Speltips: Wimbledon 2023 | Dag 1

Wimbeldon
Här kommer jag varje dag skriva om mina spel under en av årets fyra grand slams: Wimbledon. Jag följer ATP touren dvs herrarnas högsta division i tennis året runt och kommer därför främst ha fokus på dessa matcherna. Speltipsen kommer med stor sannolikhet att läggas ut under eftermiddag/kväll varje dag. Värdering kommer ligga mellan 1-5 units beroende på spelvärde.

Långtidsspel: Spelare att nå 4e Omgången

Spelet togs på Twitter eftersom marknaden skulle stängas ner när bomben kom ut, att Nick Kyrgios dragit sig ur Wimbledon. Fjolårets finalist har dragits med en knäskada sedan förra året och var ett stort frågetecken inför. Bra rapporter från träning fick mig ändå att bli tveksam på att gå emot med tanke på hans talang och att han inte skulle missgynnas mycket utan matchspel.

När den på förhand favoriten att ta sig till en eventuell Kvartsfinal mot Djokovic gav WO så blev värdet stort på att spela Halle-finalisten Andrey Rublev. En mycket enklare väg till 4e omgången blir det nu där han kan förväntas möta: Purcell, Karatsev & Goffin på vägen. Inga namn som får mig att darra av rädsla som motståndare på gräs. Rublev värderas till 1.09 (Purcell), mot Karatsev skulle jag sätta runt 1.25 och mot Goffin 1.25, summan blir 1.70.

Att nå 4e omgången - Andrey Rublev: Ja @ 2.37 bet365, 3u (2.20 som finns nu är värt 2u)

Långtidsspel: Spelare att nå 3e & 4e Omgången

Veteranen och den dubbla Wimbledon-mästaren Andy Murray tror jag har bra chans att gå djupt i årets Wimbledon. Efter en höftoperation som följdes upp med flera år av rehab och svag nivå började han förra året att växla upp på just gräset. Då på Queen's Club där han nådde final. Stor besvikelse sedan när han åkte ut i andra omgången av Wimbledon 2022 mot Isner där han såg lite sliten ut fortfarande. I år har han värmt upp på gräset genom att vinna två challenger titlar i rad (vecka-vecka dessutom).

36 år är han nu men kanske har bättre chans på flera år att ta sig långt nu när startfältet ser relativt ojämnt ut med flera spelare som inte är lika erfarna på gräs eller har spelet för underlaget. Såhär uttalade sig britten om turneringen för någon dag sedan:

I have the experience at this tournament, playing on the big courts here. There's only one player in the draw that has more experience of playing here than me, which is Novak. I need to use that to my advantage and use my experience to my advantage and take confidence from that. I do believe I'm one of the best grass-court players in the world, and I'm physically feeling really good. I prepared well, so there's no reason why I can't have a good tournament.”

I sin första match ställs han mot Ryan Peniston som är något av en grässpecialist. Att möta en Idol som Murray här tror jag kommer bli en övermäktigt uppgift. Därefter kommer den tuffaste matchen, Stefanos Tsitsipas. Rankad 5a i världen men majoriteten av dem poängen har inte tagits på gräset. Tsitsipas är klart bättre på grus och hardcourt. Han har i år 1 vinst på 4 matcher på gräs och inte rosat marknaden med sitt spel. Jag tror Murray har en såpass stor underlags fördel att han ska vara favorit.

Inför omgång 3 finns det chans att Ben Shelton står på andra sidan. 20 år gammal och gör sitt första Wimbledon, på det så har han spelat tre gräsmatcher och har väldigt lite rutin. Ben har en stor och tung serve som ger honom mycket gratis. Däremot tycker jag hans spel inte alls är lika bra på gräs, då han kan slänga bort lite mycket enkla misstag och hans nätspel finns det jobb kvar att göra. En bra matchup för Andy som har en av de bästa returerna på touren.

Att nå 3e omgången: Andy Murray: Ja @ 2.0 Bet365, 1u

Att nå 4e omgången: Andy Murray: Ja @ 3.0 Bet365, 1u

(ser ut som bet365 stängt ner dessa spelen för dagen, men kommer nog up imorgon igen.)

Jordan Thompson - Brandon Nakashima 12:00

Vi börjar med ett på pappret riktigt jämn match. Oddsen säger 50-50 och jag får instämma på detta. Båda känns relativt trygga med att spela på gräs. Kollar man på matchupen så har båda tunga servar sen skiljer dem sig lite åt. Nakashima den större spelaren som har lite bättre grundslag. Thompson rör sig bättre och spelar med mer variation i sina slag. Thompson är en grässpecialist och höjer sig flera nivåer varje år på underlaget.

Min känsla är att det kommer bli få breaks i denna matchen. Kollar man på statistiken ligger både Nakashima och Thompson på liknande siffror på gräset. Thompson håller serve mycket oftare på gräs men breakar också väldigt sällan, detsamma gäller Nakashima. Det som oroar mig lite är att Thompson visat tecken på att vara sliten efter mycket matcher på gräset vilket får mig att undvika den redan tunga överlinan och kliva på lite mer varians i överspel i första set.

Första Set - Totalt Antal Game: Över 12.5 @ 3.5, Bet365 0.5u

Maximilian Marterer - Borna Gojo 13:30

En doldismatch mellan två spelare som har en sak gemensam, en tung serve. Förväntar mig många holds och lite breaks i denna matchen. Ska sägas att båda spelare är mer bekväma på gruset men tycker ha hittat en vinkel som kan vara avgörande för tysken.

