Förra lördagens blogginlägg fick rättas i en förlust när Ilves inte lyckades lösa HT/FT linan i träningsmatchen mot TPV. Svagt med tanke på att TPV saknade en hel del spelare i den matchen och hade med sig endast 4 avbytare. Som tur var så räddade livespelet i andra halvlek dagen till +-0. Vi flyttar oss nu från ett regnigt Finland till varmare breddgrader och närmare bestämt till Qatar och Doha var vi under tisdagen har ett nordiskt fotbollsderby att se fram emot när Sverige och mitt kära Finland ställs mot varandra.

Finland

Fotbollsåret 2018 för Finlands del var en stor framgång och äntligen fick man som finländare uppleva åtminstone en liten fotbollsboom under vårt framgångsrika Nations League äventyr när vi vann vår League C Grupp 2 före Grekland, Ungern och Estland och får ta steget upp till League B. Under 2018 spelade Finland totalt 11 landskamper och resultaten från dem var 7 vinster, 1 oavgjord och 3 förluster med målskillnaden 14 – 6.

Finland reste till årets Qatar läger den 4 januari och kommer att stanna där till och med den 12 januari. Under lägret kommer man att spela två träningsmatcher när man utöver Sverige också kommer att möta Estland under fredagen. Normalt sett så är det svårt att få med sig dom absolut bästa spelarna till januarilägret, som inte infaller under internationella speldagar vilket betyder att en stor del av dom ordinarie landslagsspelarna är mitt uppe i seriespelet eller befinner sig på läger med klubblagen. Finlands huvudtränare Markku Kanerva har ändå lyckats få med sig en rätt så stark trupp, åtminstone om man jämför med tidigare års januariturneringar. Truppen som består av totalt 22 spelare, har med sig 11 spelare som på ett eller annat sätt deltog i hösten Nations League spel. Utöver det så har man med sig 7 debutanter i A-landslagssammanhanget. Den 20 december 2018 tog Markku Kanerva ut följande spelare till lägret:

Efter det har det kommit till några förändringar i laget målvakten Hugo Keto och försvararen Henri Toivomäki lämnade återbud. In kom i stället målvakterna Walter Viitala och Rasmus Leislahti (vars moderklubb förövrigt är Kyrkslätts IF) samt anfallaren Tim Väyrynen.

Överlag så tycker jag att truppen som Finland i år har med sig till Qatar ser intressant ut med ett flertal intressanta spelare. Vill man lyfta fram några spelare så kan man nämna t.ex. rutinerade lagkaptenen Tim Sparv och försvararen Joona Toivio. Av dom unga spelarna så är FF Jaro produkten Simon Skrabb, 19-årige Saku Ylätupa och sist men inte minst 23-årige Glen Kamara intressanta namn. Glen Kamara, som tillbringade juniortiden i Arsenals akademi har bakom sig en fint 1,5 år i skotska Dundee United. Under förra helgen blev det klart att Kamara under sommaren kommer att gå över till skotska storklubben Glasgow Rangers när hans kontrakt med Dundee löper ut.

Sverige

Vårt ”kära” grannland Sverige då som står på andra sidan planhalvan under tisdagen. Eftersom jag är finländare så kommer jag inte att gå in på någon desto mera djupgående analys av det svenska fotbollsåret 2018. Vi kan väl nöja oss med att säga att om det finska fotbollslandslaget gjorde bra ifrån sig under 2018 så lyckades det svenska landslaget med att göra ännu bättre ifrån sig genom att ta sig till VM-slutspelet i Ryssland och sedan under hösten vinna sin grupp i Nations League och ta steget upp till League A. Med andra ord så får vi finländare fortsättningsvis ses som lillebror när det gäller fotboll.

Sverige har under Janne Anderssons ledning åkt till Qatar med en trupp som består av 22 spelare. Ursprungligen tog man ut en trupp på 26 spelare men tyvärr, åtminstone ur Svensk synvinkel, blev följande spelare tvungna att tacka nej av diverse orsaker: Kerim Mrabati, Kristoffer Olsson, Johan Larsson & Aleksander Isak. Truppen som man nu har med sig består av hela 12 debutanter och den mest rutinerade spelaren är IFK Norrköpings Aleksander Fransson med 6 landskamper (om jag inte misstar mig).

Tillskillnad från Finland så har Sverige redan tagit ut sin XI inför tisdagens match, som innehåller sex debutanter när följande spelare har fått förtroendet att inleda matchen:

Jacob Rinne Joel Andersson, Alexander Milosevic, Robin Jansson, Jonathan Augustinsson Hosam Aiesh, Alexander Fransson, Simon Tibbling, Daleho Irandust Alexander Jeremejeff, Kalle Holmberg

På svenska förbundets hemsida säger Janne Anderson bland annat följande inför matchen mot Finland:

- Det kommer nog att bli en tuff match. Finland har en bra säsong bakom sig med bra resultat i Nations League och i princip halva deras trupp är spelare som brukar vara med i det ordinarie landslaget, så det här kommer att bli en bra värdemätare för oss.

Speltips och analys

För tillfället håller spelbolagen Sverige som rätt så klara favoriter när en svensk vinst ger ca. 1.80 i odds och en finsk vinst ger lite över 5 ggr i vinst. Ser vi på trupperna som respektive lag har tagit med sig till Qatar så innehåller Finlands trupp klart mera rutin än vad den svenska truppen gör. Eftersom det är fråga om den första av båda lagens två träningslandskamper som man kommer att spela i Qatar så kan vi säkert förvänta oss en hel del med rotation i trupperna. Lägret i sig fungerar som den sista samlingen inför det i mars inledande EM-kvalet.

Oddsjämförelser och statistik

Även om Markku Kanerva inte ännu har tagit ut den finska XI till matchen så förväntar jag mig att man i matchen mot Sverige kommer att ställa upp med en starkare och mera rutinerad trupp än vad man kommer att göra i fredagens match mot Estland. Finland har för tillfället frågetecken för endast Juha Pirttijoki som fick kliva av måndagens träning medan Sveriges enda skada tros vara på förbundskaptenen Janne Anderson som skadade sig i knät när han testade på paddel för någon dag sedan. Om man skall försöka att gissa sig på den finländska XI så förväntar jag mig att Jesse Joronen kommer att inleda i målet och sen på majoriteten av dessa spelare: Granlund, Ojala, Toivio, Pirinen, Sparv, Schuller, Skrabb, Taylor, Kamara och Karjalainen.

Även om mitt tips till denna match görs delvis med blåvita glasögon (skall rätt så mycket till att jag spelar på Sverige mot Finland) så tycker jag att Finland med sin mera rutinerade trupp skall ha en fullt godkänd chans att göra bra ifrån sig mot Sveriges orutinerade trupp. Finland har under Kanervas ledning utvecklats bra i det defensiva spelet och släpper inte till alltför många chanser i sina matcher samtidigt som man varit en jobbig motståndare för åtminstone majoriteten av lagen som man har mött. Med det sagt så kommer mitt spel i denna match att vara Finland +0.75 AH till oddset 1.85 med 3/5 u.

Alla rekar
Finland +0.75
2019-01-08 17:45
Sverige - Finland
3.00 u
2.55 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka