Äntligen var man tillbaka hos 1X2 efter ett 4 månader långt uppehåll. Orkar inte desto mera gå in på varför jag då i mitten av augusti blev tvungen att plötsligt dra mig tillbaka, tror inte heller att någon gör desto mera med den infon. Viktigare dock nu att vara tillbaka och försöka göra så bra ifrån mig som jag bara kan.

Nu under december och i början av januari har vi inte direkt många matcher som spelas här i Finland när lagen kör mera individuella träningar. Från mitten av januari kommer finska cupen att återigen dra igång, som i år har fått ett nytt format. Finska cupen är inte den enda serien som fått ett nytt format inför 2019, också Veikkausliiga som är den högsta serien här i Finland kommer nästa säsong att köra med ett nytt format istället för tidigare 33 omgångar som man kört dom senaste åren. Men mera om det sen närmare när det är dags för dom tävlingarna. Nu har vi istället en del med träningsmatcher att se fram emot under denna lugnare tid som vi är inne i. Har i min comebackblogg valt att ta fokus på en träningsmatch som spelas under torsdagen i Lahtis mellan Veikkausliiga laget FC Lahti och FC HAKA från Valkeakoski som håller till en division lägre ner dvs i Ykkönen

FC Lahti

Säsongen 2018 var i det stora hela en besvikelse för FC Lahti när man slutade på en 8:e plats i Veikkausliiga vilket är 4 positioner sämre än säsongen 2017 när man kvalade sig för spel ute i Europa. Framförallt hösten var jobbig för FC Lahti när man spelade hela 12 matcher i rad utan vinst, hela detta ledde till att man den första oktober i år valde att bryta kontraktet i förtid med dåvarande tränaren Toni Korkeakunnas. Inför denna säsong går man in med en ny tränare när Sami Ristilä tar över huvudansvaret och får till sin hjälp tidigare utlandsproffset Pekka Lagerblom och Toni Huuhka som sedan tidigare redan tillhörde tränarstaben hos FC Lahti.

FC Lahti är för tillfället inne uppe i den tredje veckan av ett tre veckor långt träningsprojekt som man kommer att avsluta denna vecka för att återgå efter nyåret till att igen träna tillsammans. Man har under denna period hunnit med att spela en match när man för två veckor sedan förlorade med 2-1 hemma mot Veikkausliigalaget KuPS från Kuopio. Ser vi på matchbilden från den matchen, så gjorde Lahti en bra match och slutresultatet ger kanske inte en helt rättvis bild av matchen i sig. Man skapade en hel del med bra chanser i den matchen men lyckades inte göra mera än ett mål då. I matchen mot KuPS ställde man upp med en hel del egna juniorer och testspelare. Till matchen mot FC Haka kommer man att få med två av nyförvärven som man gjort klart med inför säsongen 2019 när både försvararen Mikko Viitikko (förra säsongen i norska Fredrikstad FK) och mittfältaren Matti Klinga (förra säsongen i Veikkausliiga laget SJK) har anslutit sig denna vecka till träningarna. I denna match kommer man bara att ha med en testspelare när Oliver Kangaslahti (förra säsongen i FC Inter U20) är och visar upp sig. Man kommer fortfarande att ge en hel del unga spelare speltid i matchen också.

FC HAKA

Forna storklubben FC HAKA från Valkeakoski slutade förra säsongen på en 5:e plats i Ykkönen. Direkt efter att säsongen tog slut meddelade klubben att Keith Armstrong som fungerat som huvudtränare för laget under säsongerna 2017-2018 och tidigare framgångsrikt under klubbens storhetstid 1997-2001 inte kommer att träna laget säsongen 2019. Som ny huvudtränare anställdes 38-årige forne Auxerre & Tottenhamn proffset Teemu Tainio som säsongen 2018 fungerade som assisterande tränare åt Armstrong. Tainio inleder nu sitt första år som huvudtränare i ett lag, även om han under våren 2018 ledde tillfälligt också FC HAKA när Keith Armstrong var sjukskriven.

FC HAKA inledde förra veckan en tre veckor lång träningsperiod som tar slut den 21 december. Under denna period kommer man att ha en hel del med testspelare för att visa upp sig samtidigt som man har inprickat två träningsmatcher, varav den första är matchen mot FC Lahti och den andra är inkommande söndag när man möter Tampere United, som håller till i Kakkonen i Tammerfors. För tillfället har FC HAKA kontrakt med 11 spelare inför den kommande säsongen. Till dessa två matcher kommer man att ha med åtminstone följande testspelare:

  • Niklas Friberg (TPS)
  • Severi Vielma (JJK)
  • Vertti Lepo (JJK)
  • Juho Tuuliainen (HIFK/2)
  • Juuso Liukkonen (PK-37)
  • Tino Purme (NJS)
  • Valtteri Kaarna (HJS)
  • Santeri Pakkanen (FC Lahti U20)

Av testspelarna är Fribeg den klart intressantaste spelaren enligt mig och kan vid ett eventuellt kontrakt bli en klar förstärkning till defensiven. Friberg fick under den gångna säsongen bra med speltid i Veikkausliiga med TPS. Både Vielma & Lepo var mera eller mindre ordinarie hos JJK i Ykkönen denna säsongen, även om laget i sig hade en säsong man vill snabbt glömma när man fick ta steget ner till Kakkonen. Dom övriga testspelarna går mera in i kategorin unga och lovande spelare som försöker spela till sig ett kontrakt för att ta nästa utvecklingssteg i karriären.

Speltips & odds

Träningsmatcher och framförallt dom som spelas såhär tidigt på säsongen är det lite svårare att sia om när det finns frågetecken för vilka spelare lagen i fråga kommer att ställa upp med. Förväntar mig att båda lagen kommer att stå fast i det som man har sagt före matchen och ge speltid åt juniorerna som man har med i truppen. Jämför vi lagen med varandra så är FC Lahti i grunden ett klart bättre lag än vad FC HAKA är och deras juniorer ligger också klart före juniorerna hos FC HAKA, vilket man bl.a. bevisade förra säsongen när FC Lahti U20 blev finska mästare. En sak som ger FC Lahti en klar fördel i matchen, utöver spelarmaterialet som man har till sitt förfogande är att man har hunnit träna längre än vad FC HAKA har gjort denna träningsperiod och också spelat en match medan denna match blir den första för FC HAKA under Teemu Tainios ledning.

FC Lahti gjorde som jag redan tidigare nämnde spelmässigt en klart godkänd första match mot KuPS även om man då förlorade med 2-1. Kan man till denna match fortsätta med att skapa lika bra med målchanser nu som då så förväntar jag mig att man skall klara av att lösa en vinst här i matchen. Med det sagt så kommer mitt spel i min comeback till 1x2.se att vara FC Lahti HT/FT till oddset 2.30 hos bet365 med 3/5 u. Föredrar man att spela mera safe så tycker jag också att FC Lahti vinst till 1.50 i odds ligger en del punkter för högt. Förväntar mig dock att FC Lahti skall lyckas med att gå till en halvtidsledning och hålla den i andra halvlek därav valet att spela HT/FT denna gång.

Alla rekar
FC Lahti HT/FT
2018-12-13 14:15
FC Lahti - FC HAKA
3.00 u
3.90 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
TWistbacka TWistbacka