Senaste blogginlägget slutade i en trevlig vinst när Finland vann med 1-0 mot Sverige i träningsmatchen som spelades i Qatar, trevlig bonus också att livespelet från matchen, Sverige först till 9 hörnor också hittade hem. Tar nu i denna blog fokus på Finlands andra träningsmatch som spelas i Qatar denna fredag.

Finland

Finland ställde upp i matchen mot Sverige med en rätt så förväntad och rutinerad trupp. Man åkte dock precis före matchstart på ett bakslag när Dundee FC meddelade att man vill omedelbart ha Glen Kamara tillbaka till Skottland, största orsaken till detta lär vara att Kamara skrev i lördags på ett kontrakt med Glasgow Rangers som träder i kraft från augusti. Tråkigt för Finland att Glen inte kunde delta i matchen mot Sverige eller i den kommande matchen mot Estland.

Ser vi tillbaka på matchen mot Sverige så inledde Finland med följande spelare på planen

Endast Lassi Lappalainen var en debutant i landslagssammanhang från XI. Spelmässigt så gjorde Finland i det stora hela en bra match mot Sverige, framförallt i första halvlek var man det klart bättre laget och skapade chanser för flera än ett mål som gjordes av Eero ”The Hero” Markkanen, förövrigt hans första i landslagssammanhang. Dom inledande 25 minuterna från andra halvlek var Finland i sin tur sen rätt så rejält tillbaka pressade av Sverige, när Sverige skapade en hel del med chanser för att kvittera. Närmast en kvittering var Daleho Irandustin som lyckades med konststycket att missa öppet mål från ca. 5 meter. I slutet av matchen fick Finland sen skapat en del med bra chanser och borde ha lyckats göra ett andra mål, bland annat hade Saku Ylätupa ett missat friläge. I den andra halvleken fick fyra spelare till göra debut i landslagssammanhang för Finland när Sebastian Dahlström, Kaan Kairinen, Saku Ylätupa & Robert Ivanov blev inbytta. I det stora hela så var matchen väl genomförd av Finland och man spelade taktiskt bra matchen igenom.

&t=122s

Till fredagens match mot Estland kan vi förvänta oss mera rotation från Finlands sida. I målet lär vi högst troligen få se en debutant när jag förväntar mig att Walter Viitala får inleda mellan stolparna istället för Jesse Joronen som gjorde en bra match mot Sverige. Rasmus Schüller & Albin Granlund fick känningar i baklåret i matchen mot Sverige och blev utbytta i andra halvlek, vad läget med deras medverkan är inför matchen mot Estland är ännu för tillfället oklart.

Estland

Estland som spelade under hösten i samma Nations League grupp med Finland. Nations League spelet gick inte lika bra för Estland del som den gick för Finland när man slutade sist i gruppen och får ställa in siktet på spel i League D nästa gång det är dags för Nations League. Båda matcherna mot Finland förlorade man med 1-0 när en viss Teemu Pukki avgjorde båda gångerna.

Estland kommer under lägret i Qatar att spela två matcher när man utöver Finland kommer att spela mot Island den 15 januari. Laget åkte ner till Qatar den 8 januari och gjorde sin första träning på plats den 9 januari.

Den estniska förbundskaptenen Martin Reim har tagit ut en trupp bestående av 3 målvakter, 8 försvarare, 7 mittfältare och 4 anfallare. Hela truppen finns listad här på estniska bollförbundets hemisda

Den estniska truppen till matcherna mot Finland och Island

Liksom Finland och Sverige så använder Estland detta läger för att testa yngre och mindre rutinerade spelare som förhoppningsvis kan höja standarden på det estniska landslaget på längre sikt. Till Qatar har man med sig 6 spelare som tidigare inte spelat för landslaget när följade debutanter blivit uttagna i truppen:

 • Henrik Pürg (försvarare 22 år)
 • Märten Kuusk (försvarare 22 år)
 • Rasmus Peetson (mittfältare 23 år)
 • Markus Poom (mittfältare 19 år)
 • Tristan Koskor (anfallare 23 år)
 • Robert Kriss (anfallare 24 år)

I truppen finns det också en del rutinerade och normalt sett ordinarie landslagsspelare som t.ex.

 • Taijo Teniste (försvarare, 68 landskamper, 0 mål),
 • Gert Kams (försvarare, 53 landskamper, 2 mål),
 • Joonas Tamm (försvarare, 27 landskamper, 3 mål)
 • Konstantin Vassiljev (mittfältare, 109 landskamper, 23 mål),
 • Sander Puri (mittfältare, 74 landskamper, 4 mål)
 • Henri Anier (anfallare, 56 landskamper, 12 mål)

Största frågetecknet för mig är målvaktssidan när man har med sig tre orutinerade målvakter, varav Marko Meerits är den mest rutinerade med 12 landskamper.

Speltips och analys

Överlag så har Estland varit en överkomlig motståndare för Finland och man har vunnit 5 av dom 6 senaste matcherna lagen har ställts mot varandra. Som matchbild så förväntar jag mig att Estland kommer att överlåta spelövertaget åt Finland och sikta in sig på att spela ett kompakt försvarsspel och försöka komma till snabba kontringar. Finland har, åtminstone enligt, mig en hel del bollskickliga spelare i truppen som denna eventuella matchbild bör gynna. Defensivt har Finland sett bra ut en längre tid och även om man lär rotera en del i backlinjen från matchen mot Sverige så ser jag inte några större orsaker till varför man inte nu skulle lyckas med att stänga ut Estland från farliga målchanser. Något större målfyrverkeri tror jag inte att vi får se i matchen och mitt spel i denna match kommer att vara Finland att vinna till oddset 1.62 med 3/5 u hos Coolbet. Vill man ha lite högre odds kan kan också ta Finland -0.75 AH som finns till 1.80 hos bethard. Som slutresultat skulle jag för tillfället iaf gissa på en 1-0 eller 2-0 vinst åt Finland.

Oddsjämförelser och statistik till Finland - Estland

Alla rekar
Finland
2019-01-11 13:00
Finland - Estland
3.00 u
-3.00 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka