Det har blivit äntligen dags för årets första bloggspel när det idag skall spelas en träningsmatch mellan två lag från Tammerfors. Senaste bloggspelet, som samtidigt var ett maxspel och spelades helgen före julafton slutade i en förlust när SJK tappade sin 1-0 ledning till 1-1 mot FF Jaro. Förhoppningsvis kan vi inleda året 2019 bättre än vad vi slutade året 2018.

Ilves

Veikkausliga laget Ilves från Tammerfors som förra säsongen slutade på en femte plats säsongen 2018 inleder sina förberedelser inför säsongen 2019. Matchen mot TPV blir lagets andra denna preseason när man den 22 december vanna med 4-1 i en träningsmatch mot sitt reservlag Ilves/2.

Ilves lagbygge inför säsongen 2019 ser för tillfället helt bra ut när man har kontrakt med totalt 23 spelare. Man har en bra mix av unga lovande spelare och en del rutinerade spelare. En styrka hos Ilves är att man dom senaste säsongerna har vågat ge bra med speltid åt sina unga spelare och inte haft så värst stor omsättning av spelare i truppen mellan säsongerna. För tillfället har man fått in fyra nya/nygamla intressanta spelare i:

  • Aleksi Tarvonen (KTP)
  • Jair (AC Oulu)
  • Emile Paul Tendeng (SJK)
  • Samuel Afum (FK Spartak Subotica, Serbien)

Av nyförvärven är Tendeng den absolut intressantaste spelaren. Tendeng spelade för Ilves säsongerna 2016-2017. Säsongen 2018 spelade han för SJK och noterades för 2 mål och 7 assister i dom 24 matcherna som han spelade med laget. Under sitt debutår för Ilves, 2016 blev Tendeng vald till Veikkausliigas bäste spelare, bäste mittfältare när han gjorde 7 mål och hade 8 assist.

Av dom övriga nyförvärven är Jair en 24 årig teknisk brasiliansk mittfältare som säsongen 2018 blev vald till den bäste mittfältaren i Ykkönen. 24 årige Aleksi Karvonen har såhär långt i sin karriär spelat för hemmaklubben KTP och hunnit med att representera dom i Veikkausliiga, Ykkönen och Kakkonen. Samuel Afum är en 28 årig anfallare från Ghana som tidigare hunnit med spel i Schweiz med Young Boys, Egypten med Smouha SC och nu senaste i Serbien med FK Spartak Subotica.

Till träningsmatchen mot TPV kommer man att ha med sig en trupp på 22 spelare och tanken är att varje spelare skall få spela en halvlek. Tyvärr kommer Ilves fansen inte att få se Tendeng eller Afum när dom inte finns med i truppen, övriga spelare som saknas imorgon är Matias Riikonen, Tiemoko Fofana, Iiro Järvinen & Lauri Ala-Myllymäki.

TPV

TPV som hade sin storhetstid i början av 1990-talet när man bl.a. blev finska mästare säsongen 1994 och hade nuvarande Ilves tränaren Jarkko Wiss som en av sina tongivande spelare i den truppen. Inför denna säsong är man nykomlingar i Ykkönen när man förra säsongen vann över MyPa i kvalet till Ykkönen.

För tillfället har TPV kontrakt med totalt 11 spelare inför den kommande säsongen. Man har fått in två nyförvärv i truppen när mittfältarna Tuomas Lähdesmäki (FC HAKA) & Arjan Goljahanpoor (GBK) skrivit på inför den kommande säsongen. 22-årige mittfältaren Lähdesmäki är trots sin unga ålder redan en rätt så rutinerad spelare i Ykkönen när han har hunnit med att spelat totalt 71 matcher i serien såhär långt. 23-årige Goljahanpoor hade säsongen 2018 en bra säsongen i Kakkonen med GBK när han gjorde totalt 12 mål och blev efter säsongen vald till seriens bäste mittfältare.

Under december månad hade TPV en längre tryout period i vilken det deltog totalt 65 olika spelare. Från den perioden har man nu bantat ner truppen till 25 spelare som fortsätter med laget. Den slutgiltiga truppen skall ännu bantas ner till runt 20 spelare. Under tryout perioden hann man med att spela två träningsmatcher, i början av december vann man med 6-0 mot NoPS som spelar i Kolmonen i den andra matchen förlorade man med 6-2 mot Ilves/2.

Speltips

Jämför vi lagen mellan varandra så anser jag att det skall vara en rätt så stor skillnad till Ilves fördel, även om man i denna match kommer att få klara sig utan bl.a. Tendeng, Afum och Fofana. Som jag redan tidigare nämnde så har stommen hos Ilves spelat en längre tid tillsammans och är väl medvetna om sättet som huvudtränaren Wiss vill att laget skall spela på. TPV i sin tur är ännu mitt uppe i sitt lagbygge och får enligt mig förstärkas ännu en hel del om man vill klara av hållas kvar i årets Ykkönen. Med tanke på att Ilves kommer att ge 45 min speltid åt varje spelare så förväntar jag mig att dom 11 som inleder match går ut och ger järnet från minut ett. Mitt spel i denna träningmatch kommer att vara Ilves HT/FT till oddset 2.10 med 3/5 u hos bet365.

Alla rekar
Ilves HT/F
2019-01-05 13:30
Ilves - TPV
3.00 u
-3.00 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka