Speltips: Sverige - Schweiz

Så var det dags, tisdagen är kommen och Sveriges landslag ska spela en åttondelsfinal i VM 2018. På andra sidan står Schweiz, ett rutinerat och väldigt diciplinerat landslag som nu hoppas att dess generation utav talangfulla kullar ska ta dem djupt in i turneringen under detta Världsmästerdskap i Ryssland.

Det ser inte ut att vara sådär överdrivet fyllt med råämnen när man tittar på laget på pappret, med tongivande spelare som inte alls avancerat särskilt långt i sina klubbar. Dzemaili, Shaqiri, Rodriguez, Schär och Behrami har alla haft relativt stökiga klubbkarriärer fram till nu, vissa fortsatt med år kvar på dem medans andra närmar sig slutet. Det är ändå lite märkligt hur mycket tränare Petkovic fått ut ur detta material, det är en injobbad "grinta" och absolut inga diva-fasoner. Man gör allt för sitt landslag och kanske bottnar det i något mycket mer djupare, politiskt sätt, än vad som är relevant i en spelblogg.

Men det är en mix utav det gamla gardet och nya, lovande talanger man har i sin trupp och utifrån en 4-2-3-1 uppställning arbetar man tight ihop och håller målet frälst, medans man tar vara på de chanser som dyker upp. Hela 50% utav lagets skott på mål under VM har gått in i mål, en effektivitet man saknade under EM 2016 som också ledde till en tidig exit. Fortsatt är det problem på posten längst fram, Seferovic var premierad men när han inte lyckades uträtta någonting gick man sedan över till Gavranovic, som även han han inte riktigt fick till det och nu inför matchen emot Sverige förväntas Josip Drmic att ta plats på topp, efter att ha hittat nätet emot Costa Rica. En skadedrabbad karriär men som i sina bästa stunder är oerhört klinisk.

Stjärnan är annars Granit Xhaka, som är den som dikterar spelet och sköter uppspelen. Lyckas man isolera honom är mycket vunnet, men är också en pjäs i ett väldrillat landslag. En annan sådan är Zuber som är tillbaka och lär ersätta Embolo, som tog plats sist emot Costa Rica. Höll även nästan på att glömma avstängningarna man besitter i Schweiz, det har ju varit sex långa dagars tjat om det i Svensk media. Lichtsteiner och Schär är avstängda, det är en halv backlinje och i deras frånvaro har vi Michael Lang och den gamle Arsenaltalangen Djourou som ersättare. Lang, som spelat i Basel och är nyligen värvad till Mönchengladbach, är en stabil pjäs medans Djourou som inte ens platsade i Hamburg och ofta har en lite dålig attityd, för att inte glömma misstagsbenägen, är den svaga länken i detta landslag.

Vidare till Sverige så är det inte lika mycket att säga om det Svenska landslaget, man producerade excellenta målchanser emot Mexiko i den avgörande matchen och resultatet var absolut inget turligt sådant, man dominerade och de offensiva leden skapade massor verkligen. Det blir en annan motståndare nu, man kommer inte att bjudas på i närheten utav samma ytor. Liksom mot Tyskland gjorde man en helt otrolig match och i skymundan utav Granqvist så har jag nog aldrig sett "Victor" så bra som han varit i dessa två matcher. Defensiven har varit otroligt solid, vilket byggt upp en väldigt fin trygghet i laget.

Den stora förändringen blir att Gustav Svensson ersätter avstängde Sebastian Larsson, Gustav har gjort det bra när han fått chansen och detta påtvingade byte vill jag få till konsekvensen att Sverige kommer att ta sig an denna match med en ännu mer defensiv prägel. Det är dock absolut ingenting jag tycker är fel, Sverige får en ännu bättre täckning på ytan utanför eget straffområde vilket är en yta som Schweiz behöver någorlunda åtkomlig för att få sitt anfallspel att fungera. Man kan här isolera både Dzemaili och deras striker relativt effektivt, vilket kommer att kräva ett större bidrag utav Zuber och Shaqiri från varsin kant. Mot Schweiz vill man gärna att de ska skjuta en bit utanför straffområde, så länge som de inte hamnar för centralt. Med det menar jag att man vill bygga upp en frustration som gör att skott ur dåliga positioner tas, och kan man då låsa de två offensiva spelarna i mitten, samt ta hand om löpningarna från Xhaka så är mycket vunnet. Schwiez anfall är inte överdrivet potent och särskilt inte när de tvingas att föra matchen, såsom jag tror blir fallet.

En annan del som är fördelaktig för Sverige är att man har Claesson mot Rodriguez, "RR" som gärna och ofta följer med på överlapp och därifrån ofta kan hamna lite på efterkälke är opålitlig som ytterback sett till de defensiva egenskaperna och något som Sverige har all möjlighet att utnyttja.

Det blir alltså ännu en match där Sverige förväntas att låta sin motståndare föra matchen och ofta har jag kliat mig i huvudet över hur Sverige skall kunna spela ut efter vunnen boll, det har dem dock motbevisat och man har faktiskt varit riktigt vassa där. Jag tror verkligen att Schweiz kommer att ha det riktigt tufft med att få hål på Sverige, undantaget eventuella straffar eller skott som styrs såklart. Det stinker dessutom övertid om denna match men med förutsättningarna och en titt på hur oberoende dataindex värderar denna match, så är +0 oddset på Sverige en aning för högt tycker jag. Schweiz ska absolut inte underskattas, men det ska inte Sverige heller göras där jag anser att oddssättningen ska i min bok ligga närmare varandra.

Sverige +0.0 spelas till 2.12 hos Pinnacle.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.