Speltips: Inför EM, dag 7: Wales

Det här är inlägg 7 i en serie om 24 inlägg inför EM - ett om varje lags trupp och historia. Ett nytt inlägg publiceras varje dag.

Trivia time! Varför ingår inte Wales flagga, den med draken, i den brittiska - trots att den engelska, skotska, och nordirländska gör det? Det enkla svaret är att Wales varit brittiskt så länge att det rentav ansågs engelskt när flaggan kom på tal.

Och Y Dreigiau, vilket betyder "drakarna" på kymriska (jag har försökt lära mig lite men har mest blivit bra på att beställa pasta och lammkött) spelar ju också på högsta nivå i de engelska ligorna - senast hade vi Swansea och Cardiff samtidigt i Premier League ett tag.

Nog om det. Wales har inte direkt någon fantastisk historik att dra upp, då de oftast haft 2-4 riktigt bra spelare och sedan fått problem med att få ihop ett lag. Därför är årets EM bara den andra stora turneringen de spelar, efter Sverige-VM '58 då alla fyra brittiska lagen var med. Den gången sltuade de tvåa efter Sverige i sin grupp, men slogs ut med 1-0 av Brasilien. Sedan kom de nära 1970, men slogs ut i kvartsfinalen av Jugoslavien (på den tiden gick bara fyra lag till det faktiska slutspelet), varpå de förbjöds att spela i närheten av Cardiff de kommande åren på grund av bråkande publik. Sedan dess har de bommat med en poäng eller målskillnad flera gånger, och i play-off 2004.

Nu tog de sig vidare genom att komma klart tvåa i en grupp med Belgien, Bosnien och Herzegovina, och Israel, vilket varken är världens svåraste grupp eller en särskilt enkel en heller. De förlorade bara en enda match (2-0 mot B&H borta) och gav belgarna sin enda förlust i kvalet. När de förlorade var de i praktiken redan inkvalade eftersom det räckte med tre poäng hemma mot Andorra i sista matchen.

---

En kraftigt bidragande orsak är förstås Gareth Bale, den både spänstige och muskulöse vänsterskytten som inte är uttagen till det preliminära träningslägret eftersom han ska lira CL-final med Real Madrid. Han kan bli den största stjärna Wales har haft, om han inte redan är det - det är egentligen bara Ryan Giggs och Ian Rush som kommer i närheten i någorlunda modern tid, eller "The Gentle Giant" John Charles om vi går riktigt långt tillbaka. Och jag vill slå ett slag för Neville Southall också, som var en enastående målvakt under 80-talet men inte riktigt är ihågkommen med samma stjärnstatus.

Därmed inte sagt att de saknar andra bra spelare, och i år är faktiskt ett av skälen till att de kvalat in att de för en gångs skull har skapligt folk i alla lagdelar, om än kanske inte på alla positioner. Som vanligt är i princip samtliga hämtade från Premier League eller the Championship, men jag tycker att vi börjar med tränaren.

Längst bak har vi Chris Coleman, som fick jobbet som förbundskapten medan Wales fortfarande var lite i shock över legendaren Gary Speeds plötsliga och givetvis mycket tragiska självmord. Han har aldrig riktigt fått en gedigen chans hos någon klubb han tränat, och när han inledde karriären i landslaget med fem raka förluster, som den förste walesiske tränaren någonsin, var det många röster som höjdes för att han skulle få sparken.

En sak Coleman fått extra mycket kritik för är hans experimentlusta, som dels beror på blandade skador och sjukdomar, men som också är ett tecken på att han prioriterar lite grann att ställa upp på ett sätt som inte passar motståndarna framför att spela in sitt lag i ett system. Under kvalet använde han åtta olika formationer på tio matcher. Det rör sig inte bara om små justeringar heller, som att flytta upp yttrarna men köra samma backlinje, utan Coleman ställer upp med vad han känner för.

Navet i hans system kommer att bestå av en spelare i varje lagdel: för anfallet Bale, för mittfältarna Aaron Ramsey (Arsenal), i försvaret kaptenen Ashley Williams (Swansea) och i mål självklart Wayne Hennessey (Crystal Palace).

Det är lite grann så att om en eller två spelare skadar sig så får Wales problem i princip oavsett var de spelar. Särskilt utsatt är målvaktsplatsen, då de har ett framtidsnamn i Danny Ward men han är absolut inte tillräckligt bra för att hoppa in och ersätta direkt om något skulle hända Hennessey.

De andra namnen jag gillar är:

* Joe Allen, men bara när han är på topp. I Liverpool är han på tok för ojämn, och han har i likhet med halva det laget haft problem med skador i år. Det här är en spelare vars högstanivå kan ge succé men som inte riktigt går att lita på. Resten av mittfältet är svårare att placera, och den i allmänhet kanske svagaste delen. (Då räknar jag inte in Bale och Ramsey i mittfältet.)

* Hal Robson-Kanu, från Reading av alla lustiga lag, som även har meste landslagsmannen i truppen - högerbacken Chris Gunter, trots att han bara är 26 år gammal. Hal har varit Reading trogen nästan hela livet och är lite fuskwelsh, då han bytte landslag från det engelska via sin walesiska mormor. Fast å andra sidan, jag är halvtysk och jag känner mig sällan så tysk som under fotbolls-VM. I vilket fall kommer HRK att lämna Reading efter sommaren, med högsta säkerhet, då han blir free agent och Reading vill byta ut honom.

Fördelen med Robson-Kanu är att han kan spela lite på vilken position som helst i anfallet, och en tänkbar uppställning är honom överst och Ramsey + Bale bakom eller vid sidan. Han kan hålla i bollen och springer hårt - båda är egenskaper som passar bra med sagda spelare. En egentligen klassisk nia med många kvaliteter.

I backlinjen tror jag att vi helt klart får se Gunter, Ben Davies (Spurs) och Williams, vilket lämnar plats för en fjärde spelare eller för ett 3-5-2. Upp till fem försvarare har jag mycket svårt att se Coleman gå, han är en passningsinriktad tränare (och var det som spelare med) och han har ju Bale och Ramsey som är världsstjärnor i offensiven. Även James Chester (West Brom) är högaktuell, i och med att han liksom Gunter och Davies kan spela på valfri position i försvaret.

---

Wales möter Sverige den 5 juni i sista träningskampen före allvaret börjar, och Coleman har några frågetecken att reda ut kring exakt hur han ska formera sig sedan. Laget har Slovakien i första matchen, en trevlig start jämfört med England och Ryssland, men också en match som är lite do or die eftersom tappade poäng där skulle innebära en massiv uppförsbacke.

Hur de ska neutralisera Marek Hamšík i den matchen är jag inte riktigt säker på. Om Coleman inte heller är det kan de få problem. Fast å andra sidan har de ju Gareth Bale...






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.