Speltips: Inför EM, dag 1: Frankrike

Det här är inlägg 1 i en serie om 24 inlägg inför EM - ett om varje lags trupp och historia. Ett nytt inlägg publiceras varje dag.

Les Bleus står alltså värdar för vad som kanske blir det sista europieska mästerskapet att hållas till en geografiskt begränsad plats. Logistiken kring 24 länder är rätt mycket att hantera, och 2020 blir det spel över hela kontinenten (utom Sverige).

Det är tredje gången fransoserna tar emot Europa. 1984 vann de rubbet i Platinis genombrottsturnering, och när det allra första mästerskapet spelades kom de fyra - alltså sist. Men även i modernare tid tar sig Frankrike alltid till slutspel. År 2000 vann de igen, i Belgien/Holland, och sedan dess har de två kvartsfinaler och en gruppspelsplats.

Så hur bra är Frankrike i dag? Tja, ska vi gå efter FIFAs världsranking är de 21 bästa lag i världen. Den rankingen är dock skitkass, och går vi efter ELO är de i stället sexa - kanske något högt men avsevärt mer realistiskt.

Den korte mittfältsknegaren Didier Deschamps vet hur man vinner - han var lagkapten när Frankrike vann VM 1998 och Euro 2000, och han har vunnit Champions League två gånger. Numera är han förbundskapten, vilket han varit ända sedan haveriet 2012. Första anhalten var VM 2014, men det finns en stor skillnad här: den gången förväntade sig ingen att fransoserna skulle gå särskilt bra, men de tog sig imponerande till kvarten och var kanske det lag som spelade bäst mot Tyskland i hela turneringen.

I sommar är det inte samma tongångar som gäller. Frankrike har massor av bra spelare, även om det saknas lite bredd. Deschamps har plockat ut en trupp med en blandning av nytt och gammalt, men där stommen är den förväntade.

---

Lite make or break kommer att kretsa kring Paul Pogba. Han var strålande när han på allvar slog igenom i VM, och sedan dess har han bara blivit bättre. i dag är han den bärande kraften i ett Juventus som fullständigt krossade Serie A. Det är symboliskt passande att han spelar i samma lag som Platini gjorde när han var Europas bäste spelare i mitten av 80-talet.

Men de har delvis olika uppgifter, i delvis olika positioner. Frankrike spelar med en fyrbackslinje där Juventus nöjer sig med tre, och Deschamps vill ha in Lassana Diarra i den centrala rollen precis framför. Det är en spelare som i mycket påminner om Deschamps själv - liten, spelintelligent, kan gå ned som back vid behov och lirar för Marseille.

Faktum är att det hittills har funkat rätt bra, och det ger Pogba möjlighet att styra spelet framåt, där anfallet väntar. Det är ett anfall som får klara sig utan Benzema, då denne utreds för ett utpressningsförsök mot landslagskollegan Valbuena - som är ur form och därför inte heller kom med, även om det officiella skälet är att han är halvskadad.

Här har Frankrike ganska bra möjligheter, men ändå fick inte t.ex. Hatem Ben Arfa plats i truppen (han står som reserv, troligen rätt högt på listan). Deschamps har satsat på Antoine Griezmann (Atlético Madrid) och Olivier Giroud (Arsenal) först och främst, som de lite mer självklara valet, vilket lämnar en kantplats till Anthony Martial eller möjligen Dimitri Payet (West Ham). Särskilt Martial är väldigt intressant att se i landslaget, tycker jag, eftersom han har en helt annan typ av understöd där än i Manchester United, där han visserligen imponerat men där han hade kunnat vara mycket bättre med rätt lag omkring sig.

Även Bayern Münchens 19-årige Kingsley Coman kom med, ett se och lära-namn som kan hoppa in och göra det bra vid behov, och André-Pierre Gignac (UANL) från den mexikanska (!) ligan fick en plats han också. Jag tror inte att han kommer att få spela så mycket, men vill Deschamps är han också en konkurrent till kantplatsen.

På backsidan finns åtta uttagna spelare, men i praktiken är det en stomme bestående av Laurent Koscielny (Arsenal) och Raphaël Varane (Real Madrid) i mitten, och med Bacary Sagna (Manchester City) samt gamle trotjänaren Patrice Evra (Juventus) på ytterbacksplatserna. Möjliga justeringar skulle kunna innebära att Eliaquim Mangala (också City) eller Lucas Digne (Roma) kommer in, men det är något högre odds på det. Grunduttagningen gjordes lite lättare av att Sakho åkte fast för dopning, för vilket han fortfarande utreds, medan hans klubb Liverpool stängt av honom.

Givet allt ovan finns i så fall en enda ytterplats kvar framför (troligen) Hugo Lloris (Tottenham). Och det finns ett koppel uttagna mittfältare: Yohan Cabaye (Crystal Palace), Payet, N'Golo Kanté (Leicester), Blaise Matuidi (PSG) och Moussa Sissoko (Newcastle). Jag lutar åt att Cabaye inte får spela särskilt mycket utan att platsen går till Matuidi eller Sissoko, eftersom de är mer inspelade. Eftersom Matuidi haft den bästa säsongen av de tre står han som huvudkandidat.

---

Lottningen var väldigt generös mot hemmanationen. Med 24 lag blir det inte bara topplag, och Frankrike får möta Rumänien, Albanien och Schweiz. Personligen är jag mest nyfiken på albanerna, som gjorde ett väldigt spännande kval, medan Schweiz lite grann slösat bort vad som skulle vara deras gyllene generation.

Huvuden kommer att rulla om inte fransoserna åtminstone tar sig vidare från gruppen, och som brukligt är spelar de i den allra första matchen, mot Rumänien den 10 juni klockan 21:00. Då får vi se hur mycket show Pogba och Griezmann förmår bjuda på.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.