Speltips: Sverige - England

Det är dags igen, Sverige står inför ännu en utslagsrunda och denna gång är det i en kvartsfinal som man skall testas. Mot sig har man ett England som efter mycket skeptism från hemlandet nu verkar ha fått folket på sin sida, "is it comming home?".

Det är som vanligt svårt att skriva så mycket om Sverige, alltså de flesta som tar del utav detta inlägg har ju sett hur Janne's mannar spelat och hur man tagit sig an matcherna. Mot Schweiz fanns ett frågetecken i och med Sebastian Larssons avstängning, där Gustav Svensson klev in precis som om han inte gjort något annat och var riktigt bra. Oavsett hur man tycker att hans fantastiska insats ska belönas, så kommer det utav allt att döma vara Sebastian Larsson och Albin Ekdal som tar plats på det Svenska innermittfältet i matchen mot England. Den sistnämnde verkade dock spela med smärta emot Schweiz, där frågan nu inför Englandsmatchen är hur länge han orkar. Albin har varit suverän, men efter att röntgen verkar ha gett okej och hans kämparvilja han utstålar så lär han starta och oavsett hur hans fysiska status utvecklas under matchens gång kommer det att finnas flertalet planer för hur man ska gå till väga om man tvingas att byta ut honom.

En som däremot saknas här är Lustig, som jag tycker gjort det fantastiskt bra. Hans passningsprocent var knappast något att skriva hem om, utan det var snarare så att han gav bort bollen i fel lägen ett par gånger. Däremot har han visat sig extremt viktig för den Svenska backlinjen och kommer givetvis att vara saknad, däremot är Englands vänstersida något mindre potent anfallsmässigt och troligtvis blir inte avbräcket i Lustig så avgörande.

England då, jo efter sin relativt lätta grupp så stod Colombia för det stora testet under denna turnering, eftersom vi räknar bort "roteringsmatchen" emot Belgien. Man dominerade inlednignsvis och såg ut att få matchen precis dit man ville, men som så många gånger förr misslyckades man att ta vara på sina chanser man skapade och detta är verkligen något som borde oroa England, särskilt med tanke på de ytor man faktiskt fick, hur bra deras presspel var och i slutändan bara landa i bortkastade chanser. Man förtjänade dock att vinna denna match under fulltid men när Southgate valde att "säkra" upp med bytet Alli mot Dier, så förändrades egentligen allt.

Självklart kom desperationen fram i Colombia, men från att varit i sån god kontroll är det ändå skrämmande vad som hände under matchens slut, som tillslut resulterade i ett Colombianskt mål i sista sekund. Man vann visserligen straffarna tillslut, bröt en svit och framkallade "Its coming home"-snacket ytterligare.

Psykologiskt sett var det såklart viktigt, annars kan jag tycka att utvecklingen utav matchen visade på den orutin och kanske det man ska vänta sig utav ett snittålders-mässigt väldigt ungt lag vilket lämnar oss med frågan vart England faktiskt står. En sak vi kan slå fast är att man knappt gjort några mål ut ur öppet spel, en annan att man är ruskigt skickliga på fasta situationer. En dröm ur Svensk synvinkel är dock det faktum att Alli är väldigt tveksam till den här matchen, där den naturliga ersättaren är Dier och som tillsammans med Henderson erbjuder ett mer balanserat mittfält, men redan innan det bytet har man saknat kreativiteten.

Jag vet att det låter som en fans-krönika utifrån det största utav naiva moln, men det är också typsikt svenskt, eller typiskt mig, att underskatta det vi har. Det finns fundamentala problem i det Engelska laget, uppbyggnaden utav anfall kommer att särskilt prövas emot det Svenska landslaget. Det kommer inte att ges några ytor, bollöverförandet från kant till kant kommer inte att ge särskilt mycket för England. Man kommer att försöka sig på inläggsspelet, där en enorm Harry Kane visserligen är läskig, men som paret VNL/Granqvist hittills löst exceptionellt. Man kommer att försöka hitta igenom centralt, men där har Sverige visat sig ha en mur. Hotet kommer att ligga i de fasta situationerna, dödbollar som Norrmännen kallar det, men även där har Sverige agerat bra och en studs fel är alltid förödande för laget som får den emot.

I Sveriges favör hittar vi dessutom det faktum att man är laget som blivit "förbi-passerande" minst antal gånger, alltså man har tillåtit minst passningar bakom sina egna spelare (en passning en offensiv motståndare tar emot). Man kan styra motståndaren runt om sig, liksom man gjorde mot Schweiz men även Mexiko, där man neutraliserade deras ytterspelare. Sist men inte minst har vi den objektiva datan, man har nästintill skapat lika mycket i offensiv väg. Alltså Sverige har skapat lika många målchanser och skott ur fördelaktiga vinklar som England har gjort, skillnaden är att Sverige har mött Sydkorea, Tyskland, Mexiko och försvarsstarka Schwiez. England? De har mött Panama, Tunisien och Belgiens B-lag, utöver Colombia.

De oberoende datasimuleringarna utifrån lagens trupper har även dem Sverige chockerande nära England, England är givetvis favorit, men ingenting som motsvarar i närheten utav 50%-strecket, vilket oddsen indikerar för. I slutändan landar vi alltså i ett Svenskt plushandikapp, hur gärna man förhoppningsvis sluppit att sitta i dubbla båtar (känslomässigt och plånbok) så går det inte att undvika. Det är ett fantastiskt och massivt värde på Sveriges vikingar här och allt man kan hoppas på är att bollen inte studsar åt fel håll.

Sverige +0.5 spelas till 2.02 hos Pinnacle.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.