Speltips: Österrike enorma underdogs

De flesta av oss har väl sett alla matcher hittills under EM, själv har jag lyckats med konststycket att se alla utom Sveriges första, vilket jag ska åtgärda i kväll.

Den stora skrällen var förstås att Ungern besegrade Österrike, en av hela turneringens dark horses. Så här skrev jag om Österrike inför turneringen:

Österrike har mycket goda chanser att komma från gruppen med 9 poäng och kanske ta en match till eller rentav två. Det kan också bli katastrof om Alaba stängs ned och det börjar dimpa in långa bollar i mittförsvaret från lag som inte satsar på eget bollinnehav - som för all del både Island och Ungern.

I EM-tipset fegade jag ur och gick från X till 1 i sista stund, men med facit i hand hade det förstås kvittat helt.

Intressant är dock att se hur fullständigt uddlösa Österrike blev när de spelade mot ett lag som under inga omständigheter ville ha bollen. Vad borde de ha gjort annorlunda? Det är lätt att peka på det röda kortet, men Ungern ledde ju redan innan dess.

Till att börja med: Österrike spelade 4-2-3-1 som vanligt, och frånsett en mittback var det helt samma elva som krossade Sverige. Det är en uppställning där backarna ska göra sitt och de fyra i anfallet sitt, med Baumgartlinger som defensiv mittfältare och Alaba i en fri roll som spelfördelare.

Detta funkade inte alls mot Ungern. Alaba och Baumgartlinger befann sig ofta på samma yta, helt enkelt eftersom de fick bollen vid fel tillfällen. I första halvlek hade faktiskt Ungern mer boll, trots att de konsekvent tjongade upp den och gav tillbaka den så fort de stötte på lite motstånd. När Österrike väl fick tillbaka den såg det ut så här:

Målvakten har precis spelat ut bollen efter att Ungern brutit, lagt upp den högt, hoppats på det bästa, och sedan genast fallit tillbaka. Alaba driver framåt men Ungern är uppställda i två raka försvarslinjer. Ingen österrikare står beredd att ta emot bollen mellan linjerna, för alla ligger högre upp, redo att snabbt smälla in något. Hur ska de lyckas med det när det finns fyra hårda ungrare längst bak?

Det där anfallet slutade med att Alaba inte hittade någon passningsväg (fantastiskt fint illustrerat med turkosa kryss av mig ovan) utan tvingades lägga ut den till vänster, där Fuchs - vänsterbacken alltså - var spelbar. Han tvingades i sin tur lägga upp en långboll, men där var Ungern fem mot två och stensäkra, varpå anfallet var slut.

Så där såg det ut hela tiden. Österrike ska komma med fart mot bollförande lag för att vara som bäst. De kan utan problem slå blåbärsnationer, och de kan göra det riktigt snyggt mot bra lag. Men den där mellanskaran kan de som jag varnade för få problem med. Sedan är det klart att Ungerns insats var både bra och en jätteskräll.

---

På lördag möter dock Österrike ett Portugal som inte alls spelar på samma sätt som Ungern. Portugal vill styra spelet, och gärna komma på kanterna. Det finns nästan inget annat land som är så fantastiskt bra på att få fram snabba yttrar samtidigt som de är så usla på att få fram riktigt bra centerspelare.

Det såg vi också mot Island. Portugal borde med all rätt ha smällt in åtminstone ett par mål till. De hade 27 (tjugo-fucking-sju!) målchanser totalt i matchen, men de flesta var riktigt tama. Mot Österrike har de att tampas mot en individuellt klart bättre försvarslinje, och här kan luckorna i laget blottas.

Här har jag valt att titta på Islands mål, av naturliga skäl. Notera att i mitten står Pepe med Vieirinha, trots att den senare är högerback. Det finns alltså ingen spelare kvar till höger över huvud taget. Pepes roll är alltså att hålla den position han befinner sig i, vilket innebär att han ska plocka Bjarnason medan Vieirinha tar hand om Sigthorsson - egentligen är det senare Carvalhos jobb här. I stället blir det tvärtom, men det vet inte Vieirinha, för ingen har berättat det för honom - och han vet inte ens exakt var hans islänning befinner sig.

För ser ni en sak till? ALLA portugiser tittar på bollen, och ingen på någon islänning. Dessutom står det tre spelare på en yta där det ska räcka med en enda.

Island ska aldrig få den här chansen. Den ende i försvaret som står rätt är Pereira, men han kan förstås inte göra något åt ett högt inlägg. Om Portugal markerar båda sina gubbar och samlar bara en eller helst två spelare till i försvaret är det här ett fullständigt icke-läge, och de hade fortsatt leda med 1-0.

I stället händer förstås det här. Bjarnason får ett år på sig att måtta, och Patricio - vars straffområdesrensningar är en av hans större brister - har ingen chans. Vieirinha inser sitt misstag men kan bara hoppas att inte bollen går för långt. Det gör den. Och några meter bakom står hela fyra portugiser och undrar vad fan som just hände.

Så där såg det ut hela matchen i mittförsvaret. Varje gång någon, oftast Böðvarsson, tog ett steg framåt och sedan två bakåt stod han helt ren, och hade bara Island haft mer offensiva yttrar hade det här kunnat bli direkt pinsamt för Portugal i andra halvlek när laget skakat av sig nerverna.

---

Skillnaden mellan Island och Österrike är dessutom enorm. Österrikes hela mål med sin taktik är ju att antingen spränga sig igenom Portugal eller att spela sig förbi på sidorna, och de kommer att ha utrymme att göra bådadera.

Samtidigt såg vi gång på gång på gång Portugals brister i mitten i anfallet. Om Ronaldo skällde ut sitt lag efteråt förstår jag honom. Framför allt Nani borde ha satt fler bollar, men samtidigt, Portugal behöver någon att ställa där som de kan lita på, en Pauleta eller rentav en Nuno Gomes hade funkat.

Nu ska jag inte måla upp Österrike som världens favoriter. Men kolla på vad som hänt med oddsen sedan de torskade mot Ungern - Pinnacle, t.ex. har högst odds just nu med 5.14 på österrikisk seger på lördag. När oddsen öppnade stod de i 3.65; vissa bookies hade så lågt som 3.05-3.15.

Jag lade mitt spel innan jag skrivit reken, så det fick bli en rak tvåa på Österrike till 5.00 gånger pengarna på Betfair. Jag väntar bara på att marknaden ska vända, men som sagt, nu står det i 5.14 på Pinnacle, så vem vet - det kanske går ännu mer åt det hållet.

Fullständigt oresonligt högt är det i alla fall.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.