Hola!

Bloggen tillbaka efter ett litet uppehåll pga landskamperna. Inte det lägligaste uppehållet med tanke på stimmet man kommit i. Mars månad har annars styrt upp sig ordentligt efter en svag inledning och grafen pekar just nu spikrakt uppåt. Hoppas att det kan fortsätta. 

Idag har vi ett mycket trevligt möte framför oss. Mitt kära Chile är åter på svensk mark och ska visa upp sig för ett tusental chilenarna som kommer att vara på plats. Givetvis skall även jag vara på plats tillsammans med min far, min bror och min äldsta son. Blir most likely en bra stämning på läktarna och förhoppningsvis en väldigt underhållande match. Så, here goes!

Sverige - Chile - Träningsmatch

Avspark: Lördag 24 mars 18:00

Under landslagsuppehållen brukar jag per automatik avstå spel, kanske lite onödigt med facit i hand då jag anser mig ha väldigt bra koll på dem sydamerikanska landslagen. Det är inte så att jag inte hittar spel utan snarare så att jag inte ens går igenom vilka matcher som ligger på menyn. Noterar att nästan alla sydamerikanska landslagen som spelade igår gjorde det riktigt bra och slog sina europeiska motståndare. Bland dessa har vi Peru (2-0 mot Kroatien på neutral mark), Colombia (2-3 borta mot Frankrike), Brasilien (0-3 borta mot Ryssland) och Argentina, utan Messi, som besegrade Italien med 2-0. Ser ni mönstret? För Sydamerikanska lag finns det sällan träningsmatcher. Coacherna må rotera i startelvan med jämna mellanrum, men då det är en stor ära för spelarna att dra på sig tröjan så blir oftast intensiteten än högre när dem stora stjärnorna skall vilas.

Chilenska landslaget är givetvis inget undantag. Det är en stor ära för spelarna att dra på sig tröjan och den nuvarande truppen är otroligt stolta över det de åstadkommit under dem senaste 10 åren. Därför har det riktas skarp kritik mot Manchester City-målvakten Claudio Bravo som valt att stå över dessa träningsmatcher. Både i media men också internt i truppen. Det är rätt så anmärkningsvärt att det ALLTID blåser kring det chilenska landslaget oavset hur bra det går på det sportsliga planet. Antar att det är en styrka i sig och ett tecken på god professionalism (åtminstone på plan). Självförtroendet är det inte heller något fel på då man inte drar sig för att prata öppet om dem högt uppsatta målen spelarna har på sig själva, som man förövrigt oftast också nått upp till. Men, i och med att man misslyckades med att kvalificera sig till VM så har den här generationen stått för sitt största (och första) mittlyckade hittills. Otroligt tråkigt för alla chilenare då jag tvivlar på att våra nyckelspelare orkar hänga kvar i någorlunda bra form tills det att VM i Qatar skall spelas.

Floppen innebar också att någons huvud behövde rulla och det fick givetvis bli tränaren Eduardo Pizzi som fick huvudansvaret, vilket är helt rätt om ni frågar mig. Pizzi fick ett färdigt landslag överlämnat till sig av duktige Sampaoli. Därefter tog han landslaget och körde ner det rakt ner i botten. Är jag hård? Kanske... Chile vann ändå Copa America under Pizzi, men det räcker inte för min del. Han tog ett av dem mest skönspelande landslagen och begränsade deras anfallsspel rejält för att stärka upp defensiven. I Copa America gick det vägen efter många 1-0 och straffvinster, men när en hel tabell skulle spelas så lyckades han inte ställa ut en formation som kunde leverera mål det behövdes som mest. Hans laguttagningar kunde dessutom kraftigt ifrågasättas då han t.ex. tog en av landslagets nyckelspelare, Marcelo Diaz, och petade honom helt ur truppen efter ett misstag i Confederations Cup. Svagt ledarskap och jag är väldigt glad över att han fått gå vidare.

Nya och ovissa tider i La Roja

I och med ett misslyckat VM-kval är det dags för La Roja att vända blad. En ny tränare har kommit och det är dags att börja se över vilka yngre spelare som man kan slussa in i landslaget som gett så mycket lycka till folket. Colombianen Reinaldo Rueda blev den utvalda till att försöka rida vidare på dem sportsliga framgångarna som Sampaoli och Bielsa ledde La Roja till. Reinaldo Rueda må vara okänd för dem flesta utanför Sydamerika, men det ska sägas att han varit kanske den mest framgångsrika klubbtränaren under dem senaste 5 åren som kontinenten har att erbjuda. Det är framförallt hans år i colombianska Atletico Nacional som imponerar allra mest. Under hans tid i den colombianska klubben vann han allt som går att vinna i Sydamerika, inklusive Copa Libertadores, och som han gjorde det! Under den här perioden kallade jag vid flertalet gånger Atletico Nacional för Sydamerikas Barcelona då de spelade en otroligt vacker fotboll. De använde sig av bollinnehav och tålmodigt bolltrillande för att ta sig ur trånga situationer, och i anfallsspelet var det konstant rörelse utan boll och fina väggspel. Chilenska fotbollsförbundet har givetvis kollat på detta och tycker att hans idéer går hand i hand med det Chile hittills varit när de valt honom som tränare. Detta kan bli riktigt bra!

