Lördagens bloggspel slutade i en vinst när HJK damer inledde årets Naisten Liiga med att vinna 5-2 borta mot ONS och löste -2.0 AH spelet, samtidigt betydde det att jag nu har lyckats med bedriften att sätta hela 3 bloggspel i rad vilket lär vara första gången i år. Annars så var inte lördagen den bästa dagen när den slutade runt -5.5 u, oroväckande var framförallt att alla dom tunga spelen rättades som förluster.

Under söndagen har vi inte direkt stort utbud av matcher här i Finland, men har lyckats hitta en vänskapsmatch mellan två lag från Veikkausliiga som jag tycker det finns värde i.

KuPS

Förra säsongen trea i Veikkausliiga KuPS från Kupio får Seinäjokilaget SJK på besök till Savon Sanomat Arena i en vänskapsmatch som är den nästsista för båda lagen före Veikkausliiga drar igång den 3 april. KuPS kommer efter denna vänskapsmatch ännu att spela mot AC Kajaani nästa veckas onsdag hemma före deras Veikkausliiga premiär mot RoPS. SJK i sin tur kommer nästa helg att möta TPV på hemmaplan före deras Veikkausliiga premiär mot HIFK.

Ser vi på KuPS träningssäsong och matcherna man har spelat så har dom resultatmässigt inte varit någon fullträff. I finska cupen slutade man på sista plats i sin grupp efter att ha spelat 2 oavgjorda matcher och förlorat 3 matcher. Framförallt 3-2 förlusten i sista omgången mot RoPS sved för laget när man ledde matchen ännu med 2-0 när det var 10 minuter kvar, hade man lyckats hålla den ledning hade man gått vidare från gruppen. 3-2 målet som man släppte in på övertid i den matchen var ett helt bisarrt mål som man kan se från videon.

Utöver cupmatcherna har man hunnit med att spela en del med vänskapsmatcher. Förra helgen var man till Helsingfors och mötte HJK i en match som man förlorade med 2-1. I slutet av februari var man på ett två veckor långt träningsläger till Turkiet och spelade två matcher där. I den första matchen vann man med 1-0 mot norska Nest Sotra FK medan man i den andra matchen förlorade med 1-0 mot vitryska FC Shahktar Soligorsk.

I media har KuPS blivt utropade tillsamman med FC Honka som dom två lagen som kan tänkas ha möjligheter att utmana HJK om mästerskapet i Veikkausliiga. Ser vi på truppen som KuPS har till sitt förfogande så har man en stark trupp och man lyckades hålla majoriteten av sina nyckelspelare från föregående säsonger i truppen. Man har också gjort en del med intressanta nyförvärv när följande spelare skrivit på för laget:

  • Issa Thiaw Ilves
  • Tommi Jyry HIFK
  • Cem Felek FCI Levadia Tallinn (Estland)
  • Babacar Diallo SKN St. Pölten (Österrike)
  • Juho Pirttijoki GIF Sundsvall (Sverige)
  • Vinko Soldo Dinamo Zagreb (Kroatien)

Av nyförvärven är försvararen Soldo det senaste tillskottet i truppen när han blev klar för KuPS i början av veckan. Soldo är en 21-årig kroatisk försvarare som har meriter från de kroatiska ungdomslandslagen och tränade med KuPS under deras två veckor långa träningsläger i Turkiet.

Till matchen mot SJK får KuPS klara sig utan bl.a. anfallaren Rasmus Karjalainen som är med det finska landslaget i EM-kval matcherna mot Italien & Armenien. Man har också några spelare med det finska U17 landslaget som befinner sig på ett träningsläger i Irland för tillfället.

SJK

Seinäjokilaget SJK har jag hunnit med att blogga om redan två gånger denna månad, först när dom i början av månaden spelade och vann en vänskapsmatch mot FC HAKA och senaste för drygt en vecka sedan när jag maxspelade dem i vänskapsmatchen mot TPS som man förlorade med 1-0.

Överlag så har SJK inte övertygat alltför mycket såhär långt under träningssäsongen när man har haft svårt att få med sig resultaten i sina spelade matcher. I cupspelet fick man liksom KuPS respass direkt i gruppspelet och båda vänskapsmatcherna efter att cupspelet tog slut mot FC HAKA & TPS har lämnat en hel del att önska.

Förutsättningarna inför matchen mot KuPS är kanske inte dom mest optimala för SJK:s del när man har rest ner till Kupio med en rätt så liten trupp. Man saknar en hel del med spelare som normalt sett skall vara med eller åtminstone och fightas om en plats till öppningselvan. Till matchen mot KuPS kommer man åtminstone att sakna Jeremiah Streng, Maximo Tolonen & Joonas Sundman som befinner sig med finska juniorlandslagen på läger. Målvakten Mihkel Ahksalu är med det estniska landslaget på EM-kval. Jarkko Hurme & Billy Ions håller ännu på att återhämta sig från sina skador. Daniel Håkans har lämnat hemma och förbereder sig inför kommande studentskrivningar. Dessutom kommer man med största sannolikhet också att sakna Jesse Sarajärvi, Denys Oliinyk & Mehmet Hetemaj som dras med diverse skador. SJK försöker få med några spelare från U20 eller Akademi laget, men det som ställer till det här är att båda lagen hade egna matcher under lördagen.

Ser vi på alla spelare som man kommer att sakna inför matchen mot KuPS så har man framförallt problem i offensiven när man inte har några yttrar när Oliinyk, Tolonen, Håkans, Sarajärvi & Ions saknar. Högst sannolikt blir det att man ställer upp med en liknande 5-4-1 uppställning som man gjorde i cupen mot KPV och spelar med Dion Acoff som ensam anfallare.

Speltips och analys

Lagen möttes i år i gruppspelet av finska cupen i Seinäjoki. I den matchen var SJK det bollförande laget och borde ha klarat av att ta en vinst. Matchen slutade dock 2-2 efter att KuPS gjorde sina båda mål på straffar. Överlag så har matcherna mellan KuPS och SJK varit jämna tillställningar genom åren i Veikkausliiga. Av dom 8 senaste matcherna som spelats i Kupio sedan 2014 har hela 6 stycken slutat i oavgjort medan båda lagen vunnit varsin match.

&t=334s

Till denna match så tycker jag att det ändå skall vara en klar fördel KuPS om man jämför båda lagens spelmaterial. Även om KuPS får lov att klara sig utan sin ordinarie anfallare Rasmus Karjalainen så är inte det avbräcket lika stort som dom offensiva avbräck som SJK har i sin trupp. Enligt mig skall KuPS har bra förutsättningar att gå vinnande ur denna match under söndagen och mitt spel kommer att vara KuPS -0.5 AH till oddset 1.875 med 3/5 u hos bet365.

Dagens vänskapsmatch kommer att livestreamas på KuPS TV Streamen hittas här

Alla rekar

KuPS -0.5 AH

KuPS - SJK

bet365 1.88
3.00 u
  • 2.63 u
    Resultat

Ett inlägg av