Söndagens bloggspel slutade i en vinst när IF Gnistan vann med 3-1 borta mot FC Honka Akatemia i den sista kvartsfinalen av Kakkosen Cup. Nu på vinter/våren spelas det inte direkt mycket matcher här i Finland under vardagarna, vilket gör att jag i denna blogg istället flyttar över fokus till Cypern och årets upplaga av Cyprus Women’s Cupsom drar igång under onsdagen.

Cyprus Women’s Cup

Cyprus Women’s Cup är en årlig internationell turnering för damlandslag som spelas i Nicosia, Larnaca & Paralimni under månadsskiftet februari – mars. Turneringen består at 12 landslag som är indelade i 3 grupper med fyra lag var.

Som någon redan kanske kan gissa så har jag som avsikt att försöka följa med Finlands matcher under turneringen. Matchprogrammet för Finlands del ser ut enligt följande:

  • 27.02 Sydafrika – Finland
  • 01.03 Finland – Tjeckien
  • 04.03 Finland – Nord-Korea
  • 06.03 Placeringsmatch

Sydafrika

Sydafrika ligger för tillfället på en 48:e plats på FIFAs världsranking för damlandslag. Under dom senaste åren har damfotbollen i Sydafrika gått framåt rätt så mycket. Landets damlandslag som kallas för Banyana Banyana kommer under sommaren 2019 för första gången att delta i damernas VM-slutspel som avgörs i Frankrike. Man kvalade sig in till turneringen genom att placera sig på andra plats i 2018 års upplaga av damernas Africa Cup of Nations efter att ha förlorat i finalen på straffar mot Nigeria.

Landets förbundskapten Desiree Ellis har tagit ut en trupp på 23 spelare till turneringen. Enligt Ellis motsvarar truppen i det stora hela den trupp som man kommer att delta med i sommarens VM också. Laget består till stora delar av spelare som håller till i den inhemska ligan. Den stora stjärna i laget får anses vara anfallaren Thembi Kgatlana vars 2018 får anses ha varit ett helt ok år på ett professionellt plan när hon bland annat vann följande utmärkelser:

  • Cyprus Cup 2018 bästa spelare
  • Africa Women's Cup of Nations bästa spelare och målgörare
  • African Women’s Footballer of the Year
  • African Goal of the Year

Banyana Banyana har under januari månad hunnit med att spela två träningsmatcher när man först förlorade med 2-1 hemma mot Holland, som för tillfället ligger på en 9:e plats på världsrankingen, och sedan spelade 0-0 hemma mot Sverige, som för tillfället ligger på en 7:e plats på världsrankingen. Laget inledde sina förberedelser inför årets Cyprus Women’s Cup med att samlas den 20:a februari hemma i Sydafrika. Till Cypern anlände laget under söndagen för att fortsätta sina förberedelser med några träningar på Cypern före onsdagens öppningsmatch.

Finland

Det finska damlandslaget som för tillfället ligger på en 28:e plats på världsrankingen använder årets turnering som förberedelser inför EM-kvalet till 2021 års slutspel som dra igång senare under året. Den finske förbundskaptenen Anna Signeul tog ursprungligen ut följande trupp till årets turnering

Finlad anlände under tisdagen till Cypern och har hunnit med en gemensam träning inför matchen mot Sydafrika. Till den matchen kommer man att få klara sig åtminstone utan förkylde Tuija Hyyrynen och skadade Emmi Alanen. Dessa två spelare är båda spelare som normalt sett skall vara mer eller mindre givna i den finländska öppningselvan. Dessutom kommer man också att sakna Tia Hälinen & Tiia Peltonen.

Om onsdagens motståndare säger Signeul bland annat följande. Sydafrika är ett lag som är nu mycket bättre än vad de var för några år sedan. Man har många snabba spelare som blir en utmaning för våra spelare. Enligt henne är Sydafrika ett fysiskt starkt lag inte enbart beroende av deras snabba spelare utan man är också ett tacklingsstarkt lag. Det som Signeul ser som lagets svaghet är att man har en del själviska spelare, vilket man dock har fått minskat på under dom senaste åren.

En av Finlands målsättningar under årets turnering är enligt Signeul att få tillstånd ett snabbare spel som gör att man rör sig snabbare både i det offensiva och defensiva spelet. Enligt henne så klarar sig Finland bra i dom matcherna som har ett lägre speltempo medan man får problem så fort som tempot drivs upp av det andra laget. Finland har i år hunnit med att spela en träningsmatch när man under januari månad mötte Danmark på Cypern och förlorade med 1-0. I den matchen var Finland rätt så tillbaka pressade och fick främst sikta in sig på det defensiva arbetet.

Speltips och analys

Ser vi på båda lagen och formen som lagen har så tycker jag att Sydafrika för tillfället ser starkare ut än vad Finland gör, även om man ligger lägre ner på världsrankingen åtminstone för tillfället. Sydafrika har i sina två spelade träningsmatcher mot Holland och Sverige, som båda är top 10 lag i världen, klarat sig spelmässigt bra. Finland har haft problem i dom matcherna var motståndarna har drivit upp speltempot och då främst fått sikta in sig på det defensiva arbetet. En annan sak som enligt mig talar till Sydafrikas fördel är att man har klart flera matcher och gemensamma samlingar än vad Finland har haft under dom senaste månaderna.

Med Africa Nations Cup medräknat som spelades under november så har Sydafrika hunnit spela totalt 7 matcher med Finland har spelat 3 matcher i oktober och 1 match i januari. Spelbolagen släppte Finland som favoriter till matchen med odds runt ca. 2.00 för en finsk seger medan en Sydafrikansk vinst ger odds runt 3.00. Skulle nästa själv vilja svänga på oddsen här och sätta Sydafrika som favoriter i matchen. Kommer dock att välja ett lite mera ”safe” spel här och spela Sydafrika DNB oddset 2.37 med 3/5 u hos bet365. Såhär på förhand har jag åtminstone svårt att se att Sydafrika skulle förlora matchen om man bara lyckas komma upp i samma nivå i sitt spel som man gjorde under januarimatcherna mot Holland och Sverige. Vill man spela ännu mera safe kan man också plocak Sydafrika 1X till oddset 1.72hos samma bolag.

Spelet hittas under Landskamper - Damer

Alla rekar
Sydafrika (DNB)
2019-02-27 12:00
Sydafrika - Finland
3.00 u
Push
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka