Speltips: Inför EM, dag 10: Ukraina

Det här är inlägg 10 i en serie om 24 inlägg inför EM - ett om varje lags trupp och historia. Ett nytt inlägg publiceras varje dag. På grund av Göteborgsvarv (status: fortfarande skitkasst tränad, men kom runt i alla fall) och mycket jobb med stundande EM-tips och sånt kom serien av sig lite, men jag tar igen det nu med fyra texter i dag! Som en fotnot kommer jag genomgående att försöka använda svenska stavningar av namn i det här inlägget, men jag är inte så bra på ukrainska så bear with me, please.

Vi är nu framme vid ett ifrågasatt blågult landslag som blivit av med sina flesta fixstjärnor och som med nöd och näppe lyckades kvala in till EM.

Jag talar förstås om Ukraina.

Andrij Sjevtjenko har lagt av och kvar finns... vadå? Det här är ett land som i sin preliminära EM-trupp har med fyra utlandsproffs, varav ett spelar i Kazakhstan. Och han är bänkad kapten.

Nej, det ser dåligt ut för Ukraina. Senast åkte de ut i gruppspelet. Den gången var de kvalificerade som värdnation. VM har de inte varit med i sedan 2006, när de åkte ut först i kvartsfinalen mot Italien. Någon annan fotbollshistoria har de inte direkt, eftersom de så länge var införlivade i Sovjet. I år kvalade de in via play-off - det var första gången de vann en play-off till ett stort mästerskap. På sex försök.

Men i VM 2006 hade de inte heller någon direkt namnkunnig trupp. Sjevtjenko och Voronin var de stora namnen, och framtiden skulle byggas på det U21-lag som slutade tvåa i EM. Så det skulle väl vara det som talar för dem nu då, samt förstås att majoriteten av spelarna kommer från samma fyra klubbar och känner varandra väl.

Om jag låter negativ så är det för att jag inte alls tror på Ukraina, och lag från gravt politiskt instabila länder går oftast inte bra, men de har haft lite tur med lottningen och kan mycket väl bli antingen grupptvåa eller bästa trea. Jag förutsätter då att Tyskland tar gruppsegern. Men Polen är också en svår motståndare.

---

Ska Ukraina lyckas så är det framför allt i anfallet, där tre av de fyra namn som är värda att komma ihåg spelar. Under Mychajlo Fomenko, som f.ö. även coachat Guinea (1994) och Irak mitt under pågående Kuwaitkrig, är det raka led och 4-2-3-1 som gäller. Han har inte så mycket väl. Ukrainas två bästa spelare heter Andrij Jarmolenko (Dynamo Kiev) och Jevhen Konopljanka (Sevilla). De spelar på varsin kant och bär hela lagets anfall. Möjligen hade laget kunna spela 4-3-3, men då får de inte samma möjligheter att stänga bakåt, och deras försvar är inte jättebra till att börja med.

Den tredje spelaren jag tänker på Artem Kravets, som i så fall blir lagets striker, men det är långt ifrån säkert att han blir förstavalet. Han hade en strålande karriär som junior, men drogs med skador om och om igen så fort han skulle slå igenom som senior. I Stuttgart är han förste anfallsreserv, och han skulle behöva lite mer speltid. Dessutom åkte ju Stuttgart precis ned i 2. Bundesliga. Alternativen är Jevhen Selesnjov (Dnipro Dnipropetrovsk - går till Sjachtar Donetsk i sommar) och Roman Sosulja (också Dnipropetrovsk). Alla tre har fått speltid i landslaget, men det finns inte plats för två stycken.

I positionen bakom behövs nämligen en avsevärt rörligare spelare, som även kan vara villig att ta defensivt ansvar, och dit hör ingen av ovan nämnda herrar. I stället lär antingen Ruslan Rotan (Dnipropetrovsk) eller Denys Harmasj (Dynamo Kiev) ta den platsen. Det som talar för Rotan är i så fall rutinen - han är 34 år och har 86 landskamper bakom sig. För Harmasj är det relevant att han är 26 och därmed fortfarande tillhör den generation som kanske går att bygga något på för framtiden.

Till VM 2018 har landet lottats i samma grupp som Kroatien, Island, Turkiet och Finland - absolut inte en omöjlig uppgift. Lite rutin från mästerskapet kommer också att ha en positiv inverkan, och alla ukrainare vill förstås extra mycket lyckas när VM går i Ryssland om två år.

Även Konopljanka och Jarmolenko tillhör årskullen 1989/90. liksom Sosulja och Kravets. Det sista namnet som ska in där är Taras Stepanenko (Sjachtar Donetsk), som lär vara förstaval till ena platsen på det defensiva mittfältet.

Men han är ett potentiellt stort problem för Fomenko. För tre år sedan bröt Jarmolenko nästan benet på honom i en helt vansinnig tackling under den stora derbymatchen mellan Dynamo och Sjachtar, varpå de bytte tröjor och verkade vara goda vänner. Direkt efter detta gick Stepanenko vidare till motståndarnas fans och slängde tröjan på marken. Sedan hände inget på ett tag, men när lagen möttes igen för bara en månad vann Sjachtar med 3-0, varpå Stepanenko sprang fram till motståndarklacken och började kyssa klubbmärket. Kravaller uppstod och Jarmolenko hoppade glatt in och sparkade ned Stepanenko.

Harmonin i omklädningsrummet är förmodligen inte fantastisk just nu, om vi säger så. Personligen tycker jag att det är vansinnigt barnsligt beteende av båda två.

Oavsett vilket är inte något rent defensivt alternativ bredvid honom särskilt bra i dagsläget, så jag skulle tro att den av Rotan och Harmasj som inte får spela längre upp i mitten tar den andra defensiva mittfältsplatsen.

Backlinjen är dock något som inte går att bygga framtid på just nu. Från vänster till höger kommer vi att få se Vjatjeslav Sjevtjuk (Sjachtar), Jaroslav Rakytskyj (Sjachtar), Oleksandr Kutjer (Sjachtar) och Artem Fedetskyi (Dnipropetrovsk, såld från... Sjachtar). Det är en i allmänhet ålderstigen backlinje på 37, 26, 33 och 31 år. Och Rakytskyj tillhör alltså också den där 26-åriga generationen, men här måste en förnyelseprocess starta snart, helst i går. Ukraina har dock inga unga alternativ alls. Här har landet ett jätteproblem på sikt.

Från Sjachtar kommer även målvakten, Andrij Pjatov, som inte är så mycket att snacka om. Han är bäst i den ukrainska ligan, vilket ärligt talat är ungefär som att vara lite bättre än alla andra i Allsvenskan när det gäller just keepern.

---

Min pessism sträcker sig inte så långt så att jag dömer ut Ukrainas chanser helt i gruppspelet. Tvärtom tycker jag att oddsen för att de ska ta sig till kvartsfinal ser okej ut, möjligen att jag väntar lite och ser om jag kan få bättre odds efter träningsmatcherna mot Rumänien och Albanien. Laget har lite individuell kvalitet, och en sammanspelad backlinje. Tyvärr tror jag inte att det räcker särskilt väl - men några matcher, why not.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.