Speltips: Preview Dart-Vm

Dagens datum lyder, trettonde December. Solen gick idag inte upp i Kiruna, och den kommer inte göra det något mer detta år. Detta mörker som nu infinner sig över Sveriges största kommun, sett till ytan är rätt talande för året 2016. Att världen sakta men säkert håller på att rasa ihop är ingen nyhet för gemene man. Människan känner sig hjälplös och maktlös när det smäller lite här och var lite nu och då runt om på planeten, och det kan jag förstå. Det är för den enskillde individen svårt, eller rättare sagt omöjligt, att påverka till en bättre värld som det ser ut i nuläget.

Jag fortsätter att spåna vidare på ordet mörker och tankarna dras illa kvickt till internet, och inte mest Twitter där jag förmodligen spenderar någon timme för mycket varje dag. Tanken har slagit mig några gånger i år, och det är jag helt säker att jag inte är ensam om, att jag ska lämna stället. Det klingar illa från så många olika profilers fingrar och man blir minst sagt orolig över utvecklingen minst en gång i veckan när man scrollar igenom feeden. Någonstans trodde man ju att folket i cyberspace skulle komma samman när världen utanför brakar samman, men icke. Som tur är finns det några själar där ute jag gillar alldeles för mycket för att hittills kunnat lämna det berömda nätverket, Twitter.

Jag hoppas att det sker en förändring under den kommande perioden. Jag hoppas att folk hittar till bettingcommunityn för att hjälpa varandra och inte för att söka ryggdunkar. Jag hoppas likt när solen går upp i Kiruna igen så tänds ljuset på Twitter och en uppryckning sker. Ett ljus i mörket kan dock vara närmre än ni tror.

Nu tänker jag vända blad på en femöring, gå från negativitet till positivitet, från mörker till ljus, från hat till dart. Om två dagar drar Dart-VM igång, en turnering som sammanför människor från alla olika delar av världen i en inget annat än positiv anda. Jag fick just i detta nu en liten ångest att jag till skillnad från förra året inte har en biljett till festen. Nu får jag istället se hela spektaklet från tv-soffan och det funkar trots allt också. Mitt tips är dock till dig som läser det här att någon gång besöka Dart-Vm, säga vad man vill om sporten men det är det roligaste idrottsevenemanget jag besökt någon gång under mitt liv.

Årets Vm har det mest kvalificeradé och spelmässigt bästa startfältet någonsin. Det är en salig blandning av unga och gamla, lugna och galna, otroligt tjocka och förvånansvärt vältränade. Jag ser inget annat än att jag måste ta mig igenom lottningen såhär två dagar före spektaklet drar igång. Ett spektakel där 72 spelare från alla världsdelarna, bortsett från sydamerika, kommer slåss om den rekordhöga prissumman 1,65 miljoner pund och den berömda Sid Waddel Trohpy.

Quarter nr.1

dart 1

Ovan har vi den översta kvartshalvan, och vem som tar sig vidare härifrån kan nog de flesta som följt mig ett tag gissa namnet på. Michael Van Gerwen är förstaseedad och det är inte mer än rätt. Den nederlänske giganten har sedan han förlorade med 4-3 i set mot sin kompanjon Raymond van Barneveld i åttondelsfinal förra året inte förlorat en enda match i en major. Hans siffror i år är fullständigt störtlöjliga. Att han inte ens är nominerad till årets idrottsman i Nederländerna är helt absurt. Snookerspelaren Ronnie O´ Sullivan uttryckte sig för någon vecka sedan att det inte är något snack om att Van Gerwen är 2016 års idrottsman. Jag är nästan gedigen att hålla med.

Oddset på att Van Gerwen ska vinna denna "quarter" är @1,14 och det ligger där det ska. Däremot finns det hinder han måste ta sig förbi här, det blir absolut ingen walk in the park även om han inte ska förlora mot någon. Första omgången möter han en kvalspelare och i andra omgången förmodligen Cristo Reyes, det ska inte vara några problem så länge han dyker upp koncentrerad. I en tredje omgång kommer förmodligen Simon "The Wizard" Whitlock stå för motståndet och där kan det bli åka av. Whitlock är en av ett fåtal som lyckats överkomma Van Gerwen i år, i och för sig på Pro Touren där det inte finns någon publik och man kan höra en knappnål falla. Men ändå, att slå Van Gerwen är respektingivande oavsett var det sker. Whitlock har dock varit i en Vm-Final förut, 2010, så erfarenheten på den stora scenen är inget problem. Dessutom har Whitlock de senaste tre månaderna varit en av de formstarkaste på touren. Han kommer dock inte räcka till mot MvG, men han kan nog få han att svettas en del.

Vem får då möta MvG i åttondel? Det står om inget avsevärt händer, mellan Robert Thornton och Mensur Suljovic. Om dessa två nu ställs mot varandra kommer jag nog backa Mensur då han tagit ett gigantiskt steg framåt i år där han bland annat vann en European Tour tävling, sedan har han också varit i sin första majorfinal. Stryk 11-1 mot MvG då, men han var trots det den gladaste av dom två när tävlingen var slut. Jag tycker det är lite synd att Mensur skulle hamna på den här sidan av lottningen, för annars tror jag att han hade kunnat smyga sig fram långt i turneringen.

Michael van Gerwen kommer ro hem denna quarter och ta sig till kvartsfinal, det finns inget annat på kartan. Han har sett fram emot detta hela året och jag kan inte se att han tar några snedsteg tidigt. Inget spelvärt här då @1,14 rör vi inte, medans jag inte anser att någon annan har tillräckligt högt odds för att vi ska röra det.

Quarter nr.2

dar.t

dart 2

Ovan har vi den andra quartern och jag kan meddela er att ni här har vi vårat svenska hopp! 48-årige Magnus Caris är kvalificerad. Lite synd at han åkt på 5e seedade världsspelaren Adrian Lewis och kommer bli helt överkörd. Vi får dock vifta med den svenska flaggan under en match och det är trots allt taget!

Denna quarter är utan snack den smaskigaste av dom alla och här blir det bara att poppa sina popcorn och slå sig ner. Raymond van Barneveld som alltid vaknar till framåt Oktober och är en av mina absoluta favoriter har fått en helt bisarr lottning för att vara 12e seedad. En total mardrömslottning! Han kliver in mot Robbie Green som i mitt tycke är första omgångens match. Två herrar som kastat otroligt bra senaste tiden och har väldigt höga högstanivåer. Van Barneveld ska och är dock favorit. Sedan väntar förra årets kvartsfinalist Alan Norris som kommer slå greken John Michael komfortabelt. En Alan Norris som vunnit en European Tour tävling i år, det blir en tuff nöt att knäcka för "Barney" även om jag tror han grejar det.

Phil Taylor finns även han i denna quarter, den 58-årige mannen som är och kommer förbli den största spelaren någonsin. Utan honom hade inte sporten varit den är idag. Phil har 16 Vm-titlar i skrivande stund, kan det bli en sjuttonde? Jag har verkligen ingen aning, jag skulle vilja säga nej men det går inte att räkna bort honom. Han har i alla fall fått en gynnsam lottning vilket gör att han inte kommer spilla allt för mycket energi de första omgångarna. Kim Huybrechts/James Wilson i tredje rundan blir ett stort test för Phil, redan nu ser jag fram emot den bataljen.

Den spelaren jag dock ser fram emot att se mest av allt i denna quarter syns inte ovan. Juniorvärldsmästaren från Australien Corey Cadby ska kvalspela. Han ställs mot en kines där han kommer vinna utan att förta sig. I första omgången ställs Corey mot den seedade Joe Cullen som jag backat en hel del i år då jag tycker att han är så ruskigt stabil. Jag kommer dock backa Corey mot Joe då jag förmodar att vi får han som underdog då han inte gjort så stort väsen av sig på touren tidigare jämfört med Joe. Corey är dock en av, om inte den största talangen där ute och jag tror han blir farlig redan i år för han bryr sig inte ett dyft vem han ställs mot och han har nerver av stål.

Coreys väg fram till kvartsfinal lyder förmodligen som följer, kvalmatch mot en dålig kines----Joe Cullen----Adrian Lewis----Raymond van Barneveld-----Phil Taylor. Visst kunde han fått en schysstare lottning, men jag tror att han har chans att knäppa alla dessa på nosen. Han har redan slagit Phil i år och visat löjligt höga averages. Sett till oddsen som ges så har jag hittat två spel jag gillar i denna quarter och måste prova.

Raymond van Barneveld, att vinna 2a quarter. @7,00 //0,5U WilliamHill

Corey Cadby, att vinna 2a quarter. @51,00 //0,5U bet365

Quarter nr.3

dart 3

Ovan har vi den tredje quartern och den bjuder på en påse gott och blandat. Gary Anderson, skotten som är dubbel regerande mästare har i första rundan fått spelaren med kanske det bästa smeknamnet av dom alla. Mark "Frosty The Throw Man" Frost. Mark är en väldigt god vän till Gary men det kommer inte visa sig. Gary sa i en intervju direkt när lottningen var gjord att jag kommer vara där uppe på scenen på att krossa honom och han kommer vara där för att krossa mig, "simple as that". Gary är alldeles för bra för Mark och kommer infinna sig i andra rundan utan problem. I andra rundan ställs Gary mot antingen John Henderson eller Andrew Gilding, och som dom sett ut i år kan jag inte se något annat än att Gary ställs mot "Big Hendo". Tro mig, han är stor.

En potentiell tredjeomgång för Gary kan vara mot "The Bull". Terry Jenkins har annonserat att detta är hans sista VM och det gör ont att skriva. Terry är en av dom äldre, mysigare och trevliga herrarna på touren och jag tycker det är synd att han ska avsluta sin proffesionella karriär då han fortfarande har kvalitén. 53-åringen säger att han vill varva ner och inte resa runt varje vecka, och det kan vi nog alla förstå. Kommer Terry då stå för något mirakel i sitt sista VM? Nja, jag tror själv att han åker ut i första omgången mot unge, lovande, Josh Payne. Om inte annat tar karriären tar slut i andra omgången den gode nederländaren Benito van de Pas. Terry är dock en man jag hoppas får ett massivt stöd sitt sista VM oavsett utgång!

En spelare som verkligen har chansen att vinna hela turneringen finns också i denna sektionen av lottningen. Dave Chisnall är tourens största 180-hiter och med den egenskapen blir han farlig för alla. Hans problem med att checka ut kvarstår dock och han är extremt mycket upp och ner i nuläget. I Grand Slam förra månaden var han minst sagt usel när han åkte ut i gruppspelet, han följde upp det med att veckan efter gå till final i The Players Championship Finals. Höga berg och djupa dalar med andra ord. Dave ställs, precis som förra året, mot unge Rowby-John Rodriguez i första omgången. Utgången förra året blev tre raka set till Dave, jag förväntar mig något liknande i år. Rowby-John kickade aldrig riktigt igång efter sin andraplats i Junior-Vm 2014 och jag väntar fortfarande på att han ska bryta igenom.

Något längre ner i denna sektion befinner sig förra årets semifinalist, Jelle Klaasen. En ung man från Nederländerna som när han är bra, är riktigt bra. Dock har han inte riktigt sett så bra ut som jag trodde han skulle göra inför detta VM och jag ser han som stor underdog att ta sig ur den här sektionen. Han ska bara ta sig till tredje rundan där Dave Chisnall väntar. Där ser jag bara en vinnare, Dave Chisnall. Jag har en märklig känsla att "Chizzy" kan uträtta stordåd närmsta veckorna, klaffar allt för honom kan han stå med trofen i händerna i början av Januari.

Den som tar sig vidare från denna sektion bör stå mellan Gary Anderson och Dave Chisnall. Vem som vinner där är den som är bäst för dagen, så enkelt är det. Båda har kvalitéerna att vinna den bataljen och jag ser redan nu fram emot den matchen, kan bli en kvartsfinal att komma ihåg!

Quarter nr.4

dar.t

dart 4

Nu vet jag väl inte riktigt om man kan få en drömlottning i ett VM, men det vette katten om man inte kan kalla Peter Wrights lottning för en dröm. Han har hamnat i den klart sämsta sektionen där jag har svårt att se att någon ska komma åt honom i nuläget. Wright kommer kliva in mot en kvalspelare och det ska självklart inte vara något problem, skillnaden mellan kvalspelarna och de allra bästa är stor. En andra runda mot antingen iskalle Jamie Lewis eller Irländaren Mick McGowan ställs Wright inför, han står nog inte en punkt över @1,10 i den matchen och det ska han inte göra där heller. När Wright kliven in i tredje omgången kan han behöva svettas lite mer, förmodligen väntar där Ian White. White har vunnit tre Pro Tour tävlingar detta kalenderår och kan sannerligen hantera en dart, men kan han hantera Wright i en tredje omgång? Inte en chans, Peter Wright är säkerheten själv nuförtiden och har klättrat upp på en tredjeplats på världsrankingen. De senaste två åren har Peter Wright vunnit näst flest tv-sända matcher, detta visar prov på hans enorma stabilitet han byggt upp senaste åren. Jag kan inte se han få stryk av någon på den undre halvan av denna sektion just nu då han har en alldeles för hög lägstanivå för någon annan att utnyttja.

Den övre halvan av denna sektion är inget som får en att höja på ögonbryen, visst det ska bli kul att se den gode Ricky Evans som kastar fortare än Lucky Lukes skugga, men annars nja. James Wade är storfavorit att ta sig till fjärde omgången och det är förståligt. Han går under smeknamnet "The Machine" då hans kaströrelse är maskinlikt. En väldigt trött spelare i mina ögon som inte skapar någon hysteri när han går upp på scenen, man vet redan på ett ungefär vad han kommer erbjuda som den maskin han är. Han kommer kasta halvhöga scores och sedan checka ut utmärkt som vanligt, dödlig på dubbel 20 och dubbel 10.

Mervyn King mot Steve West är en hyfsad första omgång där jag tror väldigt mycket på Steve West. Han har kommit lite från ingenstans i år och har gjort stordåd men hans mått mätt på touren. Det stora framgångarna med en Pro Tour final, en Pro Tour semifinal, en European Tour kvartsfinal och en åttondelsfinal under Grand Prix där han slog Phil Taylor har alla kommit under den andra delen av året. Med andra ord, Steve glöder just nu och han kan nog skrälla sig för några rundor.

Den tidigare juniorvärldsmästaren Michael Smith finns även i denna sektion, en kille vars form helt avtagit efter att han blev uttagen till att spela Premier League 2015. Jag kan inte sätta fingret på vad han gör för fel just nu, men det vill sig inte och det tycker jag är synd. Smith har så mycket pil i sig och kan fortfarande vara en framtida vinnare av denna tävling, han är trots allt bara 26 år. Detta år är dock inte året Smith vinner, i ärlighetens namn har jag svårt att se att han tar sig förbi första rundan där han står i störtlöjliga oddset @1,30ish.

Ja vem tar sig nu vidare från denna sektion? Undertecknad är relativt säker att Peter Wright ställs mot James Wade eller Steve West i en kvartsfinal. Oavsett vem av dom som står där så har jag svårt att se hur någon ska kunna hota Peter Wrights framfart mot en semifinal. Han kastar högst scores och checkar ut bäst i denna sektion. Peter Wright ska bara vidare till semifinal med den här lottningen!

Peter Wright att vinna 4e quarten (2,10) //2U William Hill

Efter att gått igenom lottningen från alla möjliga vinklar så tycks jag mig även funnit mig ett H2H spel där jag tycker oddsen har hamnat fel!

Jelle Klaasen-Mensur Suljovic (2), @2,20 //1.5U

Bookie: Bet365

Hur jag än vrider och vänder på detta så ser jag inte hur Jelle ska kunna gå längre än Mensur i denna turnering. Mensur har fått ett rätt krass lottning då han stöter på Michael van Gerwen redan i kvartsfinal och då tar det stopp. Tror bolagen kollat lite väl mycket på just det faktum att MvG kommer stå i vägen för Mensur i kvartsfinal i detta fallet och på så sätt lett till skeva odds.

Mensur kommer om han spelar på sin normala nivå ta sig utan problem till åttondelsfinal, det finns inget hinder som egentligen ska hota honom innan dess. I just åttondelsfinalen kommer Mensur förmodligen ställas mot Robert Thornton som börjat hitta en någorlunda form efter ett trassligt år. Oddsen i den match-upen kommer förmodligen ställas 1,50-2,50 i Mensurs favör. Sedan väntar som sagt Van Gerwen i kvartsfinal och då är det bara att packa väskorna.

Jelle Klaasen ska precis som Mensur inte ha några problem med att ta sig förbi dom två första omgångarna utan ska befinna sig i åttondelsfinal relativt enkelt. Sedan börjar Nederländarens problem. I åttondelsfinal kommer han ställas mot Dave Chisnall om inte denne gör bort sig helt innan vilket inte ska kunna ske. I denna match-up kommer förmodligen oddsen ställas 1,60-2,20 i Chisnalls favör. Stor chans att Jelle åker ut i åttondelsfinal med andra ord. Tar han sig dock vidare kommer han ställas mot Gary Anderson likt han gjorde förra året. Då körde Gary över Jelle med 6-0 i set och jag ser inget annat än att Gary slår Jelle återigen om scenariot blir så.

Är det någon av dom två som ska ta sig till semifinal så är det Jelle Klaasen, men det ser jag som föga troligt. Båda två ska ta sig till åttondel och där kommer Mensur stå @1,50ish medans Jelle kommer stå 2,20ish. Det är i den rundan jag hoppas att vi kan få rätta spelet med en grön bock. Tar sig dock båda vidare till kvartsfinal så ska det bara ta stopp för båda två där och vi får rätta med push. Van Gerwen och Gary Anderson är i nuläget klasser bättre än dessa två.

Så kort och gott så tror jag att vi får som sämst push på detta spel och där vi kommer ha procenten på våran sida vid åttondelsfinalerna, bara att hoppas på att värdet ger utdelning då. C´mon Mensur!

Hela Dart-Vm går att se på Viaplay eller streams över hela internet. Har ni aldrig sett denna tävling förut måste ni kolla in och se vad ni missat. Tävlingen börjar på torsdagskvällen och innan första matchen är spelad kommer jag skrivit ner några speltips jag har inför matcherna. Nu är det bara att luta sig tillbaka, njuta av underhållningen och låta dartens ljusa aura lysa in i bostaden din, även om du bor i Kiruna och solen inte går upp.

//Axel Andersson

//@MrXet






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt