Speltips: Svag förhandsfavorit i Confederations Cup

Tjena!

Jag kommer köra lite mer landslagsfokus de närmsta veckorna i och med att både Confederations Cup och U21-EM drar igång till helgen. Är mest taggad på U21-EM där Sverige premiärspelar mot England imorgon kväll. Sverige har hamnat i den klart enklaste gruppen i mina ögon och jag tror Håkan Ericssons mannar har hyfsade möjligheter att gå vidare, trots ett halvdant genrep mot Danmark förra veckan. I de här mästerskapen handlar mycket om att ha en tydlig spelidé och ett sammanspelt lag, snarare än de allra största stjärnorna (något som Sverige inte minst visade i förrfjol när de vann U21-EM). Men mer om U21-EM i ett annat inlägg, idag tänkte jag fokusera mest på några långtidsspel till Confederations Cup.

För-VM som det också kallas är ett ”mini-VM” som spelas i värdlandet till VM ett år innan själva huvudturneringen. Åtta lag deltar och det här årets deltagande nationer är Ryssland, Nya Zeeland, Portugal, Mexiko, Kamerun, Chile, Australien och Tyskland. Portugal är i skrivande stund favoriter på en del spelsidor vilket är klart anmärkningsvärt i mina ögon. För egen del tycker jag inte att Portugal är i närheten av ett lika bra landslag som Tyskland eller Chile och även Mexiko är bättre i sina ljusa stunder enligt min mening. Favoritskapet är säkerligen mycket på grund av EM-guldet förra sommaren, men där vill jag hävda att portugiserna hade väldigt mycket tur med såväl utfallen på resultaten som lottningen. Förvisso stängde de väl ner Frankrike rätt så bra i finalen (även om Frankrike skapade klart fler målchanser totalt sett) men överlag var det inget som imponerade särskilt. Det är lätt att glömma att det såg halvknackigt ut redan i gruppspelet där de spelade oavgjort i alla tre matcher trots mediokert motstånd.

Spelmässigt har Portugal en relativt enkel spelidé. Offensivt vill de överbelasta kanterna och skapa mycket därifrån och defensivt spelar de ett relativt passivt (i första fasen) markeringsförsvar. Inför EM-finalen beskrev jag dem så här:

”Jag har skrivit en del om Portugal tidigare och om avsaknaden på ett fungerande anfallsspel, men vad som faktiskt fungerar för dem är ett relativt enkelspårigt försvarsspel. Man ställer upp med ett man-man-orienterat, kompakt centralt mittfält och en defensiv uppställning som kan liknas vid 4-2-2-2, där man vill tvinga motståndarna ut mot kanterna och pressa därifrån. Det ska dock sägas Frankrike är mer flexibla och rörliga i sina positioner än tidigare motståndare för Portugal, varför deras man-man-orienterade försvar kan få problem i den här matchen om det dras allt för långt till sin spets.”

Nyckeln för Portugal i förra sommarens EM var, förutom att de hade stor portion tur på vägen, att de fick möta motståndare som inte var tillräckligt kreativa att bryta upp deras försvarsspel. Frankrike hade varit det normalt sett men gjorde ingen av sina bättre prestationer samtidigt som de hade en hel del otur finalen. Mexiko, Chile och Tyskland är alla väldigt starka lag anfallsmässigt på sina egna vis och i mina ögon bättre än sex av de sju lagen Portugal mötte förra sommaren. I nuläget kan man laya (alltså erbjuda spel till någon annan) Portugal till 4,10-4,30 att vinna turneringen och 2,00 att vinna gruppen (finns runt 10k i exponering på båda) på Betfairs spelbörs. Jag kan inte reka spelbörsen dessvärre men det får bli en rekommendation i alla fall.

Ett spel som jag dock har tagit är Mexiko +0,25 mot Portugal på söndag. Jag förväntar mig en något av liknande matchbild som när Mexiko mötte USA i förra veckan. Det vill säga mycket boll på mexikanerna och en relativt tajt och tillknäppt matchbild. Mexiko är ett spelande lag och tränaren Juan Carlos Osorio, som jag gillar väldigt mycket, har växlat en del mellan ett 3-5-2-system och en mer klassisk 4-3-3/4-2-3-1-variant. Den possessionbaserade spelidén är dock densamma i grunden även om utgångspositionerna ser lite olika ut i de olika formationerna. Spelarmässigt har ett Mexiko en väldigt bra trupp med många tekniska och fartfyllda fotbollspelare. Framför allt kanske man ska nämna yttermittfältaren Hirving Lozano i det sammanhanget som förutom att han har ett grymt namn är en helt underbar fotbollsspelare att titta på. Jesús Corona hade också förtjänat ett omnämnande men han tvingandes tyvärr lämna återbud till turneringen på grund av skada.

Jag tycker det finns en del frågetecken på turneringsfavoriterna och väljer att även spela Mexiko som gruppvinnare samt finalister till 3,90 respektive 4,80 hos SBOBet (även turneringsvinnare kan vara värt en slant till 10,00 hos bet365 men jag valde att hålla mig till två spel). Tyskland ska vara favoriter i mina ögon men de kommer samtidigt med långt ifrån sitt bästa lag och har utelämnat spelare som Mesut Özil, Toni Kroos, Thomas Muller, Jerome Boateng och Mats Hummels. Tränaren Jogi Löw har en historia av att behandla lite mindre viktiga matcher mer som träningsmatcher där han testar och prövar friskt, både spelare och nya taktiska upplägg. Med det i åtanke och en försvagad trupp därpå känns Tyskland sårbara. Portugals storhet köper jag som sagt inte alls och även om Chile pressade sönder Mexiko i en 7-1-kross förra sommaren så är de knappast så mycket bättre än Mexiko som oddsen vill få det till.

Det får bli allt för Confederations Cup för nu, imorgon blir det troligtvis ett liknande inlägg till U21-EM istället. Lycka till vid rygg!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.