Speltips: Inför EM, dag 3: Albanien

Det här är inlägg 3 i en serie om 24 inlägg inför EM - ett om varje lags trupp och historia. Ett nytt inlägg publiceras varje dag.

Jag har på ett par dagar redan hunnit poängtera ett par gånger att jag verkligen gillar hur Albanien spelat för att ta sig till EM, och nu är det deras tur i serien. Men det var inte en helt rak resa hit.

Den 14 oktober 2014 - nästan en evighet sedan, i sportvärlden - tog Serbien emot Albanien för vad som skulle bli en helt vanlig kvalmatch. Serberna hade spelat 1-1 borta mot Armenien, och albanerna samma siffror hemma mot Danmark - men gästerna hade också slagit Portugal borta med 1-0, ett resultat som gav det landets förbundskapten sparken.

En helt vanlig kvalmatch blev det dock inte. Redan före matchen gick snacket om att något riskerade att hända - ja, redan när de lottades i samma grupp. Utan att gå in alltför mycket på det politiska ligger Kosovo i gränslandet mellan länderna, och de båda har väldigt skilda uppfattningar om vad det territoriet ska ha för status. När matchen bröts i minut 41 hade en drönare hunnits flyga in med en storalbansk flagga, och serbiska fans hade skrikit "döda albanerna!" på läktaren. Albanska spelare hade omringat den serbiske spelare som drog ned flaggan från drönaren, varpå planen stormades av hemmafans som attackerade några av spelarna.

Nio månader och två överklagelser senare dömde CAS - idrottens skiljedomstol - slutgiltigt att Albanien skulle tilldelas segern med 3-0. Vid det laget hade de redan hunnit spela - och vinna - en match till, och Serbien hade hunnit förlora tre. I praktiken fanns det inget att göra åt gruppsuveränen Portugal, som vann alla sina övriga matcher, så det utvecklades i stället till en duell mot Danmark - som albanerna vann.

---

Därmed är det här det första stora mästerskapet Albanien kvalar in till, efter 70 års idoga försök. Och man har gjort det genom att bara släppa in fem mål - samtliga lustigt nog på hemmaplan. Italienaren Gianni De Biasi är förbundskapten, och han är känd för att göra mycket med små medel.

De Biasi har byggt en stomme runt Lorik Cana (Nantes), mittbacken som också är lagets kapten. Han lämnade Lazio i fjol, när de värvade nytt och han blev lite för gammal för att kunna ingå i Lazios framtidsplaner. Målvakten Etrit Berisha är hämtad från Lazio och är därför van vid att spela med Cana, även om han har problem med att konkurrera om förstaplatsen. Alla här i Sverige minns förstås Berisha från hans fyra år i sin första utländska proffsklubb Kalmar.

Framför allt handlar det mer om lagmoral än individuell talang, men Albanien har ett par spelare som sticker ut. Det handlar dels om Taulant Xhaka, Basels mittfältare som valde det albanska landslaget framför det schweiziska. I sig är det förstås inga konstigheter, om det inte vore för att Taulants två år yngre bror Granit gjorde tvärtom, och sedan öppet berättade att han gärna spelat för Albanien i stället.

Givetvis drogs Albanien och Schweiz i samma grupp, och de båda möts alltså redan i sin första match. Båda är centrala mittfältare och båda är kuggar i sina respektive klubblag.

Det andra mycket spännande namnet är Rey Manaj, Intertalangen som bara är nitton år och som spås en lysande framtid som forward. Den här turneringen är inte hans språngbräda in på den internationella scenen, men det ska bli mycket kul att följa honom framöver.

Vem som ska göra målen återstår dock att se. De sju målen de fick ihop under kvalspelet fördelades på sex spelare, plus ett armeniskt självmål. Ingen spelare gjorde alltså två - utom möjligen Mërgim Mavraj (Köln) då, som gjorde både mål och självmål mot just Armenien.

Liksom det andra laget i gruppen som bygger på kollektiv, alltså Rumänien, spelar Albanien 4-2-3-1, men de ligger ännu tätare än rumänerna. Därmed är de också helt beroende av att offensiven väl presterar när den får chansen. Skulle de kunna spela t.ex. 1-0 mot Schweiz kan de mycket väl ha en direkt avgörande match mot Rumänien i sista gruppspelsomgången för att ta sig vidare till kvartsfinal.

Och jag gillar verkligen hur Albanien klarat av situationen hittills. Men de måste snart börja få ut maximalt av sitt lag, inte bara under EM. Till VM-kvalet har de lottats mot Spanien och Italien - och klarar de mot förmodan av det, då snackar vi bragd.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.