Tjena!

Riktigt skön vinst på det lite tyngre spelet på Hammarby -1 mot BP, var aldrig riktigt någon fara kändes det som då Bajen kontrollerade matchen rätt bra fram till sista kvarten när man redan hade avgjort matchen. Lite bittert dock att man under matchdag kunde ta -1 till uppemot 20 punkter högre än va jag rekade ut på söndagskvällen, verkar ha kommit in stora pengar på plusset på BP under natten/morgonen där. Men men, matchen jag ska skriva om nu är Örebro-AIK, två lag som har förvånande stark koppling till varandra, främst p.ga en hög spelare som spelat i båda klubbarna. Även det faktum att Alexander Axen tränat ÖSK i många år med sitt ”födelsemärke” som han kallar sin AIK gadd har nog förstärkt denna koppling. I dagens trupper är de dock ”bara” Ahmed Yasin, Martin Lorentzon och Kennedy Igboananike som representerat båda klubbarna.

Örebro har nog tystat en del av kritikerna som t.om hade de som kandidat till att åka ur inför säsongen med sin start. En tillknäppt historia mot Sundsvall som slutade 0-0. En poäng däruppe kommer nog visa sig inte vara helt fel då ÖSK har haft stora problem däruppe genom åren. Lägg till Sundsvalls 2-2 match mot MFF i fredags och mycket tyder på att många lag kommer ha problem på Norrporten Arena. 1-1 mot Peking i hemmapremiären, en match där ÖSK trycker ner Peking ordentligt och får rättvist in kvitteringen i slutet. Sen 2-1 mot Trelleborg på Vångavallen, stark seger på en svårspelad plan. 5 poäng på dessa matcher är enligt mig bra utdelning och det känns som att man kan bli ett stabilt mittenlag om man fortsätter på samma spår.

Jag har rätt svårt att förstå mig på Axel Kjells ÖSK, det är ett lag som på pappret sett offensivt balanserat ut i de tre inledande omgångarna. Spontant när man ser ÖSKs elva med Kennedy Igboananike och Victor Sköld tillsammans framåt med den fantastiska Nahir Besara bakom är att de är samma bergochdalbana-Örebro som under tidigare år kan spöa MFF men också torska mot AFC (man gjorde båda och ifjol). 

Men de känns faktiskt som att Kjell & co lyckats stabiliserat upp detta lag nu sjukt nog trots att man ställer upp med en 3-backslinje bestående av den tidigare ytterbacken Lorentzon som brukade agera mer ytter än back under sin tid i AIK t.ex. Lägg till allsvenskans sämsta mittback i Heines Ike i samma backlinje och de är ett smärre under att de inte sett sämre ut. Det är ju 27 omgångar kvar, men de är ett bra första intryck ÖSK har gett 2018 års Allsvenska. Intressant om och isåfall hur man ska få in Michael Omoh i detta lag nu som var tillbaka i truppen för första gången från avstängning i matchen mot Trelleborg, där han satt på bänken hela matchen. Det finns inte riktigt någon given position för Omoh som trivs bäst på en kant som ytter med en ytterback bakom sig, vilket inte riktigt finns i Kjells 3-5-2.

AIK kommer ifrån en derbyvinst på söndagen mot Djurgården, en match man hade riktigt bra kontroll på efter sitt 1-0 mål i början av matchen. AIKs signum senaste åren har varit den starka defensiven man har, därför har de nog satt lite griller i huvudet på dem att de bara lyckades hålla nollan mot just ÖSK under sitt cupäventyr, i en match man var 11v10 från minut 27 dessutom.

I starten av årets allsvenska har man dock tagit tillbaka titeln som bästa försvaret i serien med endast ett mål insläppt de första tre matcherna, och målet man släppte var dessutom på straff mot Malmö. Man har väl inte riktigt fått igång offensiven än, men kombinera detta ramstarka lag med den kvalité man har i spelarna offensivt så är det ett lag med guldkapacitet enligt mig. Att kunna ställa upp offensivt med Bahoui, Goitom och Elyounossi och samtidigt ha Stefanelli, Yasin och Silva på bänken är man i mitt tycke unika med i årets allsvenska. Trots dessa spelare tog Norling upp Avdic från fiskpinnarna och glassen längst ner i frysen och satte in honom i slutet mot Djurgården. Tveksamt om Avdic blir långvarig i AIKs forwardstombola men ingen kan ta ifrån honom att han innehar egenskaper andra spelare i forwardsuppsättningen saknar.

De är ett tight schema denna vecka för de allsvenska lagen, men är det nåt lag som ska klara av det bra är det AIK med de spelare jag nyss nämnt. Det är faktiskt på dagen detta inlägg kommer ut två år sedan AIK förlorade på konstgräs i allsvenskan sist, sen dess har man resultatraden 12-4-0 på plast. Väldigt intressant hur bra AIK är på konstgräs när man har naturgräs på hemma på Friends. Denna styrka på konstgräset är också starkt bidragande till att man var bäst på bortaplan ifjol tillsammans med MFF på 31 poäng. AIK har också vunnit de fyra senaste mötena mellan lagen varav två av dem var på Behrn Arena. Jag tycker mig se värde i AIK -0.5 @2.04 hos Zlatan och gänget på Bethard och jag tar det med 1u

Lycka till vid rygg!

Alla rekar
AIK -0.50
2018-04-18 19:00
Örebro SK - AIK
1.00 u
-1.00 u
Ett inlägg av
Allsvenskanbet Allsvenskanbet

Senaste speltips från Allsvenskan

Alla speltips från Allsvenskan
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Registrera dig
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Glömt lösenord