Vi får ett par fina matcher i första omgången av  Dreamhack Masters som kickar igång nästa vecka men vi får även ett stormöte sett till organisationerna och självklart spelarna i båda lagen. Har i ett tidigare inlägg skrivit om Liquid - Gambit och tänkte fokusera dagens inlägg på detta legendariska möte, organisationer emellan.

SK möter nämligen Ninjas in Pyjamas, två oerhört stora och kända organisationer som alltid varit varandras enemies. Började redan i de äldre versionerna av CS när dessa organisationerna skapades och har sedan dess alltid haft heta möten mellan varandra. Roligare blir det också när spelare har hoppat mellan dessa organisationer titt som tätt, lyckligtvis så har det inte skett på en väldigt lång tid.

Mötena mellan dessa har alltid varit laddade. De har nämligen alltid haft de bästa lagen i världen och när dessa sedan mött varandra ute på slagfältet har det varit en ständig spänning. Visst, nu är det andra tider, men där finns fortfarande spänning och rivalitet mellan dessa två giganter.

SK tog ett rätt långt break från att ha ett världslag men sedan de skaffade den stjärnspäckade brasilianska femman från Luminosity har de äntligen satt sitt namn på kartan igen. Linan dom har idag är inte dålig. Vi hittar, utan att ljuga, fem av världens bästa spelare, på sina sätt. 

Allt är dock inte frid och fröjd i detta lag. Deras support och individuellt skickliga spelare vid namn TACO, har lämnat. Det är ett tungt tapp, inte minst för kemin och kommunikationen inom laget. Han har dock ersatts duktigt. Ingen mindre än Stewie2k från självaste Cloud9 som han vann senaste Majorn med, har fyllt tomrummet.

Nu är ju detta dessvärre två helt olika spelare. Både är olika i form av spelstil och båda har olika skicklighetsnivåer. Snackare man mest frags och mest mod så är Stewie2k bäst. Snackar man mest support för laget och en spelare som gör mer för laget än sig själv, så är TACO bäst.

TACO har alltid haft en fin uppgift att lyfta coldzera, som är superstjärnan i laget. Han har axlat rollen som att plocka bort motståndare och öppna upp för laget och på så vis sätta coldzera i match och rundvinnande situationer. Han har även axlat andra roller som att stänga ner siter själv och vinna tid till sig lag att hinna tillbaka.

Han har egentligen haft många roller och alltid egentligen gjort dom bra. Hans egen prestation har dock blivit rätt lidande och det är kanske inte så konstigt när man tänker efter. Han blev liksom lite ifrågasatt mot slutet, som att det som var felet i laget var hans fel och det har nog tärt lite på psyket vilket har lett till hans avgång.

Stewie har och har alltid varit och kommer alltid vara en riktigt bra spelare. Han är väldigt aggressiv, väldigt smart, väldigt intressant, väldigt duktig men också väldigt dum. Han sätter sig ofta i konstiga situationer som han ändå lyckas vinna sig ur, vilket säger en del. Dessvärre är det inte samma Stewie man ser nuförtiden. Det där självförtroendet, den där ”fuck off”-attityden existerar inte lika mycket längre.

Kanske beror detta på att han fick ta en större roll som ledargestalt i laget när självaste femman genomgick byten. I detta sammanhang så har hans egna prestation sjunkit rätt lågt och det tar ett tag att hitta tillbaka till sitt gamla jag, eller också nya jag. Det syns lite när han spelar nu att han försöker passa in i laget så bra han kan och han gör sitt bästa. Dessvärre ser laget inte alltför bra ut.

Ett stort frågetecken för detta laget är kommunikationen. Det är ju faktiskt så att vi har fyra brasilianare och en amerikan och även fast dessa fyra spenderat bra tid online och i verkligheten med att prata engelska så är det också så att se bor och lever tillsammans - och där pratas det inte engelska. Likadant är det med amerikanen. Vi ska inte ljuga och säga att han pratar portugisiska, det gör han liksom inte.

Däremot spenderar ju laget tid numed att lära sig calls, positioner och andra strategiska beslut på engelska. Vissa spelare tar även extra lektioner i just engelska för att förbättra kemin i laget. Dessvärre tar sånt här tid.

Ett brasilianskt lag som enbart pratar och pratat sitt inhemska språk och alltid gjort det och dessutom byggt hela sitt spel och lärt sig alla sina taktiker, positioner och call-outs på sitt inhemska språk, ska nu göra allt detta fast på engelska. Ja, ni förstår, det kommer ta tid.

Lite så har det sett ut i deras matcher ihop. Det syns klart och tydligt att man har någon sorts plan och att alla spelare är väldigt duktiga individuellt och har någon form av kemi kvar som lag även fast den femte lämnat dom. Tråkigt nog så ser det också väldigt löst ut emellanåt. Där saknas liksom något och i vissa situationer vet de inte alls hur de ska lösa det.

De har nu en spelare, som är väldigt duktig, men av en annan nationalitet i sitt lag, något de aldrig haft förut. Dessutom en spelare med en ganska ifrågasatt form. Kommunikationen är inte där ännu, likaså är inte taktikerna. De har inte fått tillräckligt med tid ihop.

Tro mig när jag säger att de kan komma bra långt på hur bra de andra fyra är tillsammans och hur pass bra spelarna är individuellt. Men när det kommer till att möta bra och sammansvetsade lag, då kan det bli trubbel. Lag som faktiskt kan spela ihop.

NIP har kvar sitt starka märke. Man har profilerna f0rest och GeT_RiGhT kvar av den legendariska femman som gick 87-0 innan de förlorade sin första match. Därefter har det ju egentligen gått utför. Man har vunnit ett fåtal turneringar, av betydelse, och man här även fått ge med sig och genomgått ett fåtal spelarbyten.

Nu har man äntligen börjat hitta rätt igen. Laget har gjort rätt som har satsat på två av Sveriges bästa talangare vid namn REZ och draken. De vill ha ett svenskt lag, de har provat den internationella vägen och det gick inte. De har gjort rätt. 

Dessa två herrar är verkligen väldigt bra. De har kommit från mindre bra lag som Epsilon och gjort oerhört bra ifrån sig för att sedan, en efter en, slå sig in i Sveriges största och en av Esportens största organisationer, NIP.

Det är lite av ett privilegium att få spela för en organisation som denna. Varumärket och kärleken för denna organisation är sensationell. Det kvittar hur det går på planen, alla vill mer eller mindre spela där ändå och alla älskar verkligen detta laget.

REZ och draken har fått chansen och de kämpar på så det skriker om det med att bevisa att de minsann ska få spela där och axla rollen som kändis. Klart att det sett tungt ut mentalt ett tag för dessa två, faktiskt mest för REZ, men jag tycker ändå han har kämpat på enormt och visar kvalitéer som inte många andra spelare har.

Dessutom har man nu fått in PITA som coach när THREATH steppat ner till en mer analytisk roll inom laget. I denna glada, unga och underbara coach får du lite mer ungdomlighet till dig. Han är en bra ledare men hans största förmåga är inte att få laget att spela bäst taktiskt. Han största förmåga är att få laget att prestera mentalt. Han är nämligen en höjdare på den mentala biten.

Organisationen har dessutom plockat in en mental coach, vilket verkligen är på tiden. f0rest och GeT_RiGhT har inte synts till på ett bra tag. När jag säger så, så menar jag som de brukar synas på. Den som är som mest bortblåst är den sistnämnda. Han har helt enkelt tappat all form av självförtroende och självkänsla. 

Förut skröt GT om hur bra han var och visade det efteråt, gång på gång. Nu försöker han knappt längre. Han vågar inte riktigt ser det ut som. Detta är ett stort problem då mycket av lagets upp och ner har berott på dessa två herrar. Som tur är har det dykt upp en mental coach och även deras favorittränare PITA har återvänt.

Men vi är inte klara där heller. Det saknas faktiskt en viktig pusselbit. Laget gjorde en ordentligt fin värvning för inte alltför längesedan när xizt sattes på bänken och man värvade självaste Dennis från GODSENT genom ett hemligt avtal organisationerna emellan.

Detta är helt klart den bästa värvningen man gjort, efter de två talangerna. I honom får du en riktigt bra ledargestalt kombinerat med en otroligt duktig individuell spelare. Det finns en anledning att han kallas ”pistolguden” och det finns en anledning att han spelat i lag som FaZe och Fnatic med de absolut bästa spelarna.

Det finns också en anledning att han lyfte ett Fnatic som började vackla och vände dom till ett absolut superlag genom att vinna flera turneringar i följd. Han är helt enkelt väldigt duktigt på att få ut det bästa ur sina spelare. Ju bättre spelare, ju bättre blir laget också.

Nu sitter laget här, efter en tids spelande ihop, och är i toppen av ESL Pro League och även rätt bra till i ECS som är två väldigt viktiga ligor. Man har liksom gått lite under radarn nu när fokuset legat på alla andra topplag. Det ser faktiskt bättre ut generellt, även om de också forfarande ser dåligt ut emellanåt.

På LAN trivs man. Man har fått en bra grupp där man bland annat har SK och Mousesports i men det är en grupp man ska kunna klara av att ta sig ut ifrån om man spelar rätt. Gällande kartor så har man faktiskt hittat några att spela på igen. Inferno är en karta man spenderat mycket tid på just nu och det har gett resultat. Train, Cache och Overpass är också kartor man kan lira och alltid kunnat lira. 

Vill få det till att man har lite mer fördel än vad marknaden anser. Man är trots allt ett lag som är kända för att prestera när det gäller och man har en enorm rutin och erfarenhet i bagaget. Förberedelserna för eventet har varit bra och man kommer hit med alla pusselbitar på plats.

När man dessutom möter ett lag som SK i nuvarande form och med problemen de har så kan jag inte hjälpa att tycka att svenskarna ska ha en liten större fördel än vad de fått.

Speltips: NIP ML

Liga: Dreamhack Masters Marseille

Bolag: Betway 

Units: 2/5

Odds: 2.20 (Unibet har 2.35 i skrivande stund!)

Spelstopp: ONSDAG 18 April 13.30

Alla rekar
NIP ML
2018-04-18 13:30
SK - NIP
2.00 u
2.60 u
Ett inlägg av
Alive Alive
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Registrera dig
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Glömt lösenord