Speltips: Allsvenskans sista tredjedel

I helgen återupptas Allsvenskan och av årets serie återstår endast tio omgångar. Inför helgens matcher har jag ett smaskigt långtidsspel som är värt att hugga illa kvickt.

Det är ingen nyhet att GIF Sundsvall haft det tungt efter EM-uppehållet. Fyra poäng har skrapats ihop på åtta matcher och man har flera tunga spelartapp i ryggen. Nu väntar en riktigt jobbig höst och ett krig för överlevnad.

I det här inlägget ska jag ge er ett speltips, samt motivera varför jag tror att Sundsvall åker på kvalplatsen för att stanna kvar i Allsvenskan.

Till och börja med har vi den aktuella formen. Sundsvall har tagit 23 poäng i årets Allsvenska. 15 av dessa togs i de tio inledande omgångarna. I den så kallade andra tredjedelen av säsongen har man alltså knipit åtta poäng vilket därmed innebär ett snitt på 0,8 poäng per match. Dessvärre för Sundsvalls del tror jag att den sista tredjedelen kommer generera ännu färre poäng och i de senaste åtta matcherna, som varit efter EM-uppehållet, har man alltså bara tagit fyra poäng (0,5 per match). Det bådar för en riktigt usel höst.

Den enda victorian efter uppehållet kom mot ett sargat Djurgården precis innan deras tränarbyte. Även tre av deras fem mål totalt. I de senaste fyra matcherna har man varit mållösa. Till stor del beror det på att man tappat anfallaren Pa Dibba till Hammarby, och tidigare i fönstret försvann Sigurjonsson som bidrog med många mål och assist. Kvar finns Stefan Silva, som känns väldigt isolerad och inte lyckats komma upp i sin normala standard på sistone. Det är förståeligt med tanke på hur dåligt det går just nu för giffarna.

Även Shpetim Hasani har lämnat och den enda spelare av dignitet som tillkommit under sommaren är anfallaren Joel Enarsson från Norrköping. Kort sagt har man varken samma spets eller bred på anfallsfronten som i inledningen av säsongen. Dessutom har försvarsspelet inte riktigt varit sig likt efter uppehållet med 18 insläppta på åtta matcher.

Tittar man på spelschemat så tar Sundsvall emot AIK i helgen i en match som jag tror att man förlorar. Efter det väntar en tuff bortamatch mot Örebro och sedan den stora ångestmatchen, borta mot Helsingborg. Sundsvall har faktiskt tagit fler poäng på bortaplan än hemmaplan i år och varit rätt hyfsade på naturgräs, men det tycker jag inte att man ska dra för stora växlar av då man flög i början av säsongen och tog poäng borta mot AIK såväl som vann borta mot Malmö och BK Häcken.
Den uppenbara poängchansen i de resterande matcherna får väl vara borta mot Falkenberg, men det är flera lag som snubblat där på hösten när den omtalade blåsten blir ännu mer påtaglig på Falkenbergs IP.

Kort sagt, Sundsvall kommer få det svårt. Givetvis finns det andra lag som också kommer bli inblandade i bottenstriden men spelet jag rekommenderar går att se på som en aktie. Att Sundsvall ska åka ur Allsvenskan står nämligen för närvarande i nio gånger pengarna.

Hamnar man på kvalplats finns såklart räddningsplankan i det dubbelmöte som spelas mot trean i Superettan. Och ska jag vara ärlig så tror jag ju mer på att Sundsvall klarar sig klar än att de ska åka ut, just på grund av det dubbelmötet. Men nu handlar det ju om ett spel till nio gånger pengarna.

Kollar man på lagen runtom så känns det ganska självklart att Djurgården kommer klättra och till slut landa på säker mark. Samma gäller för Jönköpings Södra och Kalmar hittar ju alltid något sätt att ta poäng trots uselt spel emellanåt. Laget vi får fokusera på är Helsingborg.

Till skillnad från Sundsvall så är det inte spelarförsäljningar som påverkar resultaten. Det är skador. Man börjar redan få tillbaka viktiga spelare och den trenden behöver hålla i sig för att Helsingborg ska klara sig undan kval. Jag upplever ändå att kompetensen finns i truppen såväl som ledarstaben och man har som sagt en språngbräda i matchen mot Sundsvall på hemmaplan. I den senaste omgången spelade Helsingborg ganska hyggligt mot IFK Göteborg och åkte snöplig på en förlust med 2-0. Till skillnad från Sundsvall har man agerat i transferfönstret i positiv bemärkelse och tagit in Monday Samuel, Bradley Ralani och Jesper Lange.

Själva spelet är från min sida tänkt som en investering. Det kommer stå mellan dessa två lag, det är för mig helt uppenbart. Men i takt med att övriga lag springer ifrån kommer oddset på Sundsvall sakta men säkert att gå ner, så länge poängavståndet till Helsingborg hålls intakt eller förhoppningsvis försvinner.

Om en månad är min förhoppning att spelet ska gå att stänga för en tydlig vinstpeng. Haka gärna på tåget innan det är för sent!

Disclaimer. Spelet i spelboken är inte låst då jag vill kunna uppdatera oddset om jag beslutar mig för att stänga det. Följ mig gärna på twitter, @EmilBerggrenn, om ni vill få reda på om/när jag stänger spelet.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.