Speltips: Världscupen i Oslo - Den årliga folkfesten i Holmenkollen!

Belov 3/8

Skid-VM i Seefeld är över och tillbaka till världscupen där endast tre helger, plus sprint i Drammen i mitten av nästa vecka, återstår. Kommande helg ska två riktigt fina lopp dammas av, nämligen masstarterna över 50 respektive 30 kilometer i Holmenkollen som brukar betyda folkfest. I denna text blir det fokus på herrarnas lopp och således femmilen i klassiskt stil.

Världscupen - Holmenkollen - Masstart 50km Klassisk Stil Herrar - 9/3, 10:00

Förra säsongen kördes femmilen i Holmenkollen i fristil och vanns av Dario Cologna. Nu är det klassisk stil och vi får backa bandet till 2017 för att hitta en klassisk femmil i Holmenkollen, då såg det ut såhär (highlights) :

Vi får backa ytterligare ett år, till 2017, för att hitta den senaste upplagan av en klassisk masstart här. Den vanns av Martin Johnsrud Sundby före Iivo Niskanen och som man kan skönja i det loppet och i det highlights-klippet var att det relativt tidigt blev väldigt stor lucka från de två ner till övriga fältet.

Till denna upplaga är det Iivo Niskanen som står som favorit och det är ju främst efter att han körde bra här för två år sedan men kanske framförallt på att han vann de Olympiska Spelen på just femtio kilometer i klassisk stil efter att då ha gått ifrån fältet tillsammans med Alexander Bolshunov.

Jag tänkte dock inte att greppa tag i duellen om segern, utan i en duell som med stor sannolikhet kommer att avgöras en bit bakom toppskiktet.

Daniel Rickardsson vs Evgeniy Belov

Daniel Rickardsson vann femtio kilometer i klassisk stil här i Holmenkollen 2014. Att vinna femmilen (tremilen för damer) i Holmenkollen skulle jag säga är den tävlingen i Världscupen med mest prestige. Jag tror dessvärre för svensk del att Rickardsson inte kommer att ha något med toppstriden att göra denna gången, utan får sikta in sig på en bra placering bakom de allra största kanonerna.

Förra veckan i VM - Fem mil i fristil och ryssarnas taktik..?

Detta kanske inte är någon utav de största kanonerna i startfältet, men jag tycker att ryssen Evgeniy Belov ska ha goda chanser till en bra placering i Holmenkollens femmil i helgen. Det som kan vara osäkert kring Behov när det kommer till detta lopp är bristen på deltagande i femmilar. Förvisso var han med i femmilen i söndags i VM, då det var i fristil, men i övrigt har deltagandet varit begränsat. Det som Belov föll på när han gled in på en placering långt bak, 25:e-plats, i VM-femmilen var valet av att byta skidor tidigare än övriga klungan vilket fick honom att slita ikapp, och sedan åka på sämre skidor när övriga fältet hade bättre. Nu är det både glid- och fästvalla under skidorna och det kan bli än viktigare att sätta skidbytena ännu bättre i ett sånt här lopp. Tilläggas kan göras att det inte bara var Belov av ryssarna som gjorde dåliga skidbyten utan det gällde även Denis Spitsov, Andrey Melnichenko, och även Alexander Bolshunov som förvisso var den i klungan som försökte gå ikapp ledande Hans Christer Holund och sedan ta silvermedaljen.

Olympiska spelen 2018 - Evgeniy Belov portad

På grund av de strikta reglerna som fanns kring dopning i de Olympiska spelen i fjol gjorde att Evgeniy Belov inte fick deltaga. Det var tvunget att vara helt säkerställt att de ryssar som var med i OS inte skulle ha haft något med doping att göra för att kunna få vara med, och då tävla under neutral flagg. Dessvärre kunde inte Evgeniy Belov inte komma med tillräckliga bevis och det gällde även bland annat OS-guldmedaljören från 2010 i Vancouver, Nikita Kriukov, som tog OS-guld i den klassiska sprinten. Därav inget deltagande och chansen till att åka fem mil i klassisk stil försvann således, där Ryssland (eller OAR) sopade hem två medaljer i och med silvret för Alexander Bolshunov och bronset till Andrey Larkov som även han ska bli intressant att se i Holmenkollen under lördagen då han har en gryende form.

Vad har Belov för chanser under lördagen gentemot Rickardsson?

Tycker det till helgen finns goda chanser för Evgeniy Belov att besegra Daniel Rickardsson över en femtio kilometer masstart i klassisk stil. Anledningen till det är att ryssen visat upp fina resultat genom hela säsongen i både fristil och i klassisk stil. Har bland annat en världscupsseger från 15 kilometer fristil i Davos i december. Det som stärker min tes om att Evgeniy Belov kan göra hyfsat bra ifrån sig här är att han i de båda klassiska loppen i Otepää och i Cogne innan VM gjorde bra ifrån sig och slutade sexa två gånger om. Även faktorn att han i stafetten Ulricehamn, alltså liknande en masstart, vann förstasträckan för Rysslands andralag, före exempelvis Andrey Larkov, Calle Halvarsson och Alexey Poltoranin. På den klassiska sträckan i VM-skiathlonen hade han åttonde bästa tid men släppte första gruppen för mycket och orkade inte jaga ikapp ensam även fastän han gav det ett försök vilket gjorde att han kroknade en hel del ute på fristilsdelen. Faktum är att Daniel Rickardsson besegrade Evgeniy Belov under både skiathlonen och femmilen på VM. Tredje gången gillt för Evgeniy Belov? Jag tror det.

Trots de två ”segrarna” mot Belov under VM tycker jag i grund och botten att ryssen ska vara bättre. I det klassiska loppet över 15 kilometer i Otepää skrevs segermarginalen till ryssens sida till över minuten och trots att de inte möttes på samma sträcka i Ulricehamn-stafetten så hade Daniel Rickardsson inte alls kvalitéerna att hänga med när det gick undan på andrasträckan. Det är svårt att plocka ut russin (klassiska lopp) ur kakan (världscupen) eftersom att hela säsongen i princip körts i fristil. Men i de klassiska lopp som varit så har Belov kört bra, och Rickardsson mindre bra. Belov körde inte 15 kilometer klassiskt på VM med tanke på konkurrensen som finns från den ryska sidan. Rickardsson sämst placerad av svenskarna på en 21:a-plats två minuter efter segrande Martin Johnsrud Sundby.

Ryssarna brukar vara starka i Holmenkollen - ny succé att vänta denna gång?

Förra året när det var fristil här var det rysk på andra- och fjärdeplats genom Maxim Vylegzhanin och Denis Spitsov. För två år sedan när den fem mil i klassisk stil körde var det norskt och finskt i toppen men överlag så gjorde ryssarna genomgående ett bra lopp och placerade sig på 3:e, 8:e, 9:e. 10:e, 11:e, 13:e och 15:e plats. Ny succé att vänta i helgen? Underlag finns för det med en mycket starkt trupp att tillgå.

Slutsats och speltips

Folkfest väntar i Holmenkollen på lördagen och jag har dragit de, enligt mig, viktigaste förutsättningarna för spelet som handlar om Daniel Rickardsson vs Evgeniy Belov. Jag ser i grund och botten Belov som, åtminstone den här säsongen, en bättre skidåkare än Daniel Rickardsson. Stabila lopp i klassisk stil den här säsongen från den 28-årige ryssen och jag kan tänka mig att han har bättre chanser att hänga med om ett högt tempo skulle dras upp i loppet. Spelar således följande inför femmilen i Holmenkollen till lördagen:

Evgeniy Belov (vs Daniel Rickardsson)

1.95 - Svenska Spel, 5/10 Units






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.