Skulle jag säga en favoprit till matchen före 2022 hade jag trott på Gojo men Marterer har visat fina kvalitéer på gräset. Han kvalade in förra året till Wimbledon, vann en match i huvudlottningen och åkte sedan ut i andra omgången mot Tiafoe. I år kan det bli liknande historia, mycket fint kval i en relativt tuff lottning.

Det jag tycker ger edgen till Marterer i en annars ganska jämn match är att Tysken har ett tyngre/kraftfullare spel och rör sig lite bättre på gräset. Gojo är en "pusher" som mest bara lyfter tillbaka bollen och föredrar att stå bakom baslinjen vilket inte känns så passande på gräs.

Marterer @2.04, Betfair (spelbörsen) 1u

Jan Choinski - Dusan Lajovic 15:00

Änne en match där båda spelare är mer bekväma på gruset. Jan Choinski, som har både tyskt och brittiskt medborgarskap blev belönad med ett WC till Wimbledon efter att ha visat fin utveckling genom att ha klättrat från 599 till 164 på ATP rankingen., där de flesta av dessa poängen plockats på gruset. Choinski var lovande som junior men har haft stora problem olika skador. Höftoperation 2019 & 2020 axelskada vilket hållit honom borta från tennisen i 2 år. Med ett tungt baslinjespel och serve har han börjat hitta tillbaka däremot och gjort det bra i år också.

Dusan Lajovic skulle man kunna beskriva som en av tourens mest ojämna spelare och svårast att värdera. När det väl börjat gått bra har han blandat med stora floppar med flera förluster därefter och vice versa. I år har han fått något av ett andra genombrott när han vann hemmaturneringen i Belgrad och slog spelare som Djokovic, Rublev och Auger-Aliassime under 2 veckor. Efter turneringen öppnade han sig och berättade om att han lidit av mental ohälsa där han varit påverkad av depression och OCD. Några månader tidigare hade han börjat reda ut allt med psykolog vilket gett resultat båda utanför och på banan. Den 33-åriga serben har en mycket stor talang och ett vackert spel och kanske börjar han få ut det nu.

Här tror jag Lajovic bara är för bra för Choinski. Serben har en bredare repetoire och är bättre på att variera. Såg delar av hans träningsmatch mot Tsitsipas förra veckan (som han vann) och blev mycket imponerad. Tycker olika typer av hcp ser bra ut beroende på om man föredrar set/game hcp.

Lajovic -1.5 set @ 1.98, Pinnacle 2u

Mikael Ymer - Alex Molcan 15:30

Mikael Ymer tror jag dem flest i Sverige känner till redan sen kan man fråga sig om han gjort sig mest känd på eller utanför banan. Hur som helst så hade han en bra vecka i Eastbourne för några dagar sedan. Ytterst nära en semifinal men föll på mållinjen. Ymer som gick till final i Wimbledon 2015 bland juniorerna skulle man kunna anta har ett bra spel för gräs pga detta men man ska inte kolla för mycket på dessa resultat. Följde hans matcher förra veckan och man får nog ta vinsterna med en nypa salt. Van De Zandschulp va helt under isen, kom tillbaka från en skadeperiod och såg inte ut att ha hunnit vänja sig vid gräset än. Broady gjorde en svag match och McDonald såg relativt ointresserad ut fram tills slutet.

Ställs nu emot slovaken Alex Molcan. Som kanske är mest känd för att vara tränad av Novak Djokovic förra tränare Marian Vajda. Slovaken fick sitt stor genombrott mellan 2021-2022 då han tog sig in på top 100 har haft problem att hålla en jämn nivå mycket på grund av skador. I början av året var han helt ur form och har fått spela sig tillbaka.

På förhand känns matchen mycket jämn i mina ögon. Ingen av spelarna har någon stor serve eller tungt spel. Båda lever mycket på sin fysik och rörlighet. Ymer har ett vanligt baslinjespel. Gillar stå bakom baslinjen och slå. Molcan har ett ganska jobbigt spel att spela emot då han inte ger motståndaren mycket rytm med sin slice'ar och stoppbollar. Tycker matchupen och även underlaget är fördel till Molcan.

Molcan @ 3.0 Betfair(Spelbörsen) 1u

Lloyd Harris - Gregorie Barrere 17:00

Två spelare som på förhand känns som ganska lika spelare. Båda gillar att spela på snabbt underlag och får ut mest av sitt spel på detta. Barrere har verkligen haft ett kanonår efter att ha harvat runt på challenger-touren under hela sin karriär så känns han ganska självklar på ATP-touren. Harris till skillnad har haft stora problem med skador och dåligt självförtroende på banan. Från att ha legat så högt som 31a i världen 2021, ligger han på mer blygsamma 208a plats.

Matchen värderas som jämn på förhand. Det jag tror marknaden ser är att båda är stora och ganska tunga spelare som servar bra och borde kunna hålla serve emot varandra relativt lätt. Håller kanske inte riktigt med i detta. Tycker Barreres serve inte håller i närheten av samma nivå som Harris. Barrers höjning har framförallt kommit på grundspelet där han blivit mycket jämnare och där bör han kanske ha en fördel mot Harris om han får tag på sydafrikanens serve. Det som jag tycker talar för Lloyd är att Barrere är en choke'are av rang och blir ofta breakad när han servar i ledning eller pressade lägen. Harris kommer från en fin vecka i Mallorca och verkar ha hittat tillbaka till sitt spel och självförtroende. Håller han bara upp procenten på förstaserven så tror jag han vinner detta.

Harris @ 1.94, Betfair (Spelbörsen) 1u






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.