Vid en första anblick kan det se ut som en väntande promenadseger för bortalaget. Femteplacerade Arsenal är det fjärde formstarkaste laget sett till de fem senaste matcherna och det är bara Manchester City och Liverpool som gjort fler mål sett till hela säsongen. Watford å andra sidan huserar på tionde plats i ligan och på en föga smickrande fjortonde plats i formtabellen. Skrapar man lite på ytan finns det dock mycket som tyder på att Arsenal inte alls får det så lätt på måndag kväll.

Taggat Watford i bra slag

Det ser ut att bli en raffinerad upplösning när det gäller tilldelningen av europeiska cupplatser i England och det finns ett par möjligheter att 7 lag istället för 6 tar plats i de europeiska cuperna nästa säsong. Om t ex Manchester City vinner finalen i FA-cupen, samtidigt som de slutar bland de fyra bästa i Premier League, så går den europeiska cupplatsen från FA-cupvinsten istället till ett lag i Premier League och laget som slutar på sjunde plats i Premier League får plötsligt en plats i tredje kvalrundan i Europa League. Watford är ett av fyra lag som gör upp om just sjundeplatsen i ligan och efter att såväl Leicester som Wolverhampton och Everton lite otippat förlorat sina matcher de senaste dagarna har Watford möjlighet att koppla ett litet grepp om sjundeplatsen. Skulle Watford knipa denna så skulle det vara första gången i klubbens historia som man blir klara för spel i en europeisk cup!

Form

Vid en snabbkoll i formtabellen ser det onekligen dystert ut för Watford. Men då skall vi ha med oss att Watford under de fem senaste matcherna mött Manchester United, Manchester City och Liverpool - alla tre på bortaplan! Mer intressant då att titta på de tre senaste hemmamatcherna i ligan där Watford radat upp tre raka segrar och bara har släppt in 2 mål totalt på dessa matcher. Kommer nu allra senast från en moralhöjande prestation av sällan skådat slag i FA-cupens semifinal där man vände 0-2 till 3-2 och slog ut Wolverhampton.

Arsenals offensiv överskattad?

Räknar man enbart matcher på bortaplan i ligan så är Arsenal bara det tionde bästa laget hittills denna säsong. Man skapar generellt färre avslut och kommer till färre skott på mål än genomsnittet i ligan på bortaplan. Kanske är det så att deras mediokra bortafacit nu satt sig i huvudet på hela truppen? Kanske anpassar man spelet alltför mycket efter motståndet och fastnar i ett alltför defensivt tänk? Hur som helst så är det långt ifrån stabila insatser Arsenal nu radar upp just på bortaplan.

Form

De tre senaste bortamatchen har Arsenal endast skrapat ihop 4 poäng och gjort 3 mål och då har 2 av målen kommit mot ett redan avhängt Huddersfield. På dessa tre bortamatcher har Arsenal dessutom skapat betydligt färre avslut per match än genomsnittet på bortaplan i ligan (8,3 mot 13,8) och man har även kommit till färre skott på mål per match än genomsnittet på bortaplan i ligan (3,3 mot 4,4). Slog visserligen Napoli med 2-0 hemma i Europa League i torsdags men Napoli har varit väldigt ojämna det sista och gjorde sin allra sämsta match för säsongen just mot Arsenal.

Arsenals målproduktion

Just antalet gjorda mål tycker jag är synnerligen intressant här. Arsenal har krutat in 65 mål i ligan denna säsong. Samtidigt har man kommit till totalt 143 skott på mål. Detta ger en konverteringsgrad på närmare 46%. Vilket är skyhögt! De senaste 10 säsongerna har bara 3 lag haft en konverteringsgrad strax över 40% efter avslutat ligaspel, nämligen ligasegrarna:

  • 2013/2014 när Manchester City sportade Yaya Toure i sitt livs form och Edin Dzekos engelska karriär peakade.
  • 2016/2017 när Conte fick till sin kollektiva magi i Chelsea och Eden Hazard hade sin kanske allra bästa säsong någonsin.
  • 2017/2018 när Manchester City löpte amok och tog 100 poäng på en och samma säsong och det lossnade rejält för Raheem Sterling.

Konverteringsgrad (skott på mål) i Premier League säsongerna 2008/2009-2017/2018

Jag tycker att det är osannolikt att dagens Arsenal kommer vara det mest kliniska laget vi sett i Premier League på minst 11 år när denna säsong summeras. De har haft en stor portion tur hittills men det håller sakta men säkert på att vända. Dessa saker har en tendens att jämna ut sig över tid och jag kan defenitivt se Arsenal gå mållösa från ett par av de avslutande matcherna denna säsong, speciellt på bortaplan. Man möter nu ett tufft och hårt arbetande mittfält i Watford; Arsenals mittfält såg riktigt ihåligt ut senaste bortamatchen mot Everton och man skapade endast två tama avslut på mål.

Mer statistik kring Premier League hittar ni här!

Slutsats & Speltips

Med analysen ovan kommer jag till följande slutsats: Watford kommer fulla av självförtoende och har faktiskt mycket att spela för, trots ett till synes dött läge i tabellen. Arsenal har överpresterat något kopiöst när det gäller målproduktionen och maskineriet har börjat hacka betänkligt på bortaplan. Mitt speltips blir att Arsenal gör få mål på måndag kväll: jag tycker det finns förhållandevis stort spelvärde i både under 0,5 mål och under 1,5 mål för bortalaget.

Här kan ni se alla odds inför matchen!

Alla rekar
Totalt antal mål av bortalaget: Under 0,5
2019-04-15 21:00
Watford FC - Arsenal FC
5.00 u
-5.00 u
Bortalag - Antal mål: Under 1,5
2019-04-15 21:00
Watford FC - Arsenal FC
5.00 u
5.10 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00