Speltips: Dag 1, U21-EM. "Den mest intressanta matchen"

Vi fortsätter att snacka upp premiärdagen i årets U21-EM där jag tänkte ta mig en titt på "den andra matchen", det vill säga den som inte är Sveriges möte med England. Här ska värdnationen Polen ställas emot Slovakien i en match där länderna nog gärna vill få till en bra start för att sätta press på sina andra två gruppmedlemmar.

Om vi börjar med Slovakerna så vann man sin kvalgrupp på ett mycket övertygande sätt. Man har till skillnad ifrån många andra landslag i turneringen en tränare som har erfarenhet ifrån klubblag, om än inte på någon högre nivå. Pavel Hapal har varit assisterande tränare i det Tjeckiska landslaget men också varit tränare för lag som Zilina, Zaglebie Lubin och FK Senica innan han tog över rollen som förbundskapten för det Slovakiska U21-landslaget. Han har här, i detta gruppspel som startade efter U21-EM i Tjeckien 2015 skördat stora framgångar med detta Slovakiska ungdomslandslag och vann sin kvalgrupp före ett extremt namnkunnigt Holländskt landslag samt Turkiets, kanske inte lika namnkunniga, dito. Man gjorde hela 21 mål på 8 matcher utan att ha någon riktig blåbärsnation i gruppen och man spelar en 4-5-1/4-3-3 verision där man försöker att styra spelet så mycket man tillåts.

Man är, precis som i kvalgruppen och också under kvalet till 2015, extremt underskattade. Man besitter inte några större stjärnspelare utan består mest utav inhemska spelare samt spelare i Polska Ekstraliga. Men man har dock en del guldkorn i denna trupp, som jag tänkte ta en snabbtitt på.

Skriniar, mittbacken som styrt och varit spelaren i Sampdorias backlinje under hela fjolårets säsong och spås en stålande framtid, han är även navet i denna trupp. Han är en stor anledning till att Slovakien vann sin grupp då man bara släppte in 6 mål på 8 matcher emot kompetent motstånd. Man har även Laszlo Benes, invärvad utav Mönchengladbach under vintern och har redan satt avtryck, har ett ruskigt skott och en fin kreativ sida som bidrar i ett hårt arbetande mittfält. På tal om hårt arbetande så finns även där, på mittfältet, Lobotka ifrån Nordsjaelland. Där är han ordinarie i elvan. Frammåt har Plzens Chrien, även han på mittfältet, stått för 5 mål och vi har anfallaren Zrelak som står på fem gjorda mål i kvalet, båda har dock väldigt tuffa säsongen bakom sig och har knappt fått spela något i sina klubblag. Däremot lyckas de att prestera för sitt land och det säger något om tränare Hapal, som av allt att dömma verkar vara en väldigt kompetent tränare och med en fin grundfilosofi, något som blir viktigt här.

Slovakiens trupp:

G: Adrián Chovan (Trenčín), Marek Rodák (Fulham), Adam Jakubech (Spartak Trnava)

DEF: Branislav Niňaj (Lokeren), Róbert Mazáň (Žilina), Martin Valjent (Ternana Calcio), Milan Škriniar (Sampdoria), Lukáš Skovajsa (Trenčín), Ľubo Šatka (Dunajská Streda), Denis Vavro (Žilina)

MIT: Jaroslav Mihálik (Cracovia), Stanislav Lobotka (Nordsjælland), Martin Chrien (Plzeň), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Matúš Bero (Trabzonspor), László Bénes (Mönchengladbach), Nikolas Špalek (Žilina), Miroslav Káčer (Žilina), Tomáš Huk (Dunajská Streda), Lukáš Haraslín (Lechia Gdańsk)

ATT: Adam Zreľák (Jablonec), Pavol Šafranko (Dunajská Streda), Tomáš Vestenický (Cracovia)

Polen har inte behövt att kvala, eftersom man ju är värdnation. Man har, trots sina fina kullar där flertalet numera spelar i Europas största lag inte lyckats kvalificera sig till ett U21-EM sedan 1994(!). Nu är man här och man tränas utav Marcin Dorna, ännu en i mängden utav förbundstränare. Han har gått ifrån U17 till U20 och har sedan 2013 varit tränare för U21-landslaget.

Man står utan två utav sina stora stjärnor, Napolis Zielinski samt Milik har lämnat återbud och fokuserar på försäsongen med klubblaget istället. Kvar har vi dock ett fullt kapabelt lag där de flesta härstammar ifrån den inhemska ligan. De har en Polsk div.1-målvakt som första val i Wrabel, som är ordinarie i sitt lag. Backlinjen är bara imhemskt i högstaligan med undantaget för Dawidowicz samt en Arsenal-talang vid namn Bielek.

Vi hittar lite intressantare namn uppåt, där Linetty gjort en riktigt fin säsong med Sampdoria och blir det krativa navet i detta Polska U21-lag. Kapustka är även han en framstående spelare i detta lag med erfarenhet ifrån A-laget och som blev värvad utav Leicester efter hans insatser i A-lags EM 2016. Anfallet är mest intressant dock där vi har Stepinski som startade 21 matcher i franska Nantes samt Kownacki som stod för 9 mål på 27 matcher under säsongen i Lech Poznan, ofta utställd som yttermittfältare i både U-landslag och klubb.

Polens trupp:

G: Bartłomiej Drągowski (Fiorentina), Jakub Wrąbel (Olimpia Grudziądz), Maksymilian Stryjek (Sunderland)

DEF: Paweł Jaroszyński (Cracovia), Krystian Bielik (Arsenal), Tomasz Kędziora (Lech Poznań), Igor Łasicki (Carpi), Jan Bednarek (Lech Poznań), Jarosław Jach (Zagłębie Lubin), Paweł Dawidowicz (VfL Bochum), Przemysław Szymiński (Wisła Płock)

MIT: Karol Linetty (Sampdoria), Radosław Murawski (Piast Gliwice), Patryk Lipski (Klubblös), Przemysław Frankowski (Jagiellonia Białystok), Łukasz Moneta (Ruch Chorzów), Bartosz Kapustka (Leicester City), Jarosław Kubicki (Zagłębie Lubin), Adam Buksa (Zagłębie Lubin)

ATT: Mariusz Stępiński (Nantes), Dawid Kownacki (Lech Poznań), Krzysztof Piątek (Cracovia), Jarosław Niezgoda (Ruch Chorzów),

När jag ser priserna inför denna match kan jag inte undgå att tycka att värdnationen är en hel del överskattade, de har en hel del intressanta spelare i truppen men man har heller ingen erfarenhet utav sådana här mästerskap och besitter en oprövad tränare som endast figurerat i Polska ungdomslandslag. Man har tagit segrar emot Tysklands U21 där tyskarna ställde ett ganska blekt gäng, men också värmt upp under året med förluster emot både Tjeckien och Italien. Namnmässigt väger man tyngre men jag ger en enorm fördel till Slovakerna när det kommer till orginisation samt uppvisade resultat och är en fotbollsnation på uppgång sedan ett tag bakåt i tiden. Trycket på ett Polskt U21-lag inför en förväntansfull publik behöver inte vara till någon fördel här i första matchen, där en ängslighet om matchen inte startar som förväntat, dessutom kan bli alldeles för tung.

Slovakien undervärderade, det har jag sett förr som sagt och jag tänker att vara så fräck att gå emot värdnationen här. För mig ligger värdet på plussidan och kommer således att spela:

Slovakien U21 +0.25 till 2.14, spelet läggs hos Pinnacle. Lycka till!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt