Systemförslag: Stryktipset & Topptipset vecka 36

Martin Berglund,

Stryktipset 8/3

Veckans Stryktipsomgång bjuder på en blandad kupong nu under landslagshelgen, med landskamper, svensk division 1-fotboll och engelsk League One. Det här blir knivigt och landskamperna är otroligt svåra att bedöma. Det kan vara smart att invänta startelvor där!

Förra veckan lyckades jag som vanligt träffa rätt i vissa gissning, mest nöjd är jag med enkelettan i AIK-Häcken, men tretton matcher är många och det är tufft att träffa rätt överallt. Mest missnöjd är jag med missen på West Brom. Jag såg stort spelvärde i Stoke, men det var fel...

Schweiz Island
1. Schweiz - Island Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

Schweiz visade i VM är att de är ganska bra, även om de gick bet mot Sverige. Fler rutinerade spelare lämnas utanför truppen nu, bland annat Michael Lang, Blerim Dzemaili, Valon Behrami, Gelson Fernandes och Josip Drmic.

Island gjorde det helt ok i VM och jag tycker fortfarande de är underskattade och att de till exempel har en lika bra startelva som Sverige (på pappret). Jag unnar verkligen Erik Hamrén jobbet, men det är ju ett otroligt tufft uppdrag han tar sig an. Jag tycker att han gjorde sitt största misstag med Sverige var att inte ta in en ordentlig assisterande tränare. Nu ska Freyr Alexandersson assistera och det kanske blir kanon!

Här behöver båda lagen vinna med tanke på att de har Belgien i gruppen. Schweiz bör givetvis vara favoriter, men jag vågar inte gå emot Island helt och plockar med krysset. Just nu (torsdag lunchtid) ligger 21 procent av strecken på krysset och det tycker jag är bra.

England Spanien
2. England - Spanien Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

England visade i VM att de kan ha något på gång, men jag tycker samtidigt att de fick en absolut maxplacering med semifinal.

Spanien floppade i VM, men visade ändå en riktigt hög högstanivå. Nu har flera tunga spelare i den äldre generationen lämnat in, men jag är inte helt säker på att det behöver vara en nackdel med en ny hungrig generation.

England har stor fördel av hemmaplan, men jag ser fortfarande Spanien som ett mycket bättre lag. Jag gillar mycket med England, t.ex. sagan Harry Maguire, men han visade för Leicester i helgen att han kan få stora problem när det går snabbt på backen. Det kommer det göra mot Spanien. Jag har känsla för x2 och tycker det är lite märkligt att England har 39 procent av strecken. Oddsmarknaden ser matchen som helt jämn.

Finland Ungern
3. Finland - Ungern Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

Finland har ganska stora skadeproblem inför Nation League. Kasper Hämäinen, Fredrik Jensen, Joel Pohjanpalo och Glen Kamara ska ha tvingats tacka nej. Observera att Finland bara har en förlust i deras tio senaste matcher (näst senast borta mot Rumänien). De avslutade bland annat VM-kvalet med segrar mot Island och Kosovo och sedan oavgjort mot Kroatien och Turkiet.

Ungern går inte alls bra och har förlorat mycket i sina träningslandskamper på slutet. De slutade trea i gruppen under VM-kvalet, men hela 14 poäng bakom de överlägsna Schweiz och Portugal.

Jag var länge inne på att chansspika Finland, men skadeläget gör att jag plockar med krysset. Streckläget ligger ungefär lika med sannolikhetsutfallet enligt oddsmarknaden med ca 40 procent på ettan.

Estland Grekland
4. Estland - Grekland Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 2

Estland är inget höjdargäng och har förlorat mot Georgien, Lettland och Marocko under träningsspelandet. I VM-kvalet slutade de fyra i gruppen med Cypern och Gibraltar bakom sig.

Grekland var i samma grupp som Estland i VM-kvalet och slutade tvåa i gruppen, åtta poäng före Estland. Inbördes vann Grekland i Estland, men fick bara 0-0 på hemmaplan. De har spelat tre träningslandskamper efter kvalet med förluster mot Schweiz och Saudiarabien och vinst mot Egypten.

Grekland är såklart mycket bättre än Estland, men bortaplan gör dock denna match något svårbedömd. Jag väljer dock tvåan till strax under 50 procent av strecken.

Luxemburg Moldavien
5. Luxemburg - Moldavien Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

Luxemburg gjorde det ju bra i vissa matcher i VM-kvalet, men tog trots allt bara sex poäng till slut. Därefter har de träningsspelat med ganska goda resultat, men avslutade svagt mot tyska andradivisionslaget Arminia Bielefeld. Dåligt spel och förlust med 4-1. Det är dock svårt att värdera en sådan match.

Moldavien är inte heller något bra lag och de har inte vunnit sedan 19 mars 2017 (träningslandskamp mot San Marino...). I VM-kvalet tog de bara två poäng på sina tio matcher.

Det tar emot att spika ett lag som Luxemburg, men jag gissar att Moldavien är sämre och måste ju spika någonstans. 52 procent på ettan känns dock lite mycket.

Vitryssland San Marino
6. Vitryssland - San Marino Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

Vitryssland var ju med i Sveriges grupp i VM-kvalet och lyckades bara plocka fem poäng. Men de tog ju poäng mot Frankrike och de flesta matcherna var jämna. Under landskamperna efter kvalet har de lyckats att både kryssa och vinna några matcher.

San Marino måste vara det sämsta laget i Europa tillsammans med Gibraltar. Noll poäng i en relativt svag VM-grupp och målskillnaden 2-51.

Vitryssland är halvdåligt gäng och San Marino ett dåligt. Etta!

Degerfors IF AFC Eskilstuna
7. Degerfors IF - AFC Eskilstuna Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Degerfors går bra, bättre än väntat tycker jag. Nu har de bara en poäng på de två senaste matcherna, men det är mot Falkenberg och Helsingborg, så det är inget att skämmas för. Ny tuff match mot ett topplag nu. Ordinarie Nikola Ladan skadades senast och är borta resten av säsongen.

AFC Eskilstuna går som tåget. Efter fyra oavgjorda och en vinst på fem matcher har de nu tre raka segrar i seriespelet. Nigerianen Samuel Nnamani gjorde båda målen senast och har nu tre mål på tre matcher.

En relativt jämn match på förhand med liten övervikt för bortalaget. Jag spelar x2.

Nyköpings BIS Karlslunds IF HFK
8. Nyköpings BIS - Karlslunds IF HFK Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Nyköping BIS har börjat ganska svagt efter uppehållet med förluster borta mot Rynninge och Team TG och oavgjort hemma mot Akropolis efter en ganska sen kvittering av Bissarnas 17-åriga debutant Alexander Alp. Skadeläget ska vara bekymmersamt i Nyköping.

Karlslund ligger precis ovanför negativ kvalplats, en poäng bakom Nyköping. Efter uppehållet slog de först Assyriska FF på bortaplan och sedan BK Forward hemma innan de förlorade mot Syrianska FC senast. Förlustmatchen ska dock ha varit välspelad och Karlslund rapporteras ha gjort en av sina bästa matcher för säsongen. Formen verkar alltså vara god.

Formen är god hos bortalaget och tveksam hos hemmalaget. Med streckfördelningen 56-24-20 procent tycker jag att x2 är givet.

Utsiktens BK Oskarshamns AIK
9. Utsiktens BK - Oskarshamns AIK Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Utsiktens BK gick bra när de var med på Stryktipset under sommaren, men efter deras sommaruppehåll har formen planat ut med förluster mot torn och Åtvidaberg och oavgjort hemma mot Skövde där de hade spelövertag, men svårt att skapa klara lägen. I förlusten mot Åtvid senast gick mittbacken Benjamin Zalo tidigt ut skadad. Kiken är mycket bättre hemma på Ruddalen än på bortaplan (raden 6-2-2 hemma och 2-17 borta).

Oskarshamns AIK hänger med i toppen och är en poäng bakom Torn på andraplatsen. Senast fick de nöja sig med 2-2 hemma mot Lund efter en kvittering på tilläggstid. Oskarshamn har liksom Utsikten konstgräs på sin hemmaarena. Emil Dolk ska vara avstängd på lördag.

Svårbedömt, men Oskarshamn är nog något bättre än Utsikten och det gör att jag streckar från höger.

Accrington Stanley Burton Albion
10. Accrington Stanley - Burton Albion Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

Accrington Stanley är en av tre nykomlingar i League One denna säsong och alla är med i veckans Stryktips. Accrington vann League Two klart och har också börjat bra med två segrar, tre oavgjorda och en förlust i premiären mot Gillingham. De har plockat in flera spelare på lån den senaste veckan. Senast fick de 1-1 hemma mot Scunthorpe i en match där Stanley skapade klart mest chanser.

Burton Albion har börjat med två segrar och fyra förluster i ligan. Segrarna har kommit på hemmaplan. Borta har de tre förluster. Skadeläget är ganska oroande, med flera spelare i försvarslinjen osäkra. I deras senaste ligamatch slog de AFC Wimbledon med 3-0, men så överlägsna var de inte i spelet.

Efter att ha läst på om lagen tycker jag att ettan känns ganska bra. Observera dock att oddsmarknaden endast ger Accrington 39 procent chans till vinst, men 50 procent av strecken ligger på ettan!

