Speltips: Inför EM, dag 11: Polen

Det här är inlägg 11 i en serie om 24 inlägg inför EM - ett om varje lags trupp och historia. Ett nytt inlägg publiceras varje dag. På grund av Göteborgsvarv (status: fortfarande skitkasst tränad, men kom runt i alla fall) och mycket jobb med stundande EM-tips och sånt kom serien av sig lite, men jag tar igen det nu med fyra texter i dag!

Många har glömt det i dag, men Polen var faktiskt fruktade motståndare en gång i tiden. De kom trea, femma och trea i VM 1974-82 och Grzegorz Lato gjorde 45 mål på 100 matcher - tätt bakom Włodek Lubański som satte 48 på 75. Zibi Boniek var en av de bästa spelarna i världen under en period, försvaret kunde bryta benet på vem som helst, och gud bevare dig från ljudväggen om du åkte till Polen på bortamatch. Men efter förlusten mot team Sócrates et al. i åttondelen 1986 dröjde det ända till 2002 innan de tog sig till någon stor turnering igen, och i de tre de spelat sedan dess har de slutat sist i sin grupp varje gång.

I dag är polsk fotboll mer känd för att de bästa spelarna konsekvent kommit från västra Polen och inte sällan därför haft dubbla medborgarskap och sökt sig till Tyskland. Och så för högerhuliganerna, förstås. Men på den tiden var de ett okänt, eller möjligen nytt fenomen. Alla klubbar var tvungna att godkännas av staten vid regelbundna tillfällen, och även tvungna att ta emot statligt stöd. Så länge klubbarna var beroende av staten uppstod alltså inga större firmor eller allvarligare incidenter. Numera har dock polackerna lärt sig att sköta det där utanför allmänhetens insyn.

---

En annan sak polsk fotboll är känd för är förstås Robert Lewandowski, obestridd kapten i landslaget, näst flest landskamper i truppen trots att han bara är 27 bast, och nylig skytteligavinnare för Bayern München - som köpte in honom från Borussia Dortmund, förstås. I kvalet stänkte han in 13 kassar, däribland tre stycken på fyra minuter mot Georgien.

Polen står nu inte och faller enbart med honom. Årets upplaga är den klart bästa de haft på länge, och det är en helt okej fördelning av unga, gamla och mittemellan namn. Lewandowskis 13 mål låter ju som att han tryckte in rubbet för dem, men totalt fick de ihop 33 stycken under kvalet - fler än något annat land. Då kom visserligen 15 strutar mot Gibraltar, men vad fan - de målen ska göras. Hade det varit Sverige anno 2002 hade vi pustat ut efter en sen tåfjutt från Anders Svensson i minut 84.

Ett av de andra bra namnen är Arkadiusz Milik, som spelar bredvid Lewandowski och gjorde sex mål i kvalet. Det här är ett riktigt framtidsnamn. Han köptes in till Ajax plantskola / förädlingsakademi från Bayer Leverkusen förra året efter ett mycket lyckat lån. Därifrån kommer han att säljas avsevärt dyrare än för de 2.8 miljoner euro holländarna gav. Just nu är han bara 22 (och därmed äldst av de fyra anfallarna i Ajax trupp...) så han har framtiden för sig.

En stor fördel med Lewandowski - det är svårt att inte återkomma till honom hela tiden - är att han är så löpstark och passningsskicklig, utöver hans kvaliteter som striker och sniper. Som anfallare är han nästan komplett, och han kan mycket väl vara världens just nu bästa nia - om inte är han inte långt borta.

Han kan alltså enabla de spelare han har i närheten, om inte annat genom att konsekvent kräva extra bevakning, och det ger Adam Nawałka - förbundskapten sedan 2013 - möjligheten att ställa upp Milik antingen bredvid eller bakom honom, mest beroende på om han vill ha ett traditionellt fyrmannamittfält eller inte. Oftast väljer han "inte" för tillfället, men Polen kan mycket väl spela både 4-2-3-1 och 4-4-2. I båda fallen får de en rak fyrbackslinje med två defensiva mittfältare.

Det vill de ha mycket eftersom deras andra riktigt stora namn är Sevillas Grzegorz Krychowiak, som ryktades till Arsenal konstant förra sommaren och nog hade varit exakt den spelare de behövt med alla Coquelins skadeproblem. Men Wenger ville föga förvånande acceptera utköpsklausulen på £22M, och till fansens glädje försökte inte Krychowiak tvinga sig bort eller liknande. I stället skrev han på ett nytt kontrakt och klausulen höjdes med 50 procent. Nu ryktas han bort i sommar igen, precis som i vintras, och den som lever får se.

---

Etablerade stjärnor i lämplig ålder och lovande talanger saknas alltså inte. Det finns till och med konkurrens på målvaktspositionen, ett lyxproblem som verkligen inte återkommer hos alla länder i mästerskapet. Då rör det sig om Wojciech Szczęsny i Roma (på lån från Arsenal, såld från Legia Warszawa) och Łukasz Fabiański i Swansea (såld från Arsenal, såld dit från Legia Warszawa).

Den enorma vinsten med att ha bra spelare i snart sagt alla lagdelar gör att laget är mindre sårbart på de mer utsatta positionerna. Jakub "Kuba" Błaszczykowski, ett av alla Borussia Dortmunds billiga polska fynd som numera är utlånad till Fiorentina, har en självskriven plats på kanten av mittfältet, oavsett uppställning. Maciej Rybus (Terek Groznyj) och Kamel Gilik (Torino) är två högst pålitliga spelare i baklinjen, och ingen av dem är lastgammal. Dessutom finns Łukasz Piszczek (Dortmund igen) som åldermannen i sällskapet, han är 30 och lika bra som någonsin när han inte är muskelskadad.

Dessutom finns det en mycket ljus framtid där bak. Polens U21-lag har inte kvalat in till något sedan 1994, men nästa år står de värdar för U21-EM, och de har en drös talanger att välja från. Ett par år ovanför dessa har en rad ungdomar redan inlett processen att spela in sig i landslaget, och det gäller absolut inte bara Milik även om han är det största namnet. Karol Linetty (Lech Poznań) är 21, Dominik Furman (Verona på lån från Toulouse) 23, Piotr Zieliński 22... mittfältet känns nästan framtidssäkrat redan nu.

---

Jag kommer upp i 8-9 startelvespelare ovan, och ett par till positioner som är mer osäkra men som har flera helt okej kort att välja bland. Polens landslag är det bästa på mycket länge, de har byggt upp en organisation kring gamla spelare och rustat upp sina ungdomsakademier. Boniek är förbundsordförande, han tog över efter Lato. Och vi ser ju att resultaten kommer.

Att sedan en av världens hetaste spelare är målspruta är förstås en trevlig bonus, men som jag skrev förut - Polen står inte och faller med Lewandowski. Om något tror jag att det här är deras chans att bygga ännu mer rutin inför VM 2018 - det går geografiskt nära, många av deras centrala spelare kommer att vara på sin topp då, och de har fått en drömgrupp med Rumänien, Danmark, Montenegro, Armenien och Kazakhstan. Tittar vi ännu längre fram så står de precis vid gränsen till att hoppa upp ett snäpp i UEFAs seedningsgrupper, så att det blir ännu enklare framöver.

Vi ska förstås inte dra alltför långa växlar på någonting. Men visst är det spännande att de möter regerande världsmästarna Tyskland i gruppspelet - som de faktiskt slog en gång i kvalet.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.