när man har fått in

  • Niklas Friberg (TPS)
  • Jacob Bushue (Ekenäs IF)

Båda nyförvärven är spelare som bör förstärka FC HAKA på ett bra sätt. Friberg är en försvarsspelare med rutin från Veikkausliiga medan Bushue var en av dom bästa mittfältarna förra säsongen i Ykkönen när han och Ekenäs IF gjorde en bra säsong

Till matchen mot TPV kommer FC HAKA att ha med sig två unga anfallare som är och visar upp sig i 19 årige Antti Ulmanen (HIFK) och 17 årige Akseli Lehtojuuri (HJK).Ulmanen är en ung och lovande anfaller som gjorde bra ifrån sig ifjol i Finska cupen men fick inte alltför mycket chanser sedan i serien.

Speltips och analys

Även om båda lagen spelare i Ykkönen och TPV gjorde i det stora hela en bra match förra helgen mot Ilves så tycker jag att truppen FC HAKA har till sitt förfogande ser klart starkare ut än den som TPV har. Nyförvärven som FC HAKA har gjort har förstärkt defensiven och mittfältet på ett bra sätt. Det som talar för TPV i denna match är att man har varit igång en vecka längre med träningarna detta år än vad FC HAKA har varit och har hunnit med att spela en match. Det som sen igen talar emot TPV förutom att deras trupp, åtminstone på pappret är svagare, är att man har dragit med en hel del febersjuka spelare dom senaste veckorna. Tycker FC HAKA skall vara större favoriter i denna match än vad oddset visar för tillfället och mitt spel kommer att vara FC HAKA DNB till oddset 1.76 med 4/5 u hos Unibet vill man ha högre odds kan man också köra med FC HAKA -0.25 till 2.10 hos samma bolag

Alla rekar
FC HAKA DNB
2019-01-12 15:30
TPV - FC HAKA
4.00 u
-4.00 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka