Speltips: Allt du behöver veta inför Hockey VM 2022!

Hockey VM 2022
Det har äntligen blivit dags för Hockey VM 2022 i Finland och i årets upplaga av mästerskapet är NHL-spelarna tillbaka på bred front!

Levande spel

2022-05-13 16:20
Kanada vinna VM @ 4.50
2022-05-13 16:20
Tjeckien vinna Grupp B @ 4.00
2022-05-13 16:20
Tjeckien H2H Finland @ 2.75
2022-05-13 16:20
Tjeckien mest mål i gruppspelet @ 11.00
2022-05-13 16:20
Schweiz H2H USA @ 1.85
2022-05-13 16:20
Schweiz H2H Sverige @ 3.20


Hockey VM 2022 kommer spelas på två orter i Finland, i huvudstaden Helsingfors där Grupp A kommer hålla till och i Tammerfors där Grupp B kommer spela sina matcher. Sverige som är en del av Grupp B kommer alltså spela sina matcher i Tammerfors.

När och var spelas turneringen?

Turneringen kommer äga rum mellan 13 maj och 29 maj och spels på två orter i Finland, Helsingfors och Tammerfors.

Var kan jag se matcherna?

Matcherna kommer gå att se på TV3, TV6 och Viaplay. De olika tidpunkterna för matcherna och odds hittar du här.

Vilka är de regerande mästarna?

Kanada vann Hockey VM 2021 mot Finland i finalen. Finland gick senare och vann Hockey OS tidigare i år.

Vilka är favoriter att vinna VM?

Hos Snabbare har de följande odds som vinnare av vinna VM 2022:

 • Finland @ 3.75
 • Kanada @ 3.75
 • Tjeckien @ 5.00
 • Sverige @ 5.50
 • Schweiz @ 11.00
 • USA @ 13.00
 • Tyskland 23.00
 • Slovakien @ 34.00
 • Lettland @ 101
 • Danmark @ 101
 • Norge @ 201
 • Kazakstan @ 201
 • Frankrike @ 301
 • Storbritannien @ 1001
 • Italien @ 1001
 • Österrike @ 1001

Med andra ord bär främst Finland och Kanada favoritskapet, men Tjeckien och Sverige är inte långt därefter. Våra experter tror även på att Schweiz kan vara med och störa!

Vilka lag är med i Grupp A

Dessa lag utgör Grupp A och spelar sina matcher i Helsingfors:

 • Danmark
 • Frankrike
 • Italien
 • Kanada
 • Kazakstan
 • Schweiz
 • Slovakien
 • Tyskland

Vilka lag är med i Grupp B?

Dessa lag utgör Grupp B och spelar sina matcher i Tammerfors:

 • Finland
 • Lettland
 • Norge
 • Storbritannien
 • Sverige
 • Tjeckien
 • USA
 • Österrike

Finland

Tillsammans med Kanada bär Finland favoritskapet att lyfta bucklan i slutet av månaden enligt spelbolagen. Det finska landslaget vet onekligen vad som krävs för att gå långt i mästerskap då laget senast 2021 spelade final mot just Kanada i VM. Den gången fick det finska lejonet se sig besegrad med 3-2 efter avgörande på övertid. Men laget som tränas av rutinerade och nästintill helgonförklarade Jukka Jalonen revanscherade sig i OS och tog guld. Den gången höll jag finnarna som favoriter att stå överst på prispallen men inför denna turnering är jag inte lika övertygad.

Tidigare mästerskap har laget slagit från underläge, men på hemmais och som regerande OS-mästare och finalister från förra VM bär nu finnarna ett tungt favoritskap. Ett favoritskap som inte alltid är helt enkelt att axla och leva upp till. Men sådana mjukare värden satta åsido är den stora skillnaden att motståndet kommer vara tuffare. Kanada, Sverige, Tjeckien, USA och Schweiz kommer alla med mer namnkunnig spelare i trupperna jämfört med de senaste mästerskapen, där främst NHL-spelarna kan komma att spela en avgörande roll. Även det finska laget har fått över lite spelare från andra sidan Atlanten, Henri Jokiharju från Buffalo på backposition, Joel Armia som till vardags spelar forward i Montreal Canadiens och i målet kommer Harri Säteri som spelat några matcher för Arizona Coyotes vara med.

Utöver NHL-rutinen kommer majoriteten av spelarna från europeiska ligor, KHL, Liiga och den Schweiziska högstaligan. Finland mönstrar ett väldigt kapabelt lag och känner vi huvudtränare Jalonen rätt vet han hur han plockar ut max av sina spelare. Som tidigare turneringar kan vi vänta oss ett hårt jobbande Finland som spelar för varandra och är otroligt svåra att få hål på. Finland på hemmais ska anses vara en av favoriterna, men det är inte min främsta favorit att vinna mästerskapet denna gång!

Kanada

Kanada har inför mästerskapet i princip bara mönstrat spelare från NHL, med några riktigt intressant namn med på listan. Börjar vi bakifrån på målvaktsposition hittar vi Chris Driedger från Seattle Kraken och Logan Thompson från Vegas Golden Knights, ingen av dessa herrar är förstemålvakter i sina respektive lag men de håller samtidigt väldigt hög klass och skäms inte för sig när de väl får vakta kassen i NHL. Just Chris Driedger tycker jag håller högre klass än han ibland ges cred för.

Backarna som Kanada mönstrar är åtminstone på papper totalt överlägsna övriga lag i turneringen. Thomas Chabot, Ryan Graves, Damon Severson och Zach Whitecloud för att nämna några är samtliga backar som håller väldigt hög klass i världens bästa hockeyliga. Bland forwards hittar vi flera spännande namn, inte minst Mathew Barzal, som till vardags är affischnamnet i New York Islanders och är en kreatör av rang på isen. Han kommer bland annat få sällskap av Drake Betherson, Pierre-Luc Dubois och Josh Anderson. Kanadas forwards har spets men lämnar kanske lite att önska i form av bredd. Det är förvisso nästan uteslutande NHL-spelare, men många är hemmahörande långt ner i hierarkin i sina respektive lag. Det sagt bör dock kvaliteten vara tillräcklig tillsammans med de stjärnspelare laget har för att det kanadensiska laget ska bära favoritskapet i turneringen enligt mig. Jag har tidigare på mina sociala medier skickat ut Kanada att vinna VM till 4.50, men sen dess har oddset droppat på de flesta sajter. I skrivande stund erbjuder Pinnacle Kanada som slutsegrare till 4,19 vilket jag fortfarande tycker är spelbart med råge!

Schweiz

Som alltid dyker Schweiz upp med ett bra lag till mästerskapet, denna gång är laget dessutom tillspetsat med NHL-spelare som håller hög klass. Framförallt dras blicken till Timo Meier och Nico Hischier som till vardags spelar i San Jose Sharks och New Jersey Devils. Schweiz som spelar i Grupp A tillsammans med Kanada är egentligen det enda lag i den gruppen som jag tycker kan anses ha en realistisk chans att utmana om gruppseger om allting stämmer. Tyskland ska aldrig räknas ut helt heller men Schweiz är den självklara utmanaren i gruppen, inte så konstigt om vi börjar granska laget mer ingående. Utöver Meier och Hischier från NHL har Schweiz plockat in Pius Suter från Detroit Red Wings, med 36 poäng på 82 matcher har den 25-årige schweizaren tagit ytterligare kliv i karriären och är värd att hålla ett extra öga på. Bland backarna finner vi Dean Kukan, Janis Moeser och Jonas Siegenthaler som alla till vardags spelar hockey på andra sidan Atlanten.

Som vanligt utgörs dock bulken av laget med spelare från den inhemska ligan, en liga som håller mycket hög nivå. Och visst har huvudtränare Patrick Fischer plockat med några gamla rävar som vi stött på tidigare, Andres Ambühl, Enzo Corvi och Dario Simion för att nämna några. I mål har Schweiz Sandro Aeschlimann, Leonardo Genoni och rutinerade Reto Berra att välja på. Överlag tycker jag Schweiz ställer upp med en mycket spännande trupp som under rätt omständigheter absolut inte ska uteslutas från medjalsnacket. Framförallt brukar laget vara väldigt samspelade då många av dem lirat ihop tidigare och även spelat mycket tillsammans i schweiziska högstaligan. Något att ta med sig som är en potentiellt stor uppsida är att Nashville nyligen blev utslagna ur slutspelet i NHL, vilket öppnar för att Roman Josi kan komma att ansluta till landslaget, en av världens bästa backar denna säsong.

Schweiz är även detta mästerskap en spännande outsider och jag har två spel jag vill skicka med. Schweiz komma före Sverige @ 3.20 hos Betsson och före USA @ 1.85. Laget är tillräckligt skickliga för att vara med länge under turneringens gång och det ska absolut inte skilja mycket i kvaliteten på Sverige och Schweiz trupp. Mellan Schweiz och USA tycker jag att det är tydlig fördel Schweiz så 1,85 på att schweizarna går längre än amerikanarna känns på förhand mycket bra!

Sverige

Kan Tre Kronor vara med och slåss om medaljer? Jag skulle säga att truppen Johan Garpenlöv har till sitt förfogande har uppsidan av att se väldigt solida ut defensivt. Bland backarna hittar vi bland annat rutinerat Oliver Ekman Larsson, Buffalos Sabres backstjärna Rasmus Dahlin och NHL-spelarna Adam Larsson och Erik Gustafsson samt fler välbekanta namn från SHL, bland annat Jonathan Pudas och Christian Folin. I mål hittar vi Oscar Dansk, Magnus Hellberg och Marcus Högberg där de första två huserar i KHL till vardags och Högberg i Linköping HC i SHL. I de två lagdelarna ser jag inga större problem, stabila målvakter och en rutinerad backuppsättning som inger en känsla av trygghet. Tre Kronor bör bli svåra att göra mål på!

Där jag blir skeptisk är vid granskandet av Tre Kronors-forwards. Några spelare från NHL har tagit sig över pölen för att ansluta till VM. Bland dessa hittar vi Rasmus Asplund och Emil Bemström som ackompanjeras av Jonatan Berggren som gjort en bra säsong i AHL med 64 poäng på 70 matcher som närmar sig NHL och kommer synas i Detroit Red Wings nästa säsong. Vi hittar även Lucas Wallmark som gjorde ett gott intryck under OS med 5 mål, just nu kontraktslös efter att ha brutit med CSKA Moskva i samband med att kriget bröt ut i Ukraina. Bakom dessa herrar är det många välbekanta namn från främst SHL, Fredrik Olofsson, Linus Karlsson, Anton Bengtsson och Elmer Söderblom med flera. Det finns absolut talang men jag har svårt att se tillräckligt med spetsspelare för att våga ge Sverige allt för goda chanser att gå hela vägen. Vi får sätta vårt hopp till att Tre Kronor kliver ut som ett starkt kollektiv och nöter ner motståndet. När vi väl summerar gruppspelet tror jag det kommer vara väldigt jämt i toppen av grupp B mellan Sverige, Tjeckien och Finland.

Tjeckien

Tjeckien ska bli väldigt intressant att följa under mästerskapet då truppen de har med sig till VM har flera spännande namn från NHL. Vi kommer bland annat se Tomas Hertl från San Jose Sharks, Jakub Vrana från Detroit Red Wings och före detta Boston Bruins-spelaren David Krejci bland lagets forwards. För er som följer SHL känner säkert de flesta igen Michael Spacek som till vardags spelar i Frölunda och kommer från från en fin säsong med 46 gjorda poäng på 49 matcher. Även bland backarna finns ett par NHL-lirare, Filip Hronek och Radim Simek, där framförallt Hronek levererar stabila insatser säsong efter säsong. Målet kommer i första hand vaktas av Karel Vejmelka som till vardags är förstakeeper i Arizona Coyotes, en mycket kompetent målvakt och får anses vara en av VM-turneringens bättre målvakter. Bakom storspelarna från NHL och SHL är det främst spelare som till vardags spelar i tjeckiska och finska högstaligan, vilket är ligor som håller hög klass men det är såklart skillnad på någon som spelar i NHL och någon som spelar i Liiga i Finland.

Summan av allting är att Tjeckien har ett spännande lag med offensiv framtoning som jag tror kan vara med och hugga på att bli gruppvinnare tillsammans med Finland och Sverige. Det sagt så värderar Betsson ner Tjeckien lite för mycket och jag tycker därför att Tjeckien att vinna Grupp B @ 4.00 är ett bra spel. Jag kommer även spela Tjeckien att komma före Finland @ 2.75 då jag tycker att det skiljer väldigt lite mellan lagen. Även Tjeckien mest mål i grundserien till @ 11.00 testas. Förvisso blir det tufft att slå Kanada på fingrarna, men tjeckerna med fin spets löser uppgiften oftare än en gång på elva!

USA

Kanske turneringens mest svårplacerade lag, vid första anblick ser det spännande ut då majoriteten av spelarna tillhör något NHL-lag. Vid närmare granskning framgår det dock att många av spelarna är på gränsen till att platsa i NHL och spelar om vartannat i AHL eller gör mindre intryck i NHL. Det sagt finns några guldkorn att hålla koll på, inte minst Seth Jones, som till vardags spelar back i Chicago Blackhawks och kommer från en lysande säsong med 51 poäng på 78 matcher. De flesta lag i VM hade nog gärna plockat in USA:s förstemålvakt i den här turneringen, Alex Nedeljkovic, hemmahörande i Detroit Red Wings och är en toppmålvakt i NHL. Jänkarna är inte heller rädda för att plocka med lite yngre talanger och detta mästerskap är inget undantag, inte mindre än sex spelare som till vardags spelar collegehockey är med i truppen. Jag är av åsikten att laget inte kommer räcka till mot de större favoriterna som har med sig mer etablerade spelare, det sagt finns ung talang i laget och under Seth Jones guidande kanske laget kan skrälla. Jag misstänker dock att vi kommer få se väldigt blandade prestationer med höga höjder och djupa dalar.

Missa inte vår genomgång av ALLA lag i VM:

Summering av speltips

 • Kanada vinna VM @ 4.19 Pinnacle
 • Tjeckien vinna Grupp B @ 4.00 Betsson
 • Tjeckien H2H Finland @ 2.75 Betsson
 • Tjeckien mest mål i gruppspelet @ 11.00 Betsson
 • Schweiz H2H USA @ 1.85 Betsson
 • Schweiz H2H Sverige @ 3.20 Betsson

Spana in oddsen till kommande matcher!


Levande spel

2022-05-13 16:20
Kanada vinna VM @ 4.50
2022-05-13 16:20
Tjeckien vinna Grupp B @ 4.00
2022-05-13 16:20
Tjeckien H2H Finland @ 2.75
2022-05-13 16:20
Tjeckien mest mål i gruppspelet @ 11.00
2022-05-13 16:20
Schweiz H2H USA @ 1.85
2022-05-13 16:20
Schweiz H2H Sverige @ 3.20


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+ Endast nya kunder. regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se Spelpaus
100% upp till 500 kr
9.7
120 kr gratisspel
9.4
18+ Regler och villkor gäller. spelpaus.se.
100% upp till 1000 kr
8.4
18+ Endast nya kunder | Lägg ett kombospel med minst tre val som ditt första spel, få ett gratisspel till samma värde om ditt spel inte går in (max 1000 kr) | Regler & villkor gäller | Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

LeoVegas

Få 100 kr gratisspel

Hämta bonus
18+ år. Endast nya spelare. - Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se / Spelpaus - Fullständiga regler och villkor gäller.