Detta är alltså Chiles första match under ledningen av Reinaldo Rueda. Kommer de att förstå det han vill ha ut av dem? Kommer den chilenska backlinjen att kunna hantera ett offensivare spel? Reinaldo Rueda föredrar att använda sig av långa försvarare, det innebär att Gary Medel, vanligtvis chiles försvarsgeneral, kommer troligtvis att spela på mittfältet framöver. Det blir nog bäst så över tid också kan jag tycka men det lär dröja innan spelet satt sig helt. Men det gör förvisso ingenting just idag då Medel är avstängd till det här mötet. Backlinjen kommer därför troligtvis att komponeras av mittbacksparet Maripan och Enzo Roco, flankerade av dem offensiva ytterbackarna Beasejour och Mauricio Isla. Enzo Roco och Maripan må ha längden på sin sida, men de har absolut inte tekniken till att rulla boll. I just Enzo Rocos fall så har vi alldeles nyligen fått ett kvitto på att det så är fallet. Roco spelar till vardags i mexikanska Cruz Azul som var i fjol ledda av den offensivt lagda spanska coachen Paco Jemez. Under den här perioden hade Roco sin sämsta period i den blåa tröjan och fick se sig ofta förpassad till bänken då hans långsamma löpsteg och hackiga teknik blottades på tok för mycket i en hög backlinje. Roco känns verkligen som helt fel spelare för Ruedas ideologi.

Ett annat avbräck som kommit på tal tidigare i bloggen är alltså lagkaptenen Claudio Bravo. I Bravos frånvaro så kommer Herrera att få vakta målet. Herrera, som nu hunnit bli 36 år gammal, har blivit avsevärt mycket sämre under dem två senaste åren. Såpass mycket att jag tycker att han inte ens förtjänar en landslagsplats. Detta är en REJÄL försvagning och även i Herreras fall så får Chile in ytterligare ett träben i defensiven. Bravo är vanligtvis säkerheten själv i landslagströjan och deltar ofta i själva spelet, Herrera känns som raka motsatsen och är en målvakt som likt Isaksson kan placera en utspark långt upp på läktaren.

Publikfest att vänta, mer än en träningsmatch?

Rapporterna säger att det väntas åtminstone bli nästan slutsålt på chilenarnas läktare. Chilenska spelarna kommer att sjungas fram och ni kan räkna med att spelarna är rejält taggade på att börja den här nya eran med rätt fot. Står man för en dålig prestation så kommer det ganska snart att riktas negativ kritik mot spelarna och Rueda. Detta må va en träningsmatch men jag räknar med att det kommer att betyda mycket mer än så för både spelare och fans. Alla spelare som snuddat vid en startplats kommer att göra sitt yttersta för att övertyga Rueda att de förtjänar en plats från start. 

Jag vill också tro att detta kommer att påverka dem svenska spelarna att kräma ur ett par fler procent på plan än vad de kanske egentligen tänkt. Med VM runt hörnet så har man inte råd att göra en urkass prestation, vilket det kommer att framstå som om de går ut med fel inställning. Chile ÄR ett bra landslag som alltid spelar i en hög intensitet oavsett om det är en tävlingsmatch eller ej, tar du inte löpningarna du skall ta så blir du straffad förr eller senare.

Preliminära elvor

Sverige: Kristoffer Nordfeldt;

Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson; Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Gustav Svensson, Emil Forsberg; Marcus Berg, Ola Toivonen.

Chile: Bravo, Beasejour, Maripan, Roco, Isla, Vidal, P Hernandez, Aranguiz, Alexis, Castillo, Vargas

Då bägge lagen saknar bl.a. sina ordinarie målvakter och då vi troligtvis får se en del känslor på plan trots att detta är en träningsmatch så tycker jag att ett överspel känns klart vettigt här. Över 2.0 känns som en mycket trevlig lina och jag tycker att det fortfarande finns värde trots att det droppat ett par punkter. Ö 2.0 tas till 1.72 hos SBOBet med 3u (flat). 

Vi ses på plats! :)

Alla rekar
Över 2.0 mål
2018-03-24 18:00
Sverige - Chile
3.00 u
2.16 u
Ett inlägg av
Gio Gio

Internationella vänskapsmatcher-matcher

Alla Internationella vänskapsmatcher-odds

Internationella vänskapsmatcher, Monday 31 December 17:00
Republic of Korea
Saudiarabien

Senaste speltips från Internationella vänskapsmatcher

Alla speltips från Internationella vänskapsmatcher
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Registrera dig
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Glömt lösenord