Speltips: Inför EM, dag 14: Tjeckien

Det här är inlägg 14 i en serie om 24 inlägg inför EM - ett om varje lags trupp och historia. Ett nytt inlägg publiceras varje dag.

Tjeckien har en lång och ärorik historia som fotbollsnation - om vi ser till Tjeckoslovakien, vill säga. Två VM-silver, ett EM-guld, inte så illa. Men jag blandade inte in de resultaten när jag kollade på Slovakien, så vi får väl hålla oss till modern tid här också, och där är det lite mer tunnsått.

I landets första EM som egen nation, 1996, var de spelens stora överraskning och besegrade stornation efter stornation bara för att betvingas på golden goal mot Tyskland i finalen. Den gången hade de en rad unga spelare som skulle ut och erövra världen - som Pavel Nedvěd, Ballon d'Or-vinnare, Karl Poborský, Patrik Berger, Vladimír Šmicer... senare har de haft en strålande återväxt också, med Tomáš Rosický, Milan Baroš, Jan Koller, Marek Jankulovski, Petr Čech och liknande namn.

Trots detta, och trots att de deltagit i varje EM sedan dess, har de inte så många fler framgångar. Till VM har landet bara tagit sig en gång, och de har dragit Tyskland till nästa lottning så de får förmodligen sikta på play-off.

Ni ser förstås att jag tagit med ett par spelare där som fortfarande kör på; Čech och Rosický är spelarna som de yngre ska se upp till och inspireras av. De har inte så mycket till val. Tjeckien har blivit stadigt sämre nu i tio års tid, och jag tror de får svårt att inte sluta sist i sin EM-grupp.

---

Tränas gör landslaget av Pavel Vrba, en kompetent inhemsk coach som lyfte Viktoria Plzeň från en medioker mellantillvaro i ligan till att vinna allt i tjeckisk fotboll - ligan fyra gånger om - och dessutom gå till såväl Europa som Champions League. Det var så bra att förbundet gick in och löste ut Vrbas utköpsklausul, vilket knappast kan vara särskilt vanligt, och sedan fick han uppdraget att ta nationen till EM.

Vi vet hur det gick - Tjeckien och Turkiet skulle slåss om andraplatsen bakom Nederländerna, men dessa slutade fyra med ett bedrövligt lag som gud allena vet hur van Gaal coachade till VM-brons. I stället blev Island klara tidigt och gruppen fick tre lag direkt till EM på grund av höga poäng och god konkurrens hela vägen runt.

Petr Čech (Chel-... nej nej nej, Arsenal) är förstås den fullständigt självklara målvakten, han har blivit årets tjeckiske fotbollsspelare nästan varje år de senaste nio eller tio nu och han är fortfarande vansinnigt bra. Men om du tänkt ta ut honom till ditt fantasylag kan det vara läge att tänka om. Trots att kvalgruppen innehöll Kazakstan och Lettland släppte Tjeckien in mål i varje match de spelade, 14 totalt - inget lag som slutade topp fyra i någon kvalgrupp fick fler emot sig.

Vrba försökte därför i de två sista matcherna byta formation ett par gånger, men fick inte resultat. Turkiet åkte till Prag och vann med 2-0, och ett fullständigt uppgivet holländskt lag lyckades ändå göra två mål på dem. (Tjeckien fick dock in tre och vann matchen.)

Försök i träningsmatcher har inte heller slagit väl ut, så det lär bli 4-2-3-1 eftersom det är det system de kan, och det system som de tog sig till EM med.

Den viktigaste spelaren i det här systemet skulle jag påstå är 25-åringen Vladimír Darida. Han har haft en sån där karriär som SFF drömmer våta drömmar om åt svenska talanger - tre år hemma i Viktoria Plzeň, inklusive en halv säsong på utvecklingslån, sedan två år för Freiburg där han inte lyckades rädda laget kvar i Bundesliga andra året, och därefter en lyckad säsong i det Hertha Berlin som var fem poäng från Champions League i en mycket tuff tysk högstaserie.

Daridas roll är helt enkelt att hålla ihop laget. Utan honom, ingen länk mellan egentligen några lagdelar alls. Detta gäller dubbelt, eller snarare trippelt, eftersom Vrba gärna håller ytterbacka på egen planhalva, och eftersom det inte finns någon annan riktigt kompetent spelare i samma position.

Vem Darida ska spela med är därför en öppen historia. Vrba har testat fem olika spelare i sju matcher och inte blivit ett dugg klokare, och tyvärr är det nog så att han har svårt att välja helt enkelt eftersom inget av alternativen är tillräckligt bra. De kommer att landa på antingen Jaroslav Plašil (Bordeaux) eller David Pavelka (Kasımpaşa) - det vet vi, för det är bara en till defensiv mittfältare uttagen (och han kommer inte att få spela) resten fick stanna hemma över EM. Plašil har rutinen och är en mycket tryggare spelare, medan Pavelka egentligen är bättre men mycket mer oprövad - han debuterade i landslaget så sent som i fjol.

---

Vilka som ska släppa in alla de där bollarna längst bak är en till svår fråga, igen för att alternativ saknas. Kanterna är i alla vikta åt David Limberský (Viktoria Plzeň) och Pavel Kadeřábek (Hoffenheim). Jag kan skriva rakt ut att jag inte tycker om någon av de här spelarna just nu. I Limberskýs fall är det inte bara för att han verkar vara ett rövhål utanför planen (se ex. här), utan det är framför rent sportsligt - han var för bra för den tjeckiska ligan, flyttade utomlands, var för dålig för att spela utomlands, kom hem igen, och har egentligen aldrig kommit upp i den nivå han borde där heller, sett till talang.

För Kadeřábek är det snarare så att jag gillar grabben, men hans utveckling höll på att avstanna lite. Det kom en punkt där Sparta Prag inte längre kunde göra lika mycket för honom som han gjorde för klubben, och han ska ha cred för att ha insett det själv och flyttat till Hoffenheim, men det tog ett tag att komma ur stagnationen där med. Nu klarade sig Hoffenheim kvar med en poängs marginal, och jag tror han kan bli en av Tjeckiens bästa spelare på sikt. Killen är ju ung än. Men än är han inte där, och i Vrbas lag finns det inte plats för intelligenta kantspelare i hans position - försvarare skall hålla sig i försvaret.

Alternativet vore att spela Theodor Gebre Selassie (Werder Bremen) på högerbacken i stället, men han har börjat passera bäst före-datum, och mittbackarna släpper ju hur som helst in allt, så det är nog klokare att satsa på den gode Pavel för framtiden.

Vad gäller mittbackarna så hade Václav Procházka och Tomáš Sivok (Bursaspor) viktiga roller för att ta Tjeckien till EM, men bara Sivok fick följa med till slutspelet. Båda är lite till åren gångna nu, liksom de andra alternativen Michael Kadlec (Fenerbahçe), Roman Hubník (Viktoria Plzeň) och Marek Suchý (Basel). Nåja - Suchý är åtminstone under 30. Och inget ont om t.ex. Bursaspor, men det fanns ett skäl till att Sivok fick byta klubb efter sju år i Beşiktaş. Att Kadlec spelar i Fener ĺåter förstås imponerande - om han inte suttit på bänken nästan hela säsongen.

Då återstår anfallet, som helt och hållet står och faller med Tomáš Rosický (Arsenal) - kapten i landslaget och mer eller mindre konstant skadad känns det som (seriöst, bara kolla). Nu är han hel, lagom tills att Gunners spelat klart säsongen, och kommer att få spela med Bořek Dočkal (Sparta Prag), Ladislav Krejčí (dito) och antingen David Lafata (mer dito) eller Tomáš Necid (Bursaspor, fast han är förstås från Sparta från början).

Om du inte hört talas om någon utav de här spelarna må du vara förlåten. Sparta är inte längre tillräckligt bra för att fullständigt dominera den inhemska ligan, och deras spelare är inte längre tillräckligt bra för att vara stora namn utomlands. Dessutom är Lafata gammal, och Dočkals bäst före-datum som potentiell internationell spelare har passerat. Necid är på gränsen, medan Krejčí skulle kunna ta sig ur det där och utvecklas någon annanstans - typ en potentiell uppflyttningskandidat i Serie B eller så.

---

Ska Tjeckien lyckas måste de förlita sig hårt på sina tre centrala spelare - Rosický, Darida och Čech. Alla måste koordinera de spelare som finns omkring dem, och grovt talat gäller att målvakten måste sätta igång spelet, den defensive mittfältaren måste starta en offensiv, och den offensive mittfältaren måste se till att fördela bollarna så att de kan nå fram till mål.

Vrba är en coach som tror på kunskap och disciplin, ordning och reda. Det är nog i det stora hela positivt i ett icke namnkunnigt tjeckiskt landslag som fallit lite på dekis - men det är samtidigt ett aber eftersom han då inte heller kan få ut den fulla potential som finns i t.ex. högerbackarna Kadeřábek och Gebre Selassie.

Tyvärr har tjeckerna lottats in i samma grupp som Kroatien och Spanien, lag som de riskerar att bli fullständigt mosade av, och ett Turkiet som visserligen dels inte är särskilt namnkunnigt och dels slutade trea i samma kvalgrupp, men som ser mycket roligare ut just nu. Jag tror inte alls på Tjeckien, och det ser kasst ut med återväxten också.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.