Speltips: Inför EM, dag 4: Schweiz

Det här är inlägg 4 i en serie om 24 inlägg inför EM - ett om varje lags trupp och historia. Ett nytt inlägg publiceras varje dag.

I och med Schweiz är det dags att runda av grupp A, och att Frankrike ska ta sig vidare tror jag nästan alla ser som absolut självskrivet. Men det är inte riktigt någon dödens grupp, inget av de tre andra lagen är jättestarka även om alla imponerat på något sätt i kvalet.

För schweizarnas del skrapade de ihop sju vinster på åtta matcher i en ganska enkel kvalgrupp, efter att först ha förlorat två. Men vi måste stanna upp vid ordet "schweizare". Den schweiziska fotbollen har nämligen sedan flera år tillbaka dragits in i debatten om flyktingpolitik. I landet finns ett på många platser stort missnöje med mängden invandrare, och så sent som 2014 röstade en knapp majoritet för en kraftigt inskränkt invandringspolicy (lagförslaget innehåller orden "mot massinvandring" i titeln) - men det är helt okej att inte vara schweizare, tydligen, så länge det rör sig om bra fotbollsspelare.

Om vi tittar på den provisoriska EM-trupp som just tagits ut har sju av tio mittfältare, och fyra av fyra anfallare utländsk härkomst, och det är först i försvaret det börjar komma in många spelare födda i Schweiz av schweiziska föräldrar. Fem eller sex av spelarna i truppen skulle f.ö. kunna välja att spela för Kosovos relativt nystartade landslag om de ville.

Att tro att det inte skulle vara politik i Schweiz landslag går helt enkelt inte. Och debatten blev ju inte mindre av att Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach), en av landets största stjärnor, i princip valde Schweiz före Albanien för att han fick chansen tidigare där. Som jag skrev i går lottades han direkt mot just Albanien, och det kan mycket väl bli en startelva med flera albanska schweizare i.

---

En framgång för det schweiziska landslaget skulle tveklöst hjälpta till att förbrödra åtminstone inom sporten i Schweiz. Och de måste gälla som favoriter till avancemang efter Frankrike. (Och kom ihåg att tre lag kan gå vidare från gruppen beroende på resultat.)

För att besegra Rumänien och Albanien krävs dock en offensiv satsning, då dessa är två kollektivt spelande lag med tydlig defensiv inriktning. Här har Schweiz längst fram Hans Seferović (Eintracht Frankfurt, bosniak), en spelare som springer på precis allt, vilket märktes när han sprang fler offsides än någon annan i hela EM-kvalet. Men även Eren Derdiyok (Kasımpaşa, turkisk kurd) kan få starta, och beroende på uppställning har Admin Mehmedi (Bayer Leverkusen, alban) en chans - särskilt om det skulle bli 4-4-2.

Hela kvalet, och även övriga vänskapsmatcher sedan dess, har varit en orgie i att byta spelsystem, så därför är det inte helt lätt att förutspå startelvan i första matchen. Men oftast blir det någon form av x-x-3-1 eller 4-3-3 längst fram, vilket gör Xherdan Shaqiri (Stoke, alban) självskriven på högerkanten. I sina bästa stunder har han en helt magisk spelförståelse och passningsfot, och han är svår att flytta på och ta bollen från.

Det lämnar lite olika alternativ, men en fördel med Mehmede är att han kan spela på vänsterkanten lika väl som i mitten, så vill förbundskapten Petković (bosnisk kroat) har han lite variationsmöjligheter där. Han kan dock inte ägna halva mästerskapet åt att experimentera, så när han väl valt en spelmodell kommer han förmodligen att hålla sig till den, med små ändringar beroende på motstånd.

I de försök som gjorts senaste 8-9 månaderna har flera spelare som bara står på reservlistan figurerat, och jag skulle tro att Blerim Džemaili (Genoa, alban) har störst chans på mittenpositionen just nu, antingen själv eller bredvid Xhaka beroende på system. Även Valon Behrami (Watford, alban) har goda chanser att starta oavsett uppställning.

I försvaret kommer vi att få se en fyrbackslinje oavsett, det kan vi nog vara säkra på. Två namn är givna: till höger Stephan Lichtsteiner (Juventus, schweizare) och ett snäpp in mot mitten Fabian Schär (Hoffenheim, schweizare). Sedan skulle jag tro att Johan Djourou (Hamburg, ivorian) får den andra mittbacksplatsen, mycket för att alternativen inte får så mycket speltid eller har antingen för lite erfarenhet eller för hög ålder. Djourou är visserligen 29, men han är bättre nu än vad han varit på många år.

Därmed är vänsterbacken problemet, och det känns som 50/50 om Ricardo Rodríguez (Wolfsburg, spanjor/chilenare) eller François Moubandje (Toulouse, kamerunier) får förtroendet. De har ganska liknande spelstilar, men Rodríguez har fler och viktigare landskamper under bältet, så det kan tala för honom.

Och i målet är förstås Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach, schweizare) självskriven, vilket han varit sedan gamle kaptenen Benaglio lade av 2014 i landslaget.

---

Schweiz har den lilla lyxen att möta Frankrike sist, så de kan anpassa taktiken mot det svåraste motståndet utifrån förutsättningarna. I första matchen drabbar de samman mot Albanien, vilket de mycket väl kan göra med fyra spelare av albansk härkomst. De politiska tongångarna i landets sportsidor kan mycket väl påverkas av resultatet.

Rumänien förutsätter jag att Schweiz maler ned, de har ett bättre lag som är väl anpassat för att klara av precis den typen av motstånd. Men samtidigt är de inte lika bra som de varit under t.ex. VM 2010, och då tog de sig inte ens till åttondel. Schweiz har inte gått bra i någon internationell turnering sedan kvartsfinalen i VM på hemmaplan 1954. Och så värst mycket längre än en åttondel har jag svårt att se dem ta sig här också.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.