Speltips: Liverpool-Chelsea: Lunchmatch i mittenriket

Thiago Silva
Sett till den första halvan av säsongen, så vore det nog att ta i att kalla lördagens lunchdrabbning för en toppmatch. Att vi skall kalla det något annat än en stormatch, vore dock en underdrift. Stormatcherna kommer verkligen i följd såhär i mitten på januari. Igår bevittnade vi City som tog emot Spus. På söndag har vi Arsenal mot Man United, och redan imorgon gästar alltså Chelsea Anfield, för att möta Liverpool.

Precis som vi förutspådde så fick vi se en färgsprakande tillställning på Etihad Stadium i Manchester igår kväll. Efter att Tottenham chockartat prickat in två snabba mål i slutet av första halvlek, klev Peps City ut och manglade Spurs i andra. 0-2 blev 4-2 och spelet på att båda lagen skulle göra mål i kombo med att vi skulle få se minst 3 mål i matchen satt alltså med marginal till fina 2.19. Vi tackar för det, och blickar istället vidare mot helgen.

Redan imorgon runt lunchtid sparkas en ny omgång av världens mest bevakade liga igång. Omgång 21 är det på tavlan. På planen spelar Liverpool sin 19e ligamatch för säsongen, samtidigt som Chelsea gör sin 20e. Tabellmässigt har vi ett möte mellan liganian Liverpool mot ligatian Chelsea. Lagen står för tillfället på exakt samma antal poäng. Liverpool har däremot lyckats bättre i sitt målskytte under säsongen och är därmed också före i tabellen.

Trots svajande resultat och en tidig avsparkstid vågar vi nog påstå att vi kan räkna med ett kokande Anfield, när lagen Michael Oliver blåser igång matchen imorgon vid 13.30 svensk tid.

Liverpool

Vi kan snabbt fastslå att tysken Jürgen Klopp aldrig varit såhär ifrågasatt i Liverpool-lägret förut. Vi har ett Liverpool som inte går att känna igen. Ett Liverpool som inte sätter de höga presspelet som tidigare. Men vi har också en Liverpool tränare med gott sparkapital. Sedan Klopp tog över rodret i klubben 2015 har klubben tagit gigantiska steg. 2019-20 bärgades klubbens första ligatitel på trettio år. Året före det vann laget Champions League.

Säsongen 22/23 har dock inte öppnats optimalt. Liverpool är som sagt långt efter toppen, och vi är bara halvvägs in. Just nu pekar inte mycket på en förändring. En diger skadelista på offensiva alternativ har inneburit en hård belastning på vissa spelare, och att vissa spelare som inte håller måttet fått en hel del tid på planen.

Liverpool kommer förvisso närmst från en seger i cupmötet mot Wolves. Harvey Elliots fullträff i den trettonde matchminuten innebar vidare avancemang i FA-Cupen. Dessförinnan blev de röda Liverpoolgänget slaktade på sydkusten när man gästade Brighton på Amex Stadium.

Sen trupperna återsamlats till fullo efter VM äventyret har Liverpool vunnit 3, fölorat 3 och kryssat 1. Ingen ko på isen såklart, men att man kliver in i detta möte med två raka nederlag i ligapelet kan ju innebära en viss press.

Vi har tidigare varit inne på Liverpools skadesituation under säsongen. Offensivt finns normalt sett en hel del offensiva alternativ att jobba med. Liverpool valde ifjol att göra sig av med Sadio Mané som hade vunnit allt med klubben. Istället plockades Luis Diaz in, och succé var väl bara förnamnet. Colombianen levererade omgående i den röda tröjan. I år blev prestigevärvningen, Darwin Nunez. En ny sydamerikan in i Klopps offensiv, och visst tycker jag väl att Nunez visat upp sig positivt. Även om målskörden kanske bör varit större. Visst bör en offensiv med Mohammed Salah, Darwin Nunez, Luis Diaz, Roberto Firmino, Diego Jota och Cody Gakpo räkna långt? Normalt sett ja, men har vi skador på 75% av dessa förstår vi att det blir tunt. Så har fallet också varit. Firmino, Jota och Diaz har saknats ett tag nu. Samtidigt som Nunez nyligen haft kännigar och även han missat.

Imorgon väntas dock Nunez tillbaka. Småskavankerna tycks bättre, och vi kan nog tänka oss att Uruguayanen ritas in i Klopps starelva.

Defensivt saknas fortfarande giganten Virgil van Dijk. Holländaren som gick sönder för någon vecka sedan, har fortfarande några veckor till fullt återställande, och här fått Klopp helt enkelt hitta en ersättare. Sedan tidigare har vi även frågetecken kring greken Tsimikas och Arthur.

Anfield brukar vara en borg för Liverpool. Här är man enormt svårslagna under de senaste åren, så även i år. Hemma i Liverpool har hemmalaget 6 vinster, 2 kryss och 1 förlust i årets ligaspel.

Chelsea

Vad som sker just nu Chelsea vet nog bara de närmsta inom klubben. De finns inte en spelare man inte rycktas hugga på, och närmst ny in i klubben är Ukrainaren Mudryk från Schaktar. Spelaren presenterades under senaste hemmamatchen, och väntas redo för spel redan imorgon.

För Graham Potters del är situationen lik Klopps i Liverpool, om än värre. Potter har roddat ett riktigt sjukhus sedan han anlände till klubben. Skadelistan har varit enorm. Så fort någon hittat tillbaka till spelplanen, har näste lämnat.

Jag kanske inte tycker Chelsea har trupp god nog att hota om någon ligatitel, men visst skall man hota om europaplatserna. Vi har ett Newcastle som går urstarkt i toppen exempelvis, och jämför vi dessa trupper är Newcastle knappast bättre.

Potter kommer närmst från en enormt viktig seger i derbyt mot Crystal Palace. 1-0 räckte för en trepoängare, och jag tror att viktorian betyder mer än bara poängen för Londonklubben.

I veckan har vi sett att både Reece James och Ben Chillwell tränat med laget. Den först nämnde som fick ett bakslag på sin senaste skada, är enormt viktig för detta lag. Ser vi på senaste året vågar jag påstå att det är lagets viktigaste spelare. Visst har Potter i ersättare i kapten Azpilicueta, men visst känns det lite som bäst före har passerat på spanjoren.

Jag tyckte Chelsea har sett stabilare ut på senare tid. Får man även tillbaka vissa spelare i kombination av nyförvärv tror jag laget kan börja klättra något i tabellen igen.

På resande fot har Chelsea tagit 11 av 30 poäng. Kan låta dåligt, men faktum är att man ändå är 8e bästa lag i ligan med det. Många lag är sämre. Målskillnaden är 9-14, så målfabrikationen tål fortsatt att diskuteras.

Chelsea får fortsatt klara sig utan Joao Felix (avstängd), N'Golo Kante, Denis Zakaria, Raheem Sterling, Christian Pulisic och Armando Broja.

Summering och speltips

Två fortsatt skadeskjutna läger som spelar mot varandra under lördagen. Vi får därför se till balansen i truppen, och jag tycker att Chelseas defensiv känns stabilare för stunden. Får man dessutom tillbaka James och Chillwell tycker jag man kan ställa en defensivt fint balanaserad elva. Framåt kanske vapen saknas. Men vi får hoppas att till exempel Kai Havertz kan fortsätta leverera.

Ser vi på siffror hemma/borta, talar såklart mycket för Liverpool. Hemma är man starka. Men jag tycker också att detta är inprisat i oddset.

Ser vi på Liverpools form och tendenser i spelet, tycker jag knappast man skall stå under 2x pengarna i ett möte med Chelsea. Oavsett om matchen spelas hemma på Anfield.

Även om jag inte gillar att lägga alltför stor vikt i parametrar som H2H statistik, så är det värt att notera att lagen har fyra raka kryss inbördes.

Mitt speltips i matchen blir Chelsea +0.5 till 2.01 (rekats på twitter till 2.03). Jag tycker denna är spelvärd ner någonstans kring 1.91-1.94. Hugger denna med medelinsats 2/5 units.

Lets go Blues!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.