Tjena!

Ny dag, ny match, nytt inlägg. Faktum är att från i fredags (13/4) när omgång 3 drog igång, tills nästa måndag (23/4) spelas det allsvensk fotboll alla dagar utom en. Helt fantastiskt för oss som gillar allsvenskan. Omgång 3 går mot sitt slut, de är dock en match kvar av den och de är matchen jag ska skriva om nu, Hammarby-Brommapojkarna.

Det är ett derby vi ställs inför, i alla fall geografisk. Inramningsmässigt är de dock inte i närheten av vad man kan förvänta sig av ett derby p.ga BPs näst intill obefintliga publikantal. Om vi börjar med BP är de ett lag som är under förändring, ny spännande tränare från Portugal vid namn Luis Pimenta. Han kommer senast från Kongsvinger i Norge, de är också i Norge han varit de senaste åren, så helt grön på skandinavisk fotboll är han inte. De känns som en väldigt intelligent och passionerad tränare, som också förfogar över ett intressant spelarmaterial på Grimsta. Men hur än intressant spelarmaterial man har är de över 10 spelare in inför denna säsong, det är mycket nytt som ska klaffa rätt omgående för att BP ska hålla distans till bottenstrid i år. 

Fördelen med att göra en sån här förändring i ett lag som BP är dock att man kan göra den i princip helt utan press utifrån, klart de är krav och målsättningar inom klubben att man ska klara sig kvar i allsvenskan i år, men sanningen är den att BP inte skulle gå under alls vid degradering. BP kan hela tiden ta beslut i tron om att de kommer gynna föreningen i framtiden, även om det inte verkar så smart kortsiktigt eftersom man inte har dem supportrar t.ex andra klubbar i Stockholm har. De är det som har hållit BP levande och relevant i fotbollsverige såhär länge trots att de inte direkt fyller Grimsta, och är säkerligen det som kommer fortsätta göra det. Lite frågetecken om klubbens identitet har dock väckts om årets trupp då antalet egna produkter drastiskt minskat från tidigare års trupper, detta är kanske någonting man sett som nödvändigt för att etablera sig i allsvenskan. De är inte lätt att bara lyfta upp egna talanger hela tiden heller när man säljer tongivande spelare på löpande band.

Under försäsongen varierade man i prestation och resultat, vilket är väldigt naturligt för ett lag där allt är så nytt. En plattmatch mot Göteborg där man förlorade 3-0, en 1-0 torsk mot Djurgården där man knappt hade ett avslut offensivt. Sen hade man Dalkurd hemma i cupen där man spelade väldigt bra och vann med 2-0, även i 3-1 förlusten i cupen mot Malmö tyckte jag mig se positiva intentioner. 

Starten av Allsvenskan då? Mot Norrköping släppte man till otroligt mycket bakåt, men skapade även en del framåt. Framförallt på fasta situationer hade Peking jätteproblem med BP. 2-1 till Peking slutade matchen, en match Peking borde ha avgjort redan i första halvlek. Men sanningen är den att hade Martin Rauschenberg satt sitt jätteläge i slutet och gjort sitt andra mål för dagen hade sannolikt BP fått med sig en poäng från Östgötaporten vilket hade varit en bedrift.

I hemmapremiären mot Häcken släppte man också till lite för mycket lägen och jag tror nog att Häcken hade vänt den matchen om man inte fått hjärnsläpp x2 i Irandust och Falesetas vilket resulterade i 2(!) utvisningar. BP visade dock även under tiden som 11v11 att man inte är en slagpåse hemma på Grimsta och att man kommer ta sina poäng där. Offensivt tvivlar jag inte att man håller allsvensk klass, tyckte de var riktigt roligt att se kenyanen Omondi, ny från Vasalund i matchen mot Häcken, riktigt bra speed på den killen. Även forwarden Bajram Ajeti tycker jag är ett riktigt bra nyförvärv från Gefle, en spelare som gör mål var han än kommer, dock med en historia av att va lite stökig utanför planen. Det är bakåt jag tvivlar att man har den defensiven som krävs för att kunna hålla sig kvar, ta första halvlek mot Peking som exempel där Peking radade upp kanonlägen gång på gång.

Hammarby vann en riktig brunkig match mot Göteborg borta i tisdags efter Hamads segermål på tilläggstid. Vill man dra alldeles för stora växlar från den matchen, vilket jag med glädje gör kändes det som att den matchen kan ha varit vägvisande för Hammarby i år. För det första vinner man mot Blåvitt borta för första gången på 12 år, för det andra är de en match tidigare upplagor av Bajen max fått med sig ett X ifrån när de står och väger sådär i slutet. I och med det blev man ensamt lag på full pott efter två omgångar, och jag tror att det är stor chans att man är det även efter tre. De är ett Hammarby som har riktigt fin offensiv och ett sparkapital i Erkan Zengin som nu till denna match är spelklar och kommer göra sin första tävlingsmatch denna sejour. 

Det är också ett Hammarby som liksom alla andra lag i serien har ett riktigt tight spelschema efter denna match, Hammarby har Peking hemma på torsdag och Häcken borta på söndag. Jag tror att man inte kommer spara på nåt inför denna match då man säkerligen vill gå in i dem två matcherna med 9 poäng från de tre första omgångarna.

Jag tror Hammarby kommer kunna mala ner BP i denna match ju längre den fortgår och att man med sin bänk fylld med spelare av hög klass kommer kunna sätta in en växel extra också om det krävs genom att byta in nån av dem. Eftersom BP somsagt sett rätt bra ut offensivt var jag lite tveksam till spel till en början, men efter att ha sett Hammarbys två inledande matcher igen och konstaterat att de knappt släppt till några heta målchanser alls de två första omgångarna dog den tveksamheten. Jag spelar -1 på Hammarby @2.01 på Bethard, med den lite högre insatsen 1.5u. De två tidigare flat x1.5 spelen har varit i Hammarbys två första matcher och båda har suttit med rätt god marginal, vi får tro och hoppas att fallet blir så även denna gång.

Lycka till vid rygg!

Alla rekar
Hammarby -1.0
2018-04-16 19:00
Hammarby - Brommapojkarna
1.50 u
1.52 u
Ett inlägg av
Allsvenskanbet Allsvenskanbet

Senaste speltips från Allsvenskan

Alla speltips från Allsvenskan
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Registrera dig
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Glömt lösenord