Blackpool FC Bradford City
11. Blackpool FC - Bradford City Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

I Blackpool är de ägaroreda som i så många klubbar i de engelska lägre proffsligorna. Managern avgick också efter en match, därefter har Terry McPhillips ersatt, troligen tillfälligt även om han vill ha rollen permanent. Under honom vill Blackpool varken vinna eller förlora vad det verkar (raden 1-4-1 så här långt). Senast spelade de 0-0 borta mot Walsall, där de var det något bättre laget och hade ett mål bortdömt för offside på slutet. Ganska imponerande med tanke på att Walsall inte förlorat så här långt.

I Bradford City finns en ägare som vill lägga sig i det sportsliga för mycket. I måndags sparkades den 32-årige huvudtränare Michael Collins (som tydligen fick övertalas att ta jobbet i somras eftersom ingen annan ville ha det...) efter bara sex omgångar och ersattes av David Hopkin, som därmed blir Bradfords fjärde huvudtränare under 2018. Hopkins kommer närmast från Livingston där han gjorde stor succé med två raka uppflyttningar. Bradford har två vinster och fyra förluster så här långt och senast tappade de svagt poäng mot Fleetwood Town efter att ha varit en man mer på planen i nästan hela andra halvlek. Tydligen lyckades de inte få ett enda skott på mål under den perioden.

Bradford ser svaga ut, men är nog egentligen bättre än vad de visat upp på slutet. Kanske spelar de upp sig med ny tränare, men med tanke på deras usla insats senast spelar jag 1x.

Charlton Athletic Wycombe Wanderers
12. Charlton Athletic - Wycombe Wanderers Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

I Charlton Athletic har det varit extremt missnöje mot de belgiska ägarna en längre tid, med flera protestaktioner. I senaste hemmamatchen (0-0 mot Fleetwood Town) visade supportrarna missnöje (obetalda bonusar till klubbanställda) genom att kasta in chipspaket i matchens första minut. Fotbollsmässigt har Charlton börjat med två vinster, två oavgjorda och två förluster. Senast (i ligan) besegrade de Southend på bortaplan efter ett sent avgörande i en spelmässigt ganska jämn match. Ett storbråk på övertid gav två utvisningar för Southend och en för Tariqe Fosu i Charlton. Han bör därmed vara avstängd på lördag.

Wycombe Wanderers är nykomlingar i League One och de har börjat med en vinst, tre oavgjorda och två förluster. Senast (i ligan) spelade de 1-1 hemma mot Luton (se lite mer info nedan) och dessförinnan hade de sin hittills enda seger borta mot Bradford City.

Svårtippat. Båda lagen har dessutom lånat in ett par spelare senaste veckan och det är så klart otroligt svårt att ha en uppfattning om hur de står sig. Jag var inne på att spika ettan, men med tanke på att hela 63 procent av strecken ligger på ettan är spelvärdet helt klart i x2. Jag fegar dock med 1x, men hade gärna helgarderat här.

Doncaster Rovers Luton Town
13. Doncaster Rovers - Luton Town Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

Doncaster Rovers har börjat säsongen med bara en förlust i de inledande sex matcherna. Dock är tre av dessa oavgjorda och de behöver vinna matcher också för att verkligen hänga på i toppen. Senast mötte de serieledande Peterborough på bortaplan och fick 1-1 och var dessutom betydligt bättre och skapade flera klara chanser. Lyckas de bara göra mål på de chanser de skapar kommer nog Doncaster snart vinna fler matcher.

Det tredje nyuppflyttade laget i League One är Luton Town. De har raden 2-2-2 efter sina inledande sex matcher, men på de tre på bortaplan har de bara en poäng. Den kom senast mot Wycombe borta, där Wybombes Joe Jacobson satte en straff och missade en! Vidare gjorde hemmamålvakten gjorde en groda vid Lutons mål, men samtidigt två viktiga räddningar i slutminuterna. Lutons förluster har kommit mot ettan och tvåan i tabellen (Peterborough och Portsmouth) och det behöver de ju inte skämmas för.

Slut på tecken! Här hade jag gärna garderat Doncaster med tanke på att Lutons förluster kommer mot topplag och Doncaster haft svårt att avgöra, men på ett system på 256 rader tvingas jag spika ettan.


Spelförslag till Stryktipset på 256 rader:

1
1
X
2
X
2
3
1
X
4
2
5
1
6
1
7
X
2
8
X
2
9
X
2
10
1
11
1
X
12
1
X
13
1


Spelförslag till Topptipset på 32 rader:

1
1
X
2
X
2
3
1
X
4
2
5
1
6
1
7
X
2
8
X
2

Ett inlägg av
Martin Berglund Martin Berglund
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Registrera dig
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Glömt lösenord