Speltips: VM i Seefeld: Skiathlon 30km - Mannen som aldrig gör en dålig skiathlon!

Skidor 2/21

VM i Seefeld bjuder på en Skiathlon under lördagen och till loppet tror jag mig ha hittat ett bra spel. Förutsättningarna för loppet och spelet ska jag reda ut här nedan.

VM i Seefeld - Skiathlon herrar 30km - 23/2, 12:30.

Den andra VM-tävlingen som går av stapeln, efter torsdagens sprint där jag inte tagit några spel. Så detta blir VM-debuten för mig för för denna upplaga, som körs i Österrikiska Seefeld.

Vad är en Skiathlon?

Det är inte direkt den vanligaste tävlingsdisciplinen, snarare tvärtom nu när det tagits bort från världscupsprogrammet. Skiathlon går till genom att det är en klassisk sträcka, följt av ett skidbyte, och sedan en fristilssträcka. Herrarna kör 15 + 15 kilometer och damerna 7.5 + 7.5. Tävlingsdisciplinen har tagits bort från världscupsprogrammet med tanke på att det är en ganska omständig process att arrangera en sådan tävling, med kameror, funktionärer, material och tillgång till spårslingor - därav har det endast blivit en disciplin för mästerskap, vilket gör det än mer intressant, och till viss del svårt, att se vem som ska stå överst på pallen och vilka som ska knipa de övriga medaljerna.

Norska laguttagningen

Det norska laget är som bekant väldigt starka och har en bred trupp att tillgå. Det har bland att gjort så att guldmedaljören (!) på skiathlonen från OS för ett år sedan, Simen Hegstad Krueger, tvingas stå på sidan. Istället mönstrar norrmännen med följande lag:

•   Johannes Høsflot Klæbo

Favorit i hela fältet till 3.50 att ta hem segern. Frågan är: hur sliten är han efter torsdagens sprint? och hur stort är fokuset på söndags sprintstafett - där det finns solklara guldmöjligheter. På norska mästerskapen strulade det med materialet vilket gjorde att chansen till topplacering uteblev.

•   Sjur Røthe 

Gjort en genomgående bra säsong i både klassisk stil och fristil där segrarna i fristilen i Lillehammer och Beitostölen sticker ut, tillsammans med etappvinst uppför backen i avslutande etappen av Tour de Ski. Tvåa på norska mästerskapen på distansen

•   Emil Iversen

Stark säsong bakom sig med högt uppsatta placeringar både i sprint- och distanslopp i både fri- och klassisk stil. Vinst på norska mästerskapen.

•   Martin Johnsrud Sundby 

Relativt stark säsong bakom sig med flera pallplaceringar främst i fristilsloppen. Trea på norska mästerskapen, och det är just Sundby som jag ska ta en närmare titt på i det här inlägget.

Martin Johnsrud Sundby med ett fint facit i disciplinen

Med tanke på att det för nuvarande inte körs skitahloner i Världscupen och att det tidigare har varit glest med dessa tävlingar - gör att man får gräva lite djupare i arkivet för att hitta resultat.

Ser man till Martin Johnsrud Sundby har han ett enastående facit från en lång tid tillbaka. Sundby är en erkänt duktig åkare i både klassisk stil och fristil vilket såklart är en stor fördel gentemot andra åkare.

Förra säsongen kördes tre lopp i Skiathlon för Sundby. I OS i Pyeongchang knep han silvret bakom Krueger. Andraplats Lillehammer i inledningen av den säsongen, och seger i norska mästerskapen. Det facit som han visade upp i fjol sammanfattar ungefär Sundbys skiathloner genom åren. Pallplaceringar i samtliga världscups-skiathloner och Norska mästerskap ända tillbaka till 2012.

Otepää som formindikator

Precis som denna säsong, så kördes en individuellt lopp i klassiskt stil i Estländska Otepää innan VM 2017. I den VM-skiathlonen var Sundby tvåa bakom Sergey Ustiugov. I Otepää vann Sundby det året och även i år visade han bra form, då det räckte till en fjärdeplats. Formen då räckte till en silvermedalj i skiathlonen och nu är frågan om han återigen lyckas nå en topplacering. När odds för topp 6 dyker upp kan det vara av värde att plocka

Sundby vs De Fabiani

Med tanke på hur bra Sundby är i de båda disciplinerna tycker jag att han ska ha goda chanser till att besegra italienaren Francesco De Fabiani, som har sina styrkor i den klassiska stilen.

Förvisso tog han sig till final i italienska Cogne i fristilssprinten i helgen. Men sett till hur han presterat över tid i fristilslopp och även skiathloner, så tror jag att han kommer få det lite tuffare här. Det är klassiska masstarter som är De Fabianis starkaste sida och kommer säkerligen vara med högt uppe i fältet efter den klassiska delen. Dock tror jag att han kommer behöva marginal ner till Sundby för att kunna vara före över mållinjen sedan. De enda gångerna som Sundby fått se sig besegrad denna säsong av De Fabiani - är i de två klassiska masstarterna under Tour de Ski. De Fabiani gjorde som sagt en bra sprint men kunde inte följa upp det med en bra klassisk distans under söndagen. Möjligen spelar även ”sprintstafetts-faktorn” in här. De Fabiani ihop med Federico Pellegrini har en klar medaljchans under söndagens sprintstafett. Är det så att han sparar sig lite om medaljchanserna ser ut att rinna ut i sanden?

Martin Johnsrud Sundby (vs Francesco de Fabiani) - 1.72 - Unibet - 6/10 Units

Som jag skrev ovan kan det möjligen bli så att jag även plockar topp 6 på Sundby om oddset är bra. Håll utkik i spelboken och på min Twitter (@oskarhansson2)






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.