Speltips: KyPa - PeKa - Derby dags i Kotka och #Kolmonen

Fotboll 1/1

Torsdagens bloggspel slutade i en push. Vet inte riktigt hur man skall sammanfatta det spelet, efter att jag rekade ut spelet så steg det ännu med ca. 15 punkter, så från den synvinkeln var det ett värdelöst spel. Sen i slutet av första halvlek fick båda lagen två skitmål vilket gör att man sist och slutligen får vara nöjd med push från det spelet, vilket samtidigt betyder att jag nu är uppe i 16 bloggspel utan förlust (12 vinster, 1 kvartsvinst och 3 push). Annars blev väl torsdagen en helt godkänd dag som fullbordades när Nykarlebys stolthet NIK vann med 1-0 borta mot KPV Akatemia och spelen NIK +2.25, NIK X2 och NIK DNB, det sistnämnda till oddset 8.00, fick rättas som en vinst.

Under fredagen spelas det i normal ordning rätt så många matcher från Kolmonen, totalt 16 st matcher skall avverkas idag och har i dagens blogg valt att flytta mig till Kotka för ett derby som åtminstone på förhand sett har en del intressant detaljer i sig.

KyPa

Kymin Palloilijat som är det officiella namnet för KyPa har några fina och intressant år bakom sig. Lagets nutida historia sträcker sig tillbaka till år 2009 och PeKas B-juniorlag. Laget spelade då i division sex men splittrades när dess spelare drog in till armétjänstgöring eller flyttade till annan ort för att börja studera. År 2015 tog man igen upp verksamheten och började igen i division sex med namnet PeKa/KyPa efter det har man avancerat 3 divisioner på 4 år. I laget finns det fortfarande kvar ett tiotal med spelare från den trupp som började år 2015 i division sex.

Laget hörde fram till i år samma organisation som dagens motståndare PeKa och fungerade främst som resevlag för dem, men eftersom en klubb inte kan ha flera än ett lag i samma division så valde man i år att ta klivet ut ur PeKa och fortsätta under KyPa namnet. Lagets namn är samma som namnet var på PeKa år 1945 när laget grundades och man använder sig av lagets ursprungliga emblem också.

Inför årets säsong har inte KyPa satt upp någon större målsättning, åtminstone enligt ordförande Joona Hjelt. Hjelt säger bara att det är svårt att förutse hur det kommer att gå i årets serie för laget. Säsongsinledningen för KyPas del har varit helt okej. Man inledde säsongen med att vinnna 4-1 mot Edustus IPS på hemmaplan. I den andra matchen mötte man sen en av seriens förhandsfavoriter Ri-Pa på bortaplan och åkte på en 4-1 förlust.

PeKa

Peli-Karhut slutade förra säsongen på en andra plats i tabellen när man från 22 spelade matcher vann 16, spelade 1 oavgjord och förlorade 5 matcher med målskillnaden 69-24. Så värst nära avancemang till Kakkonen var man dock inte när Sudet vann serien med 11 poängs marginal. Inför i årets säsong har PeKa gått ut och sagt att den enda målsättningen som laget har är att ta steget upp till Kakkonen. Lagets tränare Ari Laitinen har sagt att år 2015 när många 15-åriga spelare anslöts till truppen sa man att senast år 2019 skall man ta steget upp till Kakkonen.

Under vintern ingick man ett samarbetsavtal med KTP (Ykkönen) och Sudet (Kakkonen) vilket innefattar spelarutbyte mellan klubbarna. Till exempel i senaste matchen mot STPS på bortaplan var försvararen Joonatan Lassila från KTP med laget. PeKa har också under vintern gjort ett intressant nyförvärv när Oskari Kekkonen anslöt sig till klubbe från Veikkausliiga laget FC Lahti var han inte lyckades med att göra något genombrott.

PeKa har liksom KyPa hunnit med att spela två seriematcher i årets Kolmonen. Man inledde sin säsong med en 2-0 vinst mot FC Peltirumpu (Fc Plåttrumman på svenska förövrigt). I den andra matchen som man spelade förra helgen åkte man på en något överraskande 2-1 förlust hemma mot STPS. Lagets tränare Laitinen är inte alltför nöjd med det som man har visat upp i dom två inledande matcherna och säger att man måste förbättra på sina resultat om man skall vara med i toppen av tabellen.

Speltips och analys

Vi har på förhand sett två lag som känner varandra väl och lite av storebror mot lillebror utgångsläge, även om KyPa är det lag som har dom äldre spelarna. Enligt mig så är matcher som denna matcher som PeKa måste klara av att minna om man skall lyckas med att uppnå målsättningen om avancemang till Kakkonen. Även om KyPa som serienykomling inte är något direkt svagt lag, tror att man kommer att klara av att förnya sitt kontrakt relativt lätt i år, så håller jag PeKas lag som ett klart bättre lag. Mitt spel i dagens match kommer att vara PeKa att vinna till oddset 1.57 med 4/5 u hos NordicBet. Spelet hittas från gruppen Kolmonen Kakkois-Suomi. Vill man ha lite högre odds så kan man också spela PeKa -1.0 AH till oddset 1.75 hos bet365.

Har man inte möjlighet att besöka Arto Tolsa Areena ikväll för att se matchen på plats, så skall den åtminstone enligt KyPas hemsida streamas idag från denna Youtube sida